• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat silnik BLS 1.9 pdi

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Jasne że jest zdrowe dla każdej jednostki o ile jednostka ta została do tego odpowiednio przygotowana. Każdy chip będzie skracał żywotność silnika z racji tego iż moc silnika w dużej mierze zależy od tego z jakich materiałów został wykonany. Generalnie temat rzeka. To jest pytanie typu czy do silnika 1.6 reno można założyć turbo - odpowiedź można ale pojeździ tylko chwile, natomiast po paru modyfikacjach będzie to dobra jednostka do sportów wyczynowych :)

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
temat panewek w 1.9 tdi pd 105km jest równie znany co "imbusowy" napęd pompy oleju z modułu wałków balansujących w 2.0 tdi pd.
I to nie kwestia chipa, bo mam klientów z wypożyczalni, z przyblokowanymi silnikami do 3,5tys obr, które robią tylko trasy, klientów miastowych, wśród nich żaden nie wyznaje long life, a i tak już w 2 wyszła korba a w jednym dosłownie ukręciło wał. BLS i BXE. Ponoć w BKC jest trochę lepiej, ale osobiście jeszcze w tym nie przerabiałem tematu.
Odnośnie kolegi co pyta o chipa. Nie dowiesz się, czy producent daje jakikolwiek margines bezpieczeństwa. To, że w danym silniku po chipie nic się nie stało to sprawa bardzo indywidualna. Głównie z tego względu co powiedział kolega ostryt4. Jeśli ktoś szmaci takie 105km jak prawdziwą rajdówkę, to nic nie pomoże.
Ja sam użytkuję moje 1.9jtd 140km po chipie na 170km, 240tys km, sam przejchałem 75, z tego 40 po chipie. I hula. Żadnych problemów z silnikiem. A jak już go zagrzeję to lubię szybko przyspieszać.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Ja mam swojego AFNa zrobionego na 170 koni, nie powiem oliwki trochę łyknie (0.5 l) jak go poupalam na autostradach PL-UK, na razie 40 tysięcy zrobione i ciągle malina.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Tak się kończy jak kierowca myśli ,że przeleci 30tys. km. bez dolewki. Większość kierowców jest zdziwiona, że stan oleju trzeba sprawdzać. Silniki na pompowtryskach lubią pić olej , szczególnie przy agresywnej eksploatacji.

tomom

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Problemem są panewki, a właściwe materiał z którego są zrobione. Unia narzuciła aby nie używać jakiegoś tam związku ze względu na ekologię. Informacja pochodzi z fabryki VW w Polsce. Były przypadki, że świeżo po wymianie oleju korba bokiem wychodziła.

leoncjo123

Nowy
Punktów
0
jakiej firmy najlepiej założyc panewki? KOLBENSCHMIDT 77554600 lub GLYCO 71-3904 STD (Glyco 50 zł droższe). Które polecacie? czy wymiana na korbowodzie wystarczy?