• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B6 2.0TDI cieknie płyn chłodniczy

pixon7

Początkujący
Punktów
1
Witojcie,
po wymianie uszczelki na przewodzie przy wejściu do kanału wodnego ( po stronie kierowcy), która była mocno zużyta ( przebieg 200tys. km) płyn nadal kapie po skrzyni biegów ( widać krople na obudowie skrzyni... Ktoś miał podobny problem i podzieli się wiedzą co może być przyczyną? Nowa uszczelka - wadliwa? Mało prawdopodobne... Może inny trop...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
G12 ++
Ewentualnie korek se wymień, jak jest z "odpowietrznikiem".

pixon7

Początkujący
Punktów
1
Taki właśnie zalewałem... zbiornik jest po stronie pasażera a wyciek po stronie kierowcy o i taki zonk...

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Pokaż zdjęcie tego wycieku.
A co ma zły płyn do wycieku ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A co ma zły płyn do wycieku ?
No, przecież to Ty jesteś mechanikiem, a nie ja. I raczej to Ty mnie powinieneś uczyć, a nie odwrotnie :D
To słuchaj dzieciaku i się ucz.
Miałem zalany zielony płyn i po każdym zgaszeniu silnika, bulgotało w układzie chłodzenia, węże zassane (układ w tym przypadku sam się odpowietrza). Zmieniłem płyn na czerwony G12 i jak ręką odjął. (a kłaniała się tu UPG i remont za kilka tysi u mechanika szarlatana, jakby dorwał taki przypadek w swoje łapy).
Ten sam pojazd, po 100 tys/km zaczęło kapać z chłodnicy. Stajesz, patrzysz pod spód a tam kap, kap na asfalt. Jakiś litr płynu na 3 tys/km. Mówię, będę robił rozrząd, to się tę chłodnicę przy okazji wymieni. I przejdę sobie od razu z G12 na G12++. A jak wiemy doskonale, cały płyn z układu nie zejdzie. Zawsze litr, dwa zostaną. Więc przebiegły henio, żeby mu weszło finalnie jak najwięcej G12++ wstępnie sobie spuścił G12 i zalał G12++. (później będzie wymieniał chłodnicę to jeszcze raz zaleje G12++ tak żeby mieć go jak najwięcej w układzie)
I co się okazuje? Ja już rękawy zakasam na chłodnicę. A tu przestało cieknąć. Nic, zero! Przez rok to przejechało z 10 tys/km i nie cieknie.
A lało się jak z prosiaka.
Tu już pisał, jakiś mądrala zFeryfikowany..palcem nie będę pokazywał (jakiś wątek z odpowietrzaniem). "wŁodę zaleję i też będzie dobrze".
Otóż na to wychodzi, że specyfikacja płynu ma kolosalne znaczenie. Wiadomo, przypadek przypadkowi nie równy...ale ma.

Kropki w poście musisz sobie połączyć sam Rakieto, to jest Twoje zadanie domowe. Dla mnie dwie dychy blikiem na priv.

pixon7

Początkujący
Punktów
1
Heniek,
a to Ty jesteś mechanik czy masarz, bo tak pogrubiłeś o tym prosiaku... :)
Żarty żartami, ale rzeczywiście coś w tym może być co napisałeś... cuda w mechanice też są
Automatyczne połączenie postów:

Pokaż zdjęcie tego wycieku.
A co ma zły płyn do wycieku
Nie mogę namierzyć miejsca wycieku właśnie, krople płynu pojawiają się na dole obudowy skrzyni biegów...

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Pewnie plastikowy króciec przy głowicy jest pęknięty ,możesz liczyć na cuda ,ale ja bym wolał ściągnąć obudowę filtra powietrza i podać ciśnienie do układu chłodzenia i zlokalizować wyciek .
A Ty henio kropki sam sobie połącz jak gdzieś dalej pojedziesz autem i się nagle rozszczelni, no chyba że jeździsz tak żeby ciągle widzieć własny komin .
Oczywiście płyn jest ważny nawet bardzo ważny zwłaszcza w nowszych autach które jeżdżą na wysokich temperaturach ,ale pamiętaj jak naczynie jest szczelne to nie ma prawa cieknąć ,czasami jest tak że bd ciekło przy wyższym ciśnieniu ,ale wtedy ma puścić tam gdzie ma puścić czyli np na korku ,albo rozszczelnia się coś przy danej temperaturze ,ale będąc klientem nie chciałbym słyszeć o cudach i sprawdzać ciągle stan płynu tylko chciałbym aby usterka była naprawiona.
Czyli lejemy dobry płyn, ale jak coś ciekło to jest duża szansa że pocieknie ponownie , zwłaszcza na dłuższych trasach .
I to są później takie oszczędności bo nie wymienisz chłodnicy ,bo teraz nie cieknie ,bd gdzieś się spieszył albo bd próbować naprawić w trasie uwalisz czysty niedzielny dresik o wartości chłodnicy ,albo wrócisz na lawecie .
A żebyś nie musiał się fatygować to odpisze za Ciebie
Że nic się nie działo ,że Ty tak jeździłeś do Watykanu i nic się nie działo ,a właściwie to nie nosisz dresu , nie masz komina , lawetę ma Twój szwagier więc też masz za darmo ,a ja to głupi jestem ,naciągacz i złodziej nic nie rozumiem i nie bd tracił czasu więcej na mnie .Teraz wystarczy polecić środek do uszczelnienia chłodnic TEC6000heniekdelux i po robocie .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ja o niebie ten o chlebie.
----------------------------------------------------
pamiętaj jak naczynie jest szczelne to nie ma prawa cieknąć
Pamiętaj, że mówimy o układach które mają kilka, kilkanaście lat i setki tysięcy przebiegu.
To nie laboratorium w fabryce.

I nie denerwuj się tak, bo Ci pikaFka pęknie ;)
Wzniecił żeś się jak...

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Nie mogę namierzyć miejsca wycieku właśnie, krople płynu pojawiają się na dole obudowy skrzyni biegów...
Nie odbierz tego jako krytykę, ale przez internet łatwiej znaleźć kobietę niż zlokalizować wyciek płynu. Ten model samochodu jest na samej górze najpopularniejszych modeli w Polsce, a do tego warsztatów zajmujących się ta marką jest zdecydowanie najwięcej w porównaniu do innych. Nie mniej jednak nie potrzeba tu speca od VW, tylko mechanika który zdemontuje filtr powietrza i podlaczy ciśnienie pod układ chłodzenia. Ot cała filozofia.
Nowa uszczelka - wadliwa? Mało prawdopodobne...
Właśnie ze bardzo prawdopodobne, jak i niepoprawny montaż również bardzo prawdopodobny.

Do góry Bottom