• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 1.1 60KM wymiana dolotu powietrza

mkmartv

Początkujący
Punktów
0
Witam. Chciałbym zasięgnąć porady mianowicie w moim Peugeot 206 1.1 uszkodziła się rurka dolotu powietrza jest ona bez rezonatora powietrza do filtra powietrza zdj.1 niestety nigdzie nie mogę takiej nigdzie dostać ani używki tym bardziej nowej, i tu mam pytanko czy można by było przerobić ów dolot na taki jak jest w Peugeot 206 1.4 zdj.2 bo tam jest system właśnie z rezonatorem powietrza i to rurka z rezonatorem jest dostępna, tylko nie wiem czy ta przeróbka nie wpłynie na pracę silnika, ja podejrzewam że raczej nie powinno bo to jest chyba lepszy system z rezonatorem niż bez.

Załączniki

• Zdjęcie 1.jpg
    Zdjęcie 1.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 13
  • Zdjęcie 2.jpg
    Zdjęcie 2.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 12

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Wstaw tam rurę z odkurzacza. Jest giętka, nie rozedrze się, a w dolocie nie masz dużych temperatur, więc się nie roztopi.

mkmartv

Początkujący
Punktów
0
Oczekiwałem raczej fachowej porady a nie jakieś tam rury z odkurzacza.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
co wsadzisz to będzie. to tylko rura.
mocy równie dobrze może przybyć, jaki i trochę przeciwnie.
poszukaj sobie o doładowaniu dynamicznym i pojemności układu dolotowego (kurde, na coś wrzeszczcie przydały się laborki na uniwerku :D męczyliśmy silnik jelcza do upadłego. Długie wąskie przewody dają efekt doładowania przy małych prędkościach, a krótkie i szerokie wpływają dobrze wpływają na moment przy dużych obrotach.

w jednym zakresie obrotów pewni ci wzmocni, w drugim trochę osłabi. a tak po prawdzie to nawet tego nie wyczujesz. powtórzę: to tylko rura, dolot i malutki silniczek, więc dużej różnicy nie poczujesz, właściwie żadnej.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Czasem wiesz,najprostsze rozwiązania są najlepsze nie ma co przekombinowywać .u mnie w starym Volvo przerdzewiała rurka na prawej podłużnicy co przelatywał przez nią płyn chłodniczy . wywaliłem ją,podjechałem do rolniczego kupiłem wąż jakiś tam średnicą zbliżoną do owy rurki dwie opaski skręcane,płynem zalane i temat zamknięty.
Nawet nie myślałem o powrocie do orginału

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
jakieś tam rury z odkurzacza
Człowieku, na zdjęciu masz jakiś wytwór ruropodobny składający się w przeważającej części z taśmy izolacyjnej. Skoro do tej pory to działało i ci to nie przeszkadzało, to o czym ty teraz mówisz?

mkmartv

Początkujący
Punktów
0
Człowieku, na zdjęciu masz jakiś wytwór ruropodobny składający się w przeważającej części z taśmy izolacyjnej. Skoro do tej pory to działało i ci to nie przeszkadzało, to o czym ty teraz mówisz?

No włośnie że to jest mój patent i ów rura została wcześniej uszkodzona i starałem się ją jakoś doprowadzić do porządku ale nie za bardzo mi się to udało i dla tego postanowiłem ją wymienić .

Do góry Bottom