• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1.4 16v problem z mieszanką.

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Witam. Objawy :
- odczuwalne dławienie od dolnego zakresu obrotów.
- odczuwalny spadek mocy
- na postoju przy próbie przegazownaia Dusi się, czasem nawet zgaśnie. Jak przekroczy ok 2000 rpm to juz później się wkreca
- zwiększone spalanie
- szarpania podczas jazdy
- trudności z ruszeniem z pod świateł.

Brak zapisanych dtc. Ciężko podpiac ryżowa lexie do 307 żeby spojrzeć w parametry pracy podzespołów co pewnie wyjaśniło by problem. Szukam organoleptycznie. Z wykluczonych rzeczy :
- sonda diagnostyczna
- modul wentylatorów
- przepustnica
- wiązka
- cewka, świece
- czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze

Wymieniłem poki co czujnik tmp płynu bo to na niego padło pierwsze moje podejrzenie ale bez skutecznie. Co ciekawe, po odpieciu tego czujnika samochód chodzi idealnie, nic mu nie dolega. Zastanawiam się czy kupić jutro drugi, ale wierzyć sie nie chce że nowy i zepsuty. Chcę jutro sprawdzić wtryski chociaż myśli ida w stronę sterownia dawka a nie samą Dawką na wtryskach.
Ewidentnie skład mieszanki w danych zakresach obrotów daje dupy. Jakieś sugestie? Bo już zataczam kolo macieja. Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Witam. Objawy :
- odczuwalne dławienie od dolnego zakresu obrotów.
- odczuwalny spadek mocy
- na postoju przy próbie przegazownaia Dusi się, czasem nawet zgaśnie. Jak przekroczy ok 2000 rpm to juz później się wkreca
- zwiększone spalanie
- szarpania podczas jazdy
- trudności z ruszeniem z pod świateł.

Brak zapisanych dtc. Ciężko podpiac ryżowa lexie do 307 żeby spojrzeć w parametry pracy podzespołów co pewnie wyjaśniło by problem. Szukam organoleptycznie. Z wykluczonych rzeczy :
- sonda diagnostyczna
- modul wentylatorów
- przepustnica
- wiązka
- cewka, świece
- czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze

Wymieniłem poki co czujnik tmp płynu bo to na niego padło pierwsze moje podejrzenie ale bez skutecznie. Co ciekawe, po odpieciu tego czujnika samochód chodzi idealnie, nic mu nie dolega. Zastanawiam się czy kupić jutro drugi, ale wierzyć sie nie chce że nowy i zepsuty. Chcę jutro sprawdzić wtryski chociaż myśli ida w stronę sterownia dawka a nie samą Dawką na wtryskach.
Ewidentnie skład mieszanki w danych zakresach obrotów daje dupy. Jakieś sugestie? Bo już zataczam kolo macieja. Pozdrawiam
Najpierw musisz wykonać rzetelną diagnostykę za pomocą wahadełka ewentualnie rózgi wierzbowej...:)
Następnie odczytaj błędy za pomocą fusów po kawie sypanej...:)
Profilaktyczne możesz postukać ciupagą góralską w tego tmp...:) a następnie odkręcić korek wlewu oleju i 3 razy splunąć do środka i powiedzieć : ,, abrakadabra,,:)
Następnie podejść do końcówki wydechu i głośno krzyknąć : ,,hu - hu - hu,, :)
A na koniec ulepić kulkę z miodu z ucha pomieszanego z pajęczyną i przykleić na pokrywę zaworów...:)
Powinny wszystkie usterki ustąpić... a jak nie to daj znać będziemy myśleć co dalej...:D

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Myślę że nie ma sensu odpowiadać na Twoja zbędna wypowiedź. Dramat człowieku. Wklejanie tego samego posta na tysiącach wątków i nabijanie postów nie zrobi z ciebie mechanika. Poza tym ludziom na tym forum znudziły się już twoje malo śmieszne nic nie wnoszące wypowiedzi

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Poszukaj kogoś z oryginalną lexia i sprawdź parametry silnika .

Do góry Bottom