• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passst b6 1.9 bls przeładowuje

Claruss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
Witam wszystkich na forum, od jakiegoś czasu w moim passacie 1.9 bls pojawił się dziwny hałas w okolicy filtra powietrza. Jakby powietrze się cofało . Sprawdziłem cały dolot nieszczelności brak .Podłączyłem kabel zrobiłem log grupy 11, turbina przeładowuje , co może powodować takie przeładowanie?

Claruss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
Poruszałem sztangę i chodzi dość lekko, gruszka przy dodawaniu gazu jakby słabo reagowała dopiero po przekroczeniu 2000 obr idzie mocno w górę o silnik dostaje kopa

Claruss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
N75 podmieniłem z innego więc wykluczam,przy gruszce słychać gwzd gdy podniosę sztangę lekko do góry gwizd ustaje.Zasuysajac powietrze strzykawką sztanga wysuwa się nie słychać żeby coś puszczało.I nowe odkrycie,podając ciśnienie ustami na wężyk idący z filtra powietrza do n 75 czuć jak zaworek pobiera ciśnienie, świat przy gruszce ustaje gruszka zaczyna reagować płynnie na dodawanie gazu i ciśnienie w dolocie się wyrównuje.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zamieniłeś na uszkodzony N-75, załóż nowy, będzie działać.

Claruss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
N 75 zamieniałem z drugiego , mój w drugim też działa w przypadku.
Wałka nie sprawdzałem ,on mógłby być przyczyną?

Jokqer

Początkujący
Punktów
1
W przypadku uszkodzonej vacum pompy byłoby raczej niedoładowanie. Prawdopodobnie zacinają się łopatki na turbinie, możesz spr zaaplikować sprężyna do czyszczenia turbina na chodzącym silniku, może pomoże

Jokqer

Początkujący
Punktów
1
W przypadku uszkodzonej vacum pompy byłoby raczej niedoładowanie. Prawdopodobnie zacinają się łopatki na turbinie, możesz spr zaaplikować sprężyna do czyszczenia turbina na chodzącym silniku, może pomoże
Spreya *

Jokqer

Początkujący
Punktów
1
Pomogło wkręcenie śruby na której zatrzymuję się dźwignia turbo
Sprawdź sobie lepiej luzy na wirniku. Nie wiem jak długi masz auto, ale jeśli wcześniej wszystko chodziło Ok, to śruba sama raczej się nie przestawiła i przyczyna leży gdzie indziej, a podkręcenie turbo to tylko chwilowe rozwiązanie problemu jak na moje :)

Claruss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
Auto mam od 6 lat , świst turbiny słychać od początku, po wycięciu DPF trochę bardziej. "Szuranie" w dolocie pojawiło się jakieś dwa miesiące temu, po wkręceniu tej śrubki już nic nie słychać auto jeździ normalnie.Nie wiem czy przeładowanie było wcześniej bo tego nie sprawdzałem.
Automatyczne połączenie postów:

Auto mam od 6 lat , świst turbiny słychać od początku, po wycięciu DPF trochę bardziej. "Szuranie" w dolocie pojawiło się jakieś dwa miesiące temu, po wkręceniu tej śrubki już nic nie słychać auto jeździ normalnie.Nie wiem czy przeładowanie było wcześniej bo tego nie sprawdzałem.
Luz na wirniku jest minimalny.

Do góry Bottom