• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5

Dawidek

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich posiadam passata B5 z 96 roku i mam pewne problemy: 1.pierwszy taki ze nie chce sie grzać fotel kierowcy co trzeba zrobić ?
2. Drugi jest bardziej skomplikowany a wiec gdy zamykam centralek samochód lewe drzwi za kierowca nie chcą się zamknąć a wiec muszę palcem wciskać dzyndzel ale są momenty ze czasami załapie ale to bardzo rzadko.
3. świeci mi się kontrolka poduszki ( już sprawdzałem pod siedzeniem wszystko siedzi dobrze)

Wiec ktoś ma jakieś pomysły ?
Licze na wasza pomoc, moge tez oddać do elektryka ale wiecie pewnie on troche skasuje kasy ; ]

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
dzieki za cenne info .
a jak sprawdzic czy"egr" jest otwarty czy zamkniety ?
jeszcze zauwazyłem ze czesc tlumnika tzw chyba "tłumnik drgan " (zaraz przy podłączeniu do turba )jest troche uszkodzony kiedys miałem naderwany tek element w golfie III ale wtedy szedł jak by miał conajmniej 2.0 pod maska a nie 1.6 :) wiec nie wiem czy w przypadku diesla moze to miec jakies znaczenie na moc silnika ?

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
odłaczyłem ten wezyk który był podpiety do turbiny jezdziłem samochodem jest jakby troche lepiej moze bez rewelacji ale jest lepiej .

P

PogotowieSamochodoweUK

No to odlacz teraz kolanko miedzy egr a dolotem i spradz czy egr zamkniety bo cos mi nie pasuje ze jest lepiej z odpietym n75. A bez wydechu tdi tez lepiej idzie, jechalem ostatnio 60 mil bez wydechu na zalozenie wydechu przelotowego co by latwiej chlopakom bylo. Tak ze nie ma dziwne ze golf odzyl z dziora w wydechu;)

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
jezdziłem jeszcze raz prawde mówiac tak do 80 km/h na niskich biegach( 1 do 3) to sie zbiera w miare ale jak wyjechalem poza miasto to nadal jest lipa na piatce to przyspiesza tylko na równym a pod górke to redukcja bo nie pojedzie :( wniosek jeden nadal jest lipa
co mam robic jak juz odkrece to kolanko ?
chyba sam sobie z tym nie poradze :( a nie chciałbym isc znow do jakiegos niby "speca" który bedzie chciał mi zmieniac turbo za jedyne 2800zł jak padł ten N75 :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego poczekaj do srody, nakrece ci film z takiego samego passata.

A co do jazdy bez wydechu to bardzo ladnie to brzmialo, jak scania 413 v8 hehehehehe i z taka sama glosnoscia.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
ok oczekam i z góry dziekuje :)
dzwiek byl piekny tylko trzeba bylo otwierac okna bo nie dalo sie wytrzymac w srodku i jak jechalem przez miasto to obroty max 1500 bo zagłuszałem nawet karetke :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie dam rady z tym filmem, nie moge odkrecic pokrywy, ukrecila sie sruba w uchwycie i nie idzie odkrecic nakretki. Wiec ze egr masz gumowe kolanko zciagnij je. Nastepnie od tylu odkrec egr, wyciagnij go i zrob fotke w zaworu od srodka i dolu i wstaw tutaj.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
ja odkrecalem ten egr jak czysciłem cały układ powietrza od turba do interkulera . było tam tyle sadzy syfu i wszystkiego ze tragedia .wyczysciłem wydrapałem do białego i złozyłem . ale jak trzeba to zrobie to jeszcze raz . z tym ze ze zdjeciami to narazie mam problem bo nie mam jak zrzucic na kompa :(

a moze ten moj komp zalacza sie w jakis tryb awaryjny czy turbine ?no sam nie wiem . ale nic nie pokazuje sie na zegarach zadna kontrolka nie miga czy swieci :/

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
czytałem ze moze sie pokazywac kontrolka swiec czy silnika jesli jest cos z komputerem czy jakims "trybem awaryjnym turbiny czy cos "

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Uczepiłeś się turbiny a objaw masz typowy dla przepływomierza, może sprawdź ją zanim wymienisz pół samochodu:)

P

PogotowieSamochodoweUK

NIe, kontrokla swiec miga jak walniety jest wlacznik hamulcow, ale to tylko w TDI!!! Natomiast co do przeplywki to mozliwe, zeby sprawdzic rozgrzewasz silnik do temp roboczej, na prostej drodze gdzie mozesz pojechac 1,2,3 na max rozpedzasz auto najszybciej jak sie da.
Wracasz do punktu startu, odpinasz wtyke od przeplywomierza (na wylaczonym silniku) i znowu na maksa 1,2,3.

Przeplywka uszkodzona:
-auto zbiera sie tak samo na podlaczonej i na odlaczonej wtyczce

Przeplywka dobra:
-po odpieciu przeplywki auto zdycha i jedzie jak bez turbo

Ale to samo tyczy sie zaworu N75, z tad moja sugestja.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Walnięty włącznik stopu albo żarówka włożona nie taka jak trzeba;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak masz racje przepraszam ze nie rozwinelem wszystkich szczegolow. Zarowki tez maja znaczenie, np jak sie da ledy nie separowane to czesto jest ten problem, dopiero ledy z djodami prostowniczymi nie daja objawow.

P

PogotowieSamochodoweUK

Mozesz tak zrobic, bez obaw ten podkladany nie zepsuje sie. Usterka jest jedynie w zaworze jesli juz, a nie na kablach.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
sprawdzałem przepływomierz , nie ma róznicy przy odpieta wtyczka a zapieta . jutro jeszcze dla pewnosci moze uda mi sie podłozyc dobry przepływomierz i upewnie sie jak jest .
oczywiscie bede chciał tez na próbe podłozyc sprawny zawór egr i n75 . udało mi sie znalezc taki sam model jak mój :) wiec mysle ze bedzie juz łatwiej cos zdziałać
jak tylko cos bede wiedział bede pisał

Uczepiłeś się turbiny a objaw masz typowy dla przepływomierza, może sprawdź ją zanim wymienisz pół samochodu:)
tak uczepilem sie turbiny bo tak mi podpowiadali "mechanicy " ze to napewno turbo , zeby zostawic samochod i najlepiej taczke pełną pieniedzy dlaatego staram sie zrobic tyle ile moge we własnym zakresie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ewidentnie przeplywka;) Podmien najpierw sama przeplywke, a pozniej do niej dodaj N75, zebys wiedzial czy to sama przeplywka, czy rowniez N75.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
ok dzieki jutro bede dzialal :)a jeszcze kolego powiedz jak załoze tez sprawny n75 to bede musiał oslepic egr ?czy mozna tak jezdzic ?

Do góry Bottom