rausman
SuperMechanior
- Punktów
- 47
niestety tez mam c3 picasso z tym nieszczesnym silnikiem 1.4 vti psa/bmw (generacja silników prince?). Słychać łańcuch, klekocze (nawet po świeżo wymienianym rozrzadzie który kosztował prawie 1700 zł) i bierze olej 1l/1000km total 5w-30 do tego silnika. Zacząłem lać najtanszy orlenowski 5w-30 i bierze go troche mniej. Polacy już rozpracowali ten silnik i po prostu winna poborowi oleju jest odma, która wyrzuca olej do dolotu. Regeneracja membrany odmy nic nie daje.No nie wiem. Mam citrona 1.4 vti, który bierze mocno olej i w którym słychać łańcuch. W Suzuki po zapaleniu jeśli chodzi o ten łańcuch to cisza zupełna. Zresztą sam rozrząd jest kilka razy tańszy niż w citronie. To jest stary rupieć pewnie bez DPF-a, zaś sam silnik kojarzę jako typowy wół roboczy.
Problemem jest tez instalacja gazowa w tych silnikach. Zmienne fazy rozrzadu i brak podcisnienia w kolektorze sa czasami wyzwaniem dla gaziarzy, aczkolwiek po odpowiednim wyregulowaniu da sie jezdzic i ten silnik służy na lpg. Do tego silnika trzeba stosować drozszy komputer ecu do gazu stag.