• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
No nie wiem. Mam citrona 1.4 vti, który bierze mocno olej i w którym słychać łańcuch. W Suzuki po zapaleniu jeśli chodzi o ten łańcuch to cisza zupełna. Zresztą sam rozrząd jest kilka razy tańszy niż w citronie. To jest stary rupieć pewnie bez DPF-a, zaś sam silnik kojarzę jako typowy wół roboczy.
niestety tez mam c3 picasso z tym nieszczesnym silnikiem 1.4 vti psa/bmw (generacja silników prince?). Słychać łańcuch, klekocze (nawet po świeżo wymienianym rozrzadzie który kosztował prawie 1700 zł) i bierze olej 1l/1000km total 5w-30 do tego silnika. Zacząłem lać najtanszy orlenowski 5w-30 i bierze go troche mniej. Polacy już rozpracowali ten silnik i po prostu winna poborowi oleju jest odma, która wyrzuca olej do dolotu. Regeneracja membrany odmy nic nie daje.
Problemem jest tez instalacja gazowa w tych silnikach. Zmienne fazy rozrzadu i brak podcisnienia w kolektorze sa czasami wyzwaniem dla gaziarzy, aczkolwiek po odpowiednim wyregulowaniu da sie jezdzic i ten silnik służy na lpg. Do tego silnika trzeba stosować drozszy komputer ecu do gazu stag.

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
Nie masz racji, owszem odma jest jednym z przyczyn, ale u mnie bierze olej, ale nie przez odmę. Ona jest sucha. U mnie najprawdopodobniej przez pierścienie. Jakie one są 1.2, 1.5 i 2 mm. Przecież to gówno zwykle a nie pierścienie. Wymianą najczęściej też nic nie daje, bo tłok ma krótki płaszcz i po jakimś przebiegu, uszkadza gładź cylindra. A że olej bierze, a niech sobie bierze. Problemem jest wypadanie zapłonu. Pobór oleju zazwyczaj zwiastuje wypadanie, ale nie ma tu reguły. U znajomego z tym silnikiem jest wykręcone pod 300 tyś i przepalił już beczkę oleju ale zapłon nie wypada. Nie ukrywam, że jest to dla mnie jakieś pocieszenie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Kupuj diesla. Gretę trza powku....ać

Załączniki

• IMG_20230227_112208.jpg
    IMG_20230227_112208.jpg