• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207 1,4vti momenty dokręcenia śrub

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Witam
Mam 207 z silnikiem 1,4 VTI i potrzebne mi są dane z jaką siłą dokręcić śruby mechanizmu zmiennego wzniosu zaworów, a dokładniej płytki trzymającej rolki dźwigienek pośrednich zmiennego wzniosu zaworów, oraz śruby sprężyny dopychającej pośrednie dźwigienki do wałka rozrządu. U mnie się ten mechanizm rozkręcił skutkiem początkowo było wypadanie zapłonów a potem 0 bar ciśnienia na cylindrze. Pytanie dodatkowe czy wyżej wymienione śruby powinny być złożone na klej do gwintów?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
kilka miesięcy temu skręcałem 1.6, nie miałem czasu szukać. Zasada jest prosta M6 dokręcamy max 25 Nm, M8 max 35 Nm. Tak to poskręcałem jeździ do dziś, tzn już stoi u mnie ale leje się z siemeringa przy sprzęgle

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
10 Mm to trochę maławo 2 lata temu 13 tyś km wymieniałem wałek ssący i po takim czasie się rozkręciło a zdaje mi się zę dokręciłem więcej niż te 10 Nm
Win proszę bardzo: VF3WE8FSC34142110

mechanikgdynia

Początkujący
Punktów
0
Standardowo przy śrubach M6 używa się takich momentów dokręcania: twardość śruby 5.8 - 6 Nm, twardość śruby 8.8 - 9,5 Nm, także 10 Nm to nie jest mało. Z kosmosu sobie nie wziąłem tej wartości, tylko z serwisówki producenta silnika, o który pytasz.

Do góry Bottom