• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1007 elektryczne drzwi

vwer2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
jest w ogóle coś nie halo . po wciśnięciu przycisku drzwi tak jak już pisałem drzwi idą do pewnego momentu , staja wracają z powrotem i się dopiero wtedy zamykają. ale jeśli mam drzwi otwarte a wcisnę otwieranie to drzwi się normalnie zamykają !!! Quwa jakieś cuda ??? Może coś popieprzyłem z tym silnikiem w mechanizmie przesuwania drzwi ??? próbowałem nawet bieguny na silniku zmieniać bo wygląda to tak jak by silnik w drugą stronę działał .

Tak. robiłem i nic się nie zmienia. A słuchaj może linki odwrotnie nawinąłem ???

Kolego rozbierałeś kiedyś ten mechanizm ???
pierwszy zwijacz od góry jest ten z cienką linką ???

Ostatnia edycja:

vwer2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
No co ? Dałem ciała ! składając mechanizm zwijania linek ,założyłem bębenki na odwrót . Jest taka możliwość.
Teraz drzwi śmigają aż miło :smug:
Spędziłem nad tymi drzwiami dwa dni z czego 1,5 dnia to była rozkminka o co Kaman:happy:
Główna przyczyna to zablokowanie silnika przez uzwojenie które wypadło z wirnika i go zablokowało 5rotordamage1.jpg
wirnik udało się uratować po przez polutowanie urwanych przewodów i odizolowanie je lakierem bezbarwnym
( postaram się dodać zdjęcia uratowanego wirnika) Przy rozbieraniu silnika trzeba zwrócić uwagę na kółko foniczne (magnes) na ośce wirnika aby nie uszkodzić przy ściąganiu. Kolejnym problemem były linki , które potrafiły spaść z bębenka zwijaka. Przyczyna była prosta - zbyt wyciągnięte linki i spręzyna miedzy obydwoma zwijakami zbyt słabo naciągała linki. Widać to było dobrze przy przesuwaniu drzwi. jedna linka była luźna az wychodziła z prowadnicy. Problem rozwiązałem skracając jedna z linek o 5cm . 5hangingout.jpg
i w tym momencie popełniłem błąd zakładając do góry mechanizmu rolki zwijające (od góry mechanizmu musi byc ta gruba co zamyka drzwi).
Kolejnym problemem było nie trafianie drzwi w swoje miejsce. Okazało się ze drzwi są za nisko i nie trafiają w bolec blokujący. Przyczyna była wytarta i pęknięta rolka w prowadnicy. 5transitroller1.jpg Wystarczyło zdemontować dolna łapę drzwi i na tokarce wytoczyć z teflonu nowa rolkę.
Jak to mówią nie taki diabeł straszny jak go malują .
Postaram się dorzucić więcej foto z mojej naprawy drzwi

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Teraz to ja a może my( nie wiem czy mogę w imieniu innych) dziękujemy. Przyda się z pewnością na przyszłość.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Te drzwi tylko tak strasznie wyglądają. Ja kiedyś spędziłem nad nimi prawie tydzień łącznie z wizytą w ASO , suma sumarum dałem radę .Trzzeba poznać wszystkie elementy składowe tego mechanizmu(mikroprzełączniki w klamkach wewnetrzych ) ,które lubią siać ferment i jest to do ogarnięcia.

vwer2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
W klamkach nie ma żadnych mikro przełączników. Jeden jest na krańcówce w dolnej tylnej części drzwi i dwa mikro styki w zamku drzwi.

vwer2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Kolejny 1007 i kolejny problem.
Tym razem problem z dociąganiem drzwi pasażera . Silnik elektro rygla chodził dość wolno i potrafił czasem nie ruszyć, więc postanowiłem go rozebrać. Po rozkręceniu okazało się ,że komutator silniczka dociągania drzwi jest mocno zabrudzony i to była przyczyna ,że słabo pracował. Po wyczyszczeniu silniczek odzyskał moc lecz po zamontowaniu do auta zaczął pracować odwrotnie. Pomyślałem ,że coś jest nie tak poskładane . Podłączyłem wiec elektro rygiel z drzwi kierowcy na próbę i zachowuje się tak samo jak ten naprawiany a co ciekawe po zamontowaniu go z powrotem do drzwi kierowcy robi takie same jaja jak ten czyszczony ... Wychodzi na to ,ze komputer zafiksował??? Macie jakiś pomysł jak z powrotem zsynchronizować te elektro rygle ???

Dodam ,ze adaptacja drzwi ani reset BSI nic nie daje :(

zaustelek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam, mój problem z drzwiami pasażera jest taki, że odsuwanie działa bez zarzutu, natomiast siłownik jakby nie miał siły dostatecznie zadziałać. Za każdym razem rusza się , ale po resecie raz otwiera drzwi, a za chwilę przesuwa się tylko kawałek i wyskakuje błąd. Nadmieniam, że siłownik wymieniłem na nowy. Ktoś wie co jest przyczyną??? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Wiatrak124

Nowy
Punktów
0
Witam. Kupiłem peugeota 1007 z rozebranymi silnikami drzwi- urwane linki. Ma ktoś może zdjęcie jak te linki powinny iść? Czy z prawej i lewej stronie jest tak samo

Tadeusz 53

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ostrów Wielkopolski
Peugeot 1007 drzwi
Nie otwierają się drzwi pasażera. Po ręcznym otwarciu na chwilę odzywa się siłownik ale nie ciągnie.Po zamknięciu ręcznym dociąganie działa.Do rygla zamka dochodzi napięcie ok.10V ale żarówka 12V 21W nie świeci. Rygiel nie działa na osobnym zasilaczu z kompa.
Mam pytanie ; czy prąd z BSI na rygiel zamka jest na bezpieczniku?
Bo jeśli nie to wnioskuję, że uszkodzony jest BSI. Ale drzwi kierowcy działają dobrze.
Proszę o podpowiedź.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom