• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5fl 1.9 tdi. Pomoc dziwne wibracje

Adriantcz94

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich. Mam usterke do diagnozy i licze na wasza pomoc. Passat b5 fl 1.9 tdi 115km. Jakis czas temu pojawily sie dziwne drgania jak by nierówna praca silnika sporadycznie przy wyhamowaniu do 0 na wolnych obrotach po lekkim dodaniu gazu ustępowalo natychmiastowo. Od 2 dni kiedy pogoda jest powyzej 20 stopni gdy silnik sie rozgrzeje drgania wystepuja caly czas ale tylko gdy stoje w miejscu na wolnych obrotach. Podczas jazdy jest to nieodczowalne. Dzisiaj podjechalem do mechanika na kompie zadnych bledow tylko blad przeladowania turbo ale to wiedzialem ze jest cos nie tak bo na 4 biegu przy obrotach powyzej 3000 turbo wchodzilo w tryb awaryjny. Sprawdzili pod maska i zobaczyli ze wezyki od podcisnienia sa niemrawe i wypadalo by zaczac od wymiany tych wezykow. Statoskopem wysluchali tez nieszczelnosc przy zaworze egr. Zauwazylem tez ze gdy wlaczam klimatyzacje to w momencie jej wlaczania przez okolo 5 sekund drgania ustepuja po czym wracaja spowrotem przy wylaczaniu klimy bez zmian. Czy ktos z was mial taki problem ? I czy te wezyki i egr moga miec wplyw na te drgania ? Z gory dzieki za pomoc.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Po cos sa te fora ;) a czasem sa usterki z którymi i dobry mechanik ma problem stwierdzic jednoznacznie. Wiec jezeli prosze o pomoc to tego oczekuje a widac z was mechanicy jak z koziej d..y traba ;)
Fora są potrzebne bo wielu z nich korzysta .Nie każdemu można pomóc po przez napisanie postu-porady (niestety) ,ponieważ jest wiele obiektywnych przeszkód. ...np..złożoność problemu -usterki--gdzie przyczyn może być dużo ...żle tłumaczona usterka ,w sposób niejasny ,nieprecyzyjny .Ty piszesz jako laik drgania silnika ---ale drgania silnika nie są takie same za każdym razem .Mogą się różnic np.natężeniem dżwięków ,częstotliwością ,siłą itd.Na tym forum są także dobrzy mechanicy ...nie wszyscy są tacy jak ich określiłeś nie uogólniaj ..bo w takim razie Twój mechanik to też ,,,(,tego nie napiszę).Ale jeżeli jest osobą kompetentną posiadającą wiedzę ,to powinien problem drgań zdiagnozować .We wcześniejszych postach Kolegów otrzymałeś kilka właściwych ,dobrych porad więc ich nie ignoruj ,,ponieważ jedna z nich może rozwiązać Twój problem ,,,ale od tego jest Twój mechanik .

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Fora są potrzebne bo wielu z nich korzysta .Nie każdemu można pomóc po przez napisanie postu-porady (niestety) ,ponieważ jest wiele obiektywnych przeszkód. ...np..złożoność problemu -usterki--gdzie przyczyn może być dużo ...żle tłumaczona usterka ,w sposób niejasny ,nieprecyzyjny .Ty piszesz jako laik drgania silnika ---ale drgania silnika nie są takie same za każdym razem .Mogą się różnic np.natężeniem dżwięków ,częstotliwością ,siłą itd.Na tym forum są także dobrzy mechanicy ...nie wszyscy są tacy jak ich określiłeś nie uogólniaj ..bo w takim razie Twój mechanik to też ,,,(,tego nie napiszę).Ale jeżeli jest osobą kompetentną posiadającą wiedzę ,to powinien problem drgań zdiagnozować .We wcześniejszych postach Kolegów otrzymałeś kilka właściwych ,dobrych porad więc ich nie ignoruj ,,ponieważ jedna z nich może rozwiązać Twój problem ,,,ale od tego jest Twój mechanik .
a w skrócie, jak nie masz pojęcia to odstaw na warsztat i czekaj na telefon aż będzie zrobione. :)

Adriantcz94

Początkujący
Punktów
0
a w skrócie, jak nie masz pojęcia to odstaw na warsztat i czekaj na telefon aż będzie zrobione. :)
W tych czasach ciezko o dobrego mechanika bynajmniej u mnie. Nie stac mnie na nietrafne diagnozy mechaników i wykonane roboty, które nie rozwiązują sprawy. Takie zwykłe naciąganie. Mam kolege, który zna sie na mechanice i z nim wykonuje naprawy czasem jest problem, który uważam fajnie sprawdzic na forum i uzyskac podpowiedzi ale jak ktoś nie chce pomóc tylko robić sobie jaja to uważam aby wcale sie nie odzywał i te wasze dwumasy bo jak drga to dwumasa i nic innego być nie może tak właśnie jest u 90% mechaników dlatego nie chce byc naciagniety na robote za 2 tysiace kiedy to nie rozwiąże problemu. Mój został już naprawiony więc uważam temat za zamknięty i dzieki tym którzy wypowiadali sie w temacie z chęcia pomocy a nie robienia sobie żartów. Pozdrawiam

Adriantcz94

Początkujący
Punktów
0

Zgadzam sie i nie mialem też na myśli wszystkich. Poprostu w mojej okolicy ciężko o dobrego mechanika. A takie robienie sobie jaj z kogos bo sie nie zna to tez troche nie na poziomie. Ty potrafiłeś wypowiedzieć sie konkretnie i na poziomie dlatego duży szacunek. Zrezygnowałem z mechaników i działam ze znajomym. Jak napisalem problem rozwiązany ;)

Adriantcz94

Początkujący
Punktów
0
to czego tu jeszcze szukasz Adrian.
jesteś zalogowany, czego jeszcze chcesz.
Pozdrawiam?
Forum jest pelne tematów wiec je czytam i pogłebiam wiedze to po pierwsze a po drugie wyrażam zdanie na temat osób, które zamiast pomóc chcieli sobie pokręcic beczke. Napewno jeżeli będe posiadał jeszcze kiedys jakis problem trudniejszy to sie tutaj zgloszę bo sa też osoby, które służa pomocą ;)

spokoi, będzie następny hehe.
Napewno bedzie tak to juz z pojazdami mechanicznymi bywa he ;) a jak bedzie to napewno sie zgloszę ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja pomagam borować zęby on-line...:Djak coś to zapraszam...:p:Dnie musisz się znać- wszystko wytłumaczę...bo przecież po to są fora...:rolleyes::D

Do góry Bottom