• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B8 1.8 TSI wypychanie plynu

dzersej

Bywalec
Punktów
7
Koledzy pacjent to passat B8 1.8 TSI 2015 rok. Jakiś czas temu umarła chłodnicza oleju , układ przepłukany potem wymiana pompki pomocniczej elektrycznej. Od tej pory wymieniony zbiorniczek wyrównawczy i są problemy. Ubywało płynu chłodniczego . Auto po odpaleniu ma 90 stopni wciągu 7 minut. Po otwarciu płyn wywala do góry . Ogrzewanie jest słabe po dodaniu gazu pojawia się lepsze. Jeśli chodzi o pompę wody całą duża jest wymieniona na nową. Co sprawdzić przed zdjęciem czapki ?
Czy zapchana nagrzewnica dawała by takie objawy ?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Pompa wody tam będzie z przesłoną chyba, przypuszczam że się pewnie uszkodziła. Diagnostyka, diagnostyka, diagnostyka.

dzersej

Bywalec
Punktów
7
Pompa wody tam będzie z przesłoną chyba, przypuszczam że się pewnie uszkodziła. Diagnostyka, diagnostyka, diagnostyka.
Dziękuję za odpowiedź . Pompa jest nowa. Tak sobie myślę może olej z chłodniczki zapchał układ ? Spróbuję przepłukać , jaki środek najlepszy ?

Koledzy sytuacja wygląda następująco samochód nagrzewa się do temperatury około 107 stopni odpala się wentylator na chłodnicy schładza go do 102 wyłącza się z tym że wentylator włącza się w momencie gdy płyniesz bulgocze w zbiorniczku wyrównawczym więc nie wiem czy to nie jest za późno nawet po włączeniu klimatyzacji drugi bieg wentylatora nie jest w stanie wychłodzić do około 90 stopni zastanawiam się czy nie mam zapchanej chłodnicy wody ginie ogrzewanie dopiero pojawia się po dodaniu gazu węże są miękkie

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
jaki jest zlany płyn chłodniczy?
i drugi pytanie: czy testy robisz z zakręconym korkiem?

dzersej

Bywalec
Punktów
7
Tak zakręcony a z zbiorniczek nowy. Płyn w zbiorniczku się podnosi zaczyna bulgotać dołem ścieka włącza się na chwilę wentylator schladza płyn spada . Ogrzewania nie ma jak pracuje na wolnych po dodaniu gazu pojawia się. Obstawiam na chłodnice/ nagrzewnice może zapchane po awarii chłodniczki oleju . Od razu po awarii chłodniczki nie było ogrzewanie wróciło po wymianie pompki pomocniczej .

Punktów
13
Hej, ogólnie jeśli płyn Ci tak wyrzuca i ogrzewanie jest słabe, to pierwsze co bym sprawdził to czy układ dobrze się odpowietrzył – po takich grubszych robotach łatwo zostaje powietrze w obiegu i robi cyrki. Warto rozgrzać auto, ustawić przód trochę wyżej i masować węże, aż przestaną lecieć bąble. Druga sprawa to korek zbiorniczka, bo jak jest walnięty i nie trzyma ciśnienia, też potrafi wyrzucać płyn. No i niestety przy tak szybkich wzrostach temperatury i wyrzucaniu płynu trzeba brać pod uwagę uszczelkę pod głowicą – spaliny mogą przedostawać się do układu chłodzenia i robić nadciśnienie. Najlepiej zrobić test na obecność CO2 w zbiorniczku, warsztat to ogarnie od ręki i będziesz wiedział, czy problem jest poważny. Z nagrzewnicą bywa, że jak zapchana to grzanie jest słabe, ale raczej nie powoduje aż takiego wypychania płynu. Daj znać, jak coś sprawdzisz.

dzersej

Bywalec
Punktów
7
Test robiłem - negatywny .
Może chłodnica wody zapchana ? Orientuje się w gdzie jest korek spustowy w chłodnicy w B8 1.8 TSI?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ponowie pytanie: jakim plynem zalałeś?
Ten silnik jest "gorący" i nie każdy płyn się nadaje.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
A jaki powinien być ?
taki który nie wrze w temperaturze ROBOCZEJ silnia,
twój silnik nagrzewa się do wysokich temperatur. nawet 110 stopni to normalka dla niego.
tak na szybko patrzę i wychodzi, że temperatura otwarcia termostatu to 113°C. (niech to ktoś potwierdzi)

czy teraz rozumiesz do czego zmierzam? tan slink wymaga naprawdę dobrego płynu chłodniczego. przy okazji olej służy również do chłodzenia i rozprowadzania temperatury. więc tu też trzeba coś lepszego i "trochę" częściej niż 30 000 km.

Zalany jest G11 albo
dużo to nie mów. chociaż mogłeś napisać, że niebieski :)
polecę przykładami:

KAGTEC G11: 107°C
THERMOTEC ANTIFREEZE COOLANT G11: 170°C

oba G11, a temperatura wrzenia to istna przepaść pomiędzy nimi.

Koledzy sytuacja wygląda następująco samochód nagrzewa się do temperatury około 107 stopni odpala się wentylator na chłodnicy schładza go do 102 wyłącza się z tym że wentylator włącza się w momencie gdy płyniesz bulgocze w zbiorniczku wyrównawczym więc nie wiem czy to nie jest za późno nawet po włączeniu klimatyzacji drugi bieg wentylatora nie jest w stanie wychłodzić do około 90 stopni zastanawiam się czy nie mam zapchanej chłodnicy wody ginie ogrzewanie dopiero pojawia się po dodaniu gazu węże są miękkie
nie mówię, że na 100% jest to wina płynu. ale to jedna z możliwych przyczyn. dla mnie po twoim opisie wynika, że masz problem z gotującym się płynem. i to wymieniłbym na początek a nie wbijał się w zrzucanie głowicy. dodatkowo dla świętego spokoju korek, żeby utrzymywał odpowiednie ciśnienie. oryginał, a nie tani zamiennik.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Jak słyszysz bulgotanie, to albo masz zapowietrzony układ (co teoretycznie jesteś w stanie chwilowo wyeliminować luzując korek na pracującym silniku, ale prawdopodobnie wykipi ci płyn górą), albo masz słaby płyn wlany i gotuje się zanim dojdzie do otwarcia termostatu. Częściej problemem jest to drugie, bo pokutuje przekonanie o tym, że wszystko chodzi w 90 stopniach, więc najprościej zamów se żółte Valeo z temperaturą wrzenia 147 stopni i wtedy testuj.

dzersej

Bywalec
Punktów
7
Okey zmienię plyn. Ewentualnie jaka procedura odpowietrzania jest najlepsza ?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Kup oryginalny płyn, nie jest bardzo drogi, jak patrzyłem po parametrach bo potrzebowałem do V8 to jedynie oryginalny G12 najlepiej wychodził cena/parametr. Te tanie płyny to tanie płyny, poprostu różowy. Najlepiej to spuść płyn ile możesz i sprawdź pojemność układu w katalogu i internecie na dobierarce olei, wlewasz ilość nowego tyle ile udało się złapać starego. Tam procedury nie było bo te tsi dobrze się odpowietrzały jak zwykłe stare układy, ewetualnie ogrzewanie na max odpalić na chwilę i zgasić i dolać. A jak dalej lipa to czapa do rwania :D

Do góry Bottom