• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 1,9d '01 rozrząd

Gazdatech

Nowy
Punktów
0
Witam, chciałbym prosić Was o radę:
Przywieźli mi ww auto z usterką "nie chce odpalić" na pytanie w jakich okolicznościach się to stało dostałem odpowiedź: odpaliłem auto po chwili silnik zaczął głośniej chodzić, zgasiłem go, próbowałem odpalać ponownie lecz nie zapalił.
Obstawiłem rozrząd, gdyż klient nawet nie pamiętał ostatniej wymiany.
Auto na warsztacie:
-pokrywa zaworów ściągnięta, wałek, kółko rozrządu, szklanki po organoleptycznym badaniu w porządku.
-zakładamy blokady: wałka rozrządu OK, pompy wtryskowej OK, koła zamachowego-okazuje się, że trzeba cofnąć o 3 ząbki i blokada założona.
Zakładamy nowy pasek, napinamy kontrolnie obracamy wałem korbowym i jest kolizja.

Tutaj nasuwa mi się pytanie czy jest możliwe aby zawory pokrzywiły się w ten sposób, że na przestawionym rozrządzie (o 3 ząbki) nie wadzą o tłoki w żaden sposób, a na ustawionym poprawnie rozrządzie blokują się o tłok?

S

S-LINE

sprawdz dolne kolo pasowe czy przypadkiem nie przestawilo sie na wale...ja mialem kiedys tak w golfie III auto przyjechalo do mnie bo nie odpalalo klient krecil i okazalo sie ze ten "klin" na dolnym kole jest sciety...

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Też uważam że to ścięty klin ale na wałku rozrządu.

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
kolego a jak ustawiłeś koło pasowe wału korbowego...
Ja ustawiałem według otworu centrującego za rozrusznikiem...

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
bolec na kolo zamachowe z przodu mozna powiedziec za bedzie za bagnetem walek rozrzadu tez na bolec lub na krzywki, i pompe na bolec do tego 3 sruby na kole walka i pompy popusc i ustaw +- na srodku mimosrodu, zalozyc pasek i musi grac

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
ja bym sprawdził odwrotnie ustawić z tego co wiem to francuzy ustawia się od tyłu czyli nie na pierwszym tłoku tylko na czwartym tak miałem w citroenie 2.0 litry jak i w kango 1.9,ale tu miałem ulepszoną procedurę bo kupiłem pasek ze znakami i nie możliwości że nie tak założony będzie.ale z tego kolego co piszesz ja bym dobrze sprawdził głowice, w kango poszedł mi wałek rozrządu w czterech miejscach po zerwaniu paska,tłok jest płaski i z chwilą gdy się spotka z zaworem to coś musi się stać,szkoda że przed zdjęciem głowicy nie sprawdziłeś stopień sprężania bo byś wiedział na 100% czy głowica czy coś innego.pozdro.

S

S-LINE

ja bym sprawdził odwrotnie ustawić z tego co wiem to francuzy ustawia się od tyłu czyli nie na pierwszym tłoku tylko na czwartym tak miałem w citroenie 2.0 litry jak i w kango 1.9,ale tu miałem ulepszoną procedurę bo kupiłem pasek ze znakami i nie możliwości że nie tak założony będzie.ale z tego kolego co piszesz ja bym dobrze sprawdził głowice, w kango poszedł mi wałek rozrządu w czterech miejscach po zerwaniu paska,tłok jest płaski i z chwilą gdy się spotka z zaworem to coś musi się stać,szkoda że przed zdjęciem głowicy nie sprawdziłeś stopień sprężania bo byś wiedział na 100% czy głowica czy coś innego.pozdro.

z calym powazaniem kolego to po co bylyby blokady...

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
tak jak mówisz blokady są jak i punkty,ale z chwilą ustawienia nie jest tak jak np.w VW, 1 tłok u góry i zawory zamknięte,co nie którzy to po staremu ustawiają śrubokręt w otwór wyłapują punkt, zawory zamknięte i to koniec musi hulać.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeżeli nie wykluczysz ze uszkodzeniu nie uległ klin to te znaki na pasku nic nie dadzą.

DJKOCUR

Początkujący
Punktów
0
masz rację, trzeba wyeliminować wszystkie możliwe przyczyny,choć mało prawdopodobne

S

S-LINE

kolejnosc zaplonu dla tego samochodu wynosi 1-3-4-2 dla silnika WJZ dla silnika WJY tak jak pisze kolega DJKOCUR te silniki byly montowane WJZ od 98 roku a WJY od 99 roku kompresja powinna wynosic dla kazdego z silnikow po 23 bary co i tak nie zmienia faktu ze skoro walek rozrzadu z pompa wtryskowa pokrywal sie a wal korbowy nie to przyczyna musi lezec w przesunieciu znakow a w tej sytuacji wychodzi ze korbowy zostal przesuniety...zwracam honor DJKOCUROWI z szacunkiem i radze sprawdzic kod silnika wtedy upewnic sie strony pierwszego tloka zlozyc poprawnie rozrzad, pomierzyc komprsje...i wszystko masz jak na talerzu...

Gazdatech

Nowy
Punktów
0
dziękuję za rady, ogarnę temat ponownie i zdam dokładną relację...

Do góry Bottom