• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1,6 16v szarpie , lapie błedy .

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
Witam od pewnego czasu mòj Peugeot zaczął szarpać w czasie jazdy , silnik jakby nie ma pełnej mocy. Początkowo zjawisko wystepowało tylko na LPG teraz juz także na benzynie. Ostatnio kilka razyo pojawił się też komunikat "antypollution fould" i zapalil sie Check. Szarpanie nasila sie przy nagrzanym silniku. Po podpieciu pod diagboxa pokazalo mi nastepujace błedy :
P0480-usterka sterowania zespołu motowentylatora duzej predkosci
P0327-usterka sygnału czujnika spalania stukowego
P2097-usterka sygnał przedniej sondy lambda
Zrobilem przez diagboxa test urzadzen wykonawczych tj. motowentylatora (działa boez zarzutu)i cewki -było słychać przeskakiwanie iskry na każdej że świec. Dokonałem oględzin świec i na oko wyglądają dobrze (wymieniałem je pare tys. km temu), przy okazji zmniejszułem odstępie na elektrodach do 0,8 mm . W ciemnościach nie widać też żeby gdzieś w cewce przeskakiwaly iskry nawet po jej zroszeniu wodą .Sondy lambda jeszcze nie sprawdzalem ale wydaje mi sie że będzie ok, a błąd wynika z tego że sonda wykrywa zły skład spalin. Niestety nie mam możliwości żeby podmienic cewke z innego puga, bo nikt z moich znajomych takim nie jeździ. Może ktoś doświadczony w temacie elektroniki coś zasugeruje co jeszcze mógłbym sprawdzić bym nie potrzebnie nie zaczął wyminiać części i generowac kosztów.Będę bardzo wdzięczny.

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
To nie jest forum zeby wejsc tu jak mam problem ze swoim samochodem tylko forum dla ludzi co pracuja w tej branzy.Pomyliłes chyba fora.
Czytałem regulamin i nie natknąłem się tam na zapis który mówiłby że forum jest przeznaczone wyłącznie dla użytkowników pracujących w branży - nie mówię tu o GWT (chyba że się mylę to proszę administratorów o usunięcie mojego konta) . Jestem z wykształcenia mechanikiem lecz nie pracuję w wyuczonym zawodzie z różnych przyczyn , czego nie ukrywałem w powitalni . W chwili obecnej grzebię więcej w starych motocyklach niż wspólczesnych samochodach naszpikownych elektroniką co wynika z mojej pasji. Jeśli pomoc mniej doświadczonemu użytkownikowi forum poprzez poradę (a nie naprawę) przekracza twoje możliwości albo granice dobrej woli to w dobrym tonie byłoby nie zabieranie głosu w dyskusji ...

NEWMAN

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Stalinogród
Problem juz rozwiązany. Tkwił on w cewce wysokiego napięcia. Po tym jak wczoraj podpiąłem Puga pod Lexie , ktòra poza opisywanymi wczesniej błędami pokazała mi wypadające zapłony , to własnie ją wytypowałem jako przyczynę problemòw. Dzisiaj po jej wymianie silnik pracuje jak należy .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom