• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 3008 2.0 diesel- awaria układu oczyszczania spalin

peżo

Początkujący
Punktów
0
Cześć

Mam pytanie do znawców tematu. Od jakiegoś czasu mam problem taki jak w temacie, pewnego pięknego dnia zaświeciła się kontrolka silnika wraz z komunikatem 'silnik uszkodzony, awaria systemu oczyszczania spalin, rozruch niemożliwy za 1100km' Pojechałem z tym do serwisu, serwis po diagnozie stwierdził że do wymiany cała pompa ze zbiornikiem Adblue, koszt ponad 4k. Zrestartowali również ten błąd, licznik km do zrobienie zaczął znów pokazywać 1100km. Samochód ma przejechane dopiero 120 tys. Moje pytanie brzmi, czy da się ten system oczyszczania kieszeni wywalić w cholerę? Albo czy zakupując używaną pompkę za ułamek ceny (np. 500zł) jest szansa powodzenia że pojeździ się na tym jakiś czas? Czy w świętokrzyskim zajmuje się ktoś takimi rzeczami? Głównie chodzi mi o kwestie komputera bo sam zbiornik wyjąć i włożyć to raczej nie filozofia.

peżo

Początkujący
Punktów
0
Zamówiłem to.
Pytanie czy w kwestii komputera trzeba dysponować jakimś zaawansowanym sprzętem?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Sam będzie dziergał... po co ma złodziejom mechaniorom płacić...:D sami mu za darmo tu wszystko powiedzą...:D

peżo

Początkujący
Punktów
0
Gdzie masz warsztat podjade z płynem, zalejesz i zrobisz komputerem robotę.Nie ma problemu. Napisałem temat by się dowiedzieć czy mnie w wała nie robią, jak widać aso robi.

peżo

Początkujący
Punktów
0
Uzupełniłem płyn, mechanik wpisał wartość, wydałem razem 350 zł, problem nie zniknął...

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
To znaczy, że problem nie leży w ilości płynu.
Jak potrzebujesz pomocy to przynajmniej podaj kody błędów, bo póki co nawet nie wiesz co w aucie się popsuło.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Ja miałem 508 takiego że po uzupełnieniu płynu i adaptacji itd pokazywał ten sam błąd po przejechaniu ok. 1000km problem znikł.

Punktów
1
Cześć, jeśli masz błąd P20E8 oznacza on zbyt niskie ciśnienie w układzie mocznika. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest regeneracja takiej pompy w BlueFix w Jaworznie. Czyścimy całe zbiorniki AdBlue oraz naprawiamy pompy pozbywając się wad fabrycznych. Elektornika też jest sprawdzana i naprawiana. Łap nr: 691392133

Do góry Bottom