• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Paul Dahl sprężarka z reno.

Slawomir10000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Witam,Panowie potrzebuję rady czy sprężarkę z reno Paul dahl da się zamontować do kompresora,co trzeba przerobić żeby działała przy silniku 2.2kv.Mam kompresor taki jak w nicu i jedna sprężarka nie wyrabia przy poaskarce.Proszę o pomoc.Jak trzeba to dołączę fotki tej sprężarki.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Dołącz zdjęcia, a do piaskarki najlepiej śrubowy.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jak rozumiem chodzi o sprężarkę od ciężarówki?
Prawdopodobnie największym problemem będzie zapewnienie jej odpowiedniego smarowania. Sprężarki w ciężarówkach smarowane są olejem silnikowym, pod ciśnieniem, co oznacza że robieniu takiej samoróbki musisz dołożyć pompę oleju jakiś zbiornik, dodatkowe koła pasowe które Ci to napędzą....
Zobacz, tu ktoś robił kompresor na sprężarce samochodowej, (prawdopodobnie od stara):
masz dołożony zbiornik oleju i pompę napędzaną dodatkowym paskiem.
Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
Druga sprawa to jak chcesz to zrobić?
Chcesz wymienić sprężarkę w tym kompresorze który masz, czy chcesz zbudować drugi kompresor i używać piaskarki zasilanej powietrzem sprężanym przez dwa kompresory?
Druga opcja może zdać egzamin, pierwsza.... raczej wątpię, bo nawet jeśli sprężarka będzie miała lepszą wydajność to silnik Ci jej nie uciągnie - moc silnika w fabrycznych kompresorach jest dobrana do potrzeb sprężarki.

Slawomir10000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Dzięki Panowie za podpowiedzi.Ta sprężarka będzie dołożona do tego koprezora co na zdjęciu,słuszna uwaga dotycząca silnika ale mam większy wrazie czego.Więc muszę dorobić smarowanie ciśnieniowe tak radzicie.A samo dorobienie u tokarza flanszy która zamknie na szczelnie sprężarkę od strony mocowania z silnikiem dorobienie koła pasowego i zrobienie odpowietrzenia nie wystarczy?Do tego na równi z wałem korbowym zalał bym jakimś żadkim olejem syntetycznym.Ta sprężarka ma głowicę chłodzoną cieczą tak więc dorobił bym jakiś zbiorniczek plus dołożył bym wentylator bo mam taki z klimy na 230v.Miała by pożądne chłodzenie.Może bez smarowania ciśnieniowego by chodziła jak mówicie?Jak tylko wrócę dołożę fotki.

A jak by zastosować agregat z lodówki.Wylać z niego orginalny olej transformatorowy i zalać syntetyk.Normalnie takie agregaty lodówkowe pracują w obiegu zamkniętym.Do magistrali olejowej sprężarki wpiąć zasilanie przewód od agregatu a z komory korbowej do jakiegoś zbiorniczka a potem do zasysającego agregatu.Zaznaczam że takie agregaty z lodówki dobijają ciśnienie 10 bar bez problemu.Powstał by obieg,olej wtłoczony do sprężarki spływał by do komory korbowej a z tamtąd do zbiorniczka.Potem znowu agregat by zasysał i wtłaczał.Nie musiał bym bawić się w dodatkowe paski klinowe mocowania pompek itd.Jak mowicie panowie takie smarowanie ciśnieniowe wyda?

Ta pierwsza opcja była by najlepsza tylko czy sprężarka mie zatarła by się?

Ostatnia edycja:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Z całym szacunkiem, ale te Twoje kombinacje to ucieranie d..y szkłem.;)
Nikt sensownie myślący nie zagwarantuje Ci że takie czy inne rozwiązanie zda Ci egzamin.
Konstrukcja korbowodów w sprężarkach smarowanych rozbryzgowo jest inna niż w tych smarowanych pod ciśnieniem. W tych pierwszych masz kanały które w momencie "maczania" się w oleju zabierają dawkę do smarowania.
Znajomy robił kompresor na starowskiej sprężarce i do smarowania użył pompy z jakiejś starej pralki. Parę miesięcy mu to wytrzymało, pomimo że pompa z tej pralki robiła jakieś tam marne ciśnienie.
Gdzieś tam słyszałem że ktoś przerabiał korbowód nawiercając jakieś kanały, ale czy mu to zdało egzamin - nie wiem...
Pomysł z agregatem lodówkowym..... to już w ogóle pojechałeś :D
Lodówka chłodzi gazem, nie olejem, a Ty chcesz ze sprężarki zrobić pompę.
W lodówce, owszem olej krąży w obiegu, ale w szczątkowych ilościach. Przy rozwiązaniu jakie proponujesz połamie zawory i skończy się zabawa.

I jeszcze jedno kwestia.
Nie wiem jakie zapotrzebowanie ma Twoja piaskarka, ale nawet na tych dwóch sprężarkach podejrzewam że braknie ci powietrza do ciągłej pracy. Ale mogę się mylić bo ze zdjęcia w
to niewiele widać.
W najlepszym wypadku zwiększysz wydajność dwukrotnie.

Slawomir10000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Rozumię dostosuję się do tej pierwszej rady i zastosuję pompę wspomagania tak jak zasugerowałeś.Bez smarowania ciśnieniowego jak wodzę nie da rady.Wiem że jesteście na tym forum fachowcami i wasze rady sa na wagę złota.Szkoda by było zarżnąć dobrą sprężarkę,za którą sporo zapłaciłem.Jeżeli chodzi o piaskarkę to przy dysz 0.3 mm.zapotrzeowanie na powietrze przy ustawieniu na reduktorze 6 bar(golórna granica przy piaskowaniu )bo i przy 4 barach da się piaskować tylko zależy co bo np.alufelga już ciężko.Wracając do tematu,wydajność lompresora musi być min 500l/m.U mnie ta jedna sprężarka daje radę ale ciągle pracuje utrzymuje ciśnienie na reduktorze 6 bar,ale nie jest wstanie nabić baniak do 8 bar cisnienia wyłączenia przez presostat.Dlatego pomysł podłączenia drugiek sprężarki do jednego kompresora.Nie wiem tylko jaka jest wydajnoś sprężarki tej którą chcę dołożyć paul dahl z ciężarówki reno.Bo jeśli wykręci 400l/m to jestem w domu.Może kolega coś wie na temat jej parametrów?Wieczorem wstawię zdjęcia tej sprężarki.Jeżeli chodzi o smarowanie to kolega z elektrody wysłał mi szczegułowy schemat,tak jak to wyżej greghorn opisał.

Slawomir10000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
To ta sprężarka czy możecie mi powiedzieć jaką ma wydajność w l/m ?

Załączniki

• 20170329_203113.jpg
    20170329_203113.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 8
  • 20170329_203041.jpg
    20170329_203041.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 8
  • 20170329_202826.jpg
    20170329_202826.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 8
  • 20170329_202847.jpg
    20170329_202847.jpg