• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207 1,4 vti dziwny przypadek

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Witam

Zakupiłem Peugeota z uszkodzonym silnikiem w celu naprawy podłączyłem komputer pokazał dwa błędy zostało to ogarnięte przez wymianę elektrozaworu walka wydechowego i czujnika wzniosu zaworów. Przestawiony był równieź rozrząd i tu zaczyna się mój dziwny przypadek gdy rozrząd ustawiony na blokady brak jest ciśnienia sprężania na każdym z cylindrów silnik kręci jak by były wykrecone świece i oczywiście nie odpala. Obecnie walki są ustawione na oko czyli mijanka na czwartym spęźanie na pierwszym z takim ustawieniem silnik zaczyna łapać robi brum po czym zostają zalane świece ale być może zalewane spowodowane jest ze auto 2 lata stało i bezynka w baku się postarzała. Ma ktoś pomysł jak ustawić rozrząd by było jak fabryka przykazała

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jeśli masz blokady to autodata powinna mieć opis. Benzynie można na wrazie co wymienić bo dwa lata to mogla zwietrzec.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
AD mówi żeby przestawiacze wałków ustawić w położenia montażowe przed ustawianiem rozrządu, zrobiłeś tak? I bez blokad nie podchodz.

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Mam blokady a do autodaty dostępu nie mam i nie będę kupywał gdyż za droga jest.
W necie sporo jest materiałów na temat ustawienia rozrządu w tym silniku ja kozystałem z tego filmu
Mam ten sam silnik różni się tylko znaczkiem gdyź silnik jest konstrukcji BMW i montowany był w Peugeotie Citroenie i Min. Blokady również identyczne jak na filmie tak samo założone niestety po takim ustawieniu brak ciśnieniana na cylindrach słychać przepompowywanie powietrza w wydechu

szercu

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
problem może być z zerwanym klinem na wale lub wałku rozrządu zweryfikuj to. Ostatnio miałem identyczny problem w sceniku na przestawionym rozrządzie palił a na ustawionym na znakach nie. okazał się zerwany klin na wałku rozrządu

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Ten silnik nie ma na wałach zadnych klinów ani na wale korbowym jedynie co przez chwile wpadło mi do głowy to ścięte wszystkie śruby łączące wał korbowym z kołem zamachowym teorie szybko obaliłem mierząc położenie tłokow w cylindrach które po zablokowaniu blokadą powinny być na jednej wysokości i tak jest u mnie

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
A jak można wiedzieć skąd ta teza że rozrząd od początku był przestawiony?

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Można
Wiec niskie ciśnienie na cylindrach oraz szczały do wydechu silnik nawet na moment się nie odezwał

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Czyli rozrząd do dyskwalifikacji skoro przeskoczył. To słaby punkt tych silników.

Więc ok. Czyli trzpień w wał wsunięty tłoki na mijance, tu się zgadza. Wałki jak były ustawione?

Sorki w koło.

Ostatnia edycja:

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Wiem ze rozrząd w tych silnikach jest marchewkowy i lubi przeskakiwać zapomniałem dodać w poprzednim poście iź parametr w komputerze "Synchronizacja wału korbowego z wałkiem rozrządu" wcześniej jak i teraz pokazuje "nie zsynchronizowany" . Zastanawia mnie dlaczego nie mogę ustawić rozrządu na blokady.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Dobra zrób tak: przekręcamy wałem dwa obroty w prawo potem bierzemy klucz 27mm i przekręcamy wałek ssący delikatnie w lewo do wyczuwalnego oporu a wydechowy podobnie w prawo. W tej pozycji powinny wałki się w przestawiaczu zablokować jeżeli tak nie jest to dany przestawiacz jest uszkodzony. Po tej operacji oktęcamy wałem do momętu kiedy krzywki regulacyjne będą ustawione częścią zaokrągloną ku dołowi, w tym momęcie powinnien dać się wsunąć trzpień tegulacyjny w koło zamachowe. Jeżeli jest inaczej to rozrząd jest przestawiony.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Nie kiedy brak synchro w parametrach widnieje do momentu odpalenia silnika

hardy2

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
karpacz
witam przyjrzyj się vanosom one również muszą być odpowiednio ustawione, należy ustawiać rozrząd na odpowiednich blokadach te na allegro to kiszka do tego modelu. Nie jest łatwo poustawiać ten badziewiasty silnik.. od strony wydechu EX30 z wybrzuszeniem na godzinie 12tej.od ssania IN35 z krzywką na godz.15-tej. tłoki muszą być w równym poziomie wszystkie ale koło zamachowe ma swoje miejsce.

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
A może silnik po kolizji i się krzywki przesunęły na wałkach.

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Trochę nie pisałem gdyż zdrowie nie dało.
A temat nie rozwiązany. Dziś ustawiłem rozrząd tak jak powinien być na blokadach tzn. tłoki na równym poziomie blokada w koło zamachowe włożona wałki zablokowane w blokadzie półokrągłym wycięciem w dół. Przestawiacze IN35 i EX30 rozbierane i IN35 blokują obroty silnika a EX30 sprężyna i tak się u mnie dzieje więc sprawne, przestawiacze mają kropki więc ustawienie ich też zostało ogarnięte. Po zabiegu na me oko kręcąc wałem ręcznie krzywki sterują poprawnie ssaniem, sprężaniem, pracą i wydechem lecz manometr wkręcony zamiast świecy pokazuje 0 bar ciśnienia na każdym z cylindrów. Szukając przyczyny ów tegoż stanu znalazłem że silnik elektryczny wzniosu zaworów zamiast otwierać zawory ssące to je zamyka potwierdza to komputer podłączony w parametrze wznios zaworu z 1,95mm robi się 0,90mm oglądając prace zaworów ssących nie zauważyłem by w ogóle cokolwiek się ruszały. Brak błędów w kompie.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
ja miałem przypadek ale w dieslu peugeot 207 żę blokady wszystko było ok ale .... wałek rozrządu to rurka na którą sa wprasowane krzywki, okazało się że krzywki się przestawiły na wałku rozrządu i pomimo dobrego ustawienia na blokady rozrządu silnik i tak nie odpalał. nie znam konstrukcji twojego silnika ale czy wałki rozrządu to odlew czy rurka??

ja miałem przypadek ale w dieslu peugeot 207 żę blokady wszystko było ok ale .... wałek rozrządu to rurka na którą sa wprasowane krzywki, okazało się że krzywki się przestawiły na wałku rozrządu i pomimo dobrego ustawienia na blokady rozrządu silnik i tak nie odpalał. nie znam konstrukcji twojego silnika ale czy wałki rozrządu to odlew czy rurka??

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Też tak samo rurka z naprasowanymi krzywkami sprawdzałem i krzywki są u mnie ok zastanawia mnie dlaczego silnik od wzniosu zaworów zamiast je otwierać to je zamyka

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Może jakas adaptacje trzeba zrobić?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Adaptacje robi się, mi jednakże po kapitalce odpalił od razu. Dziwne.

Do góry Bottom