• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307CC 1.6 NFU 2005r - podgrzewane fotele

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Potrzebuję schemat sterowania podgrzewaniem siedzeń. Mam niby schemat z ASO, ale nie do końca zgadza mi się na nim zasilanie przekaźnika pod fotelem. Zasilanie z bezpiecznika F39 mam, ale nie mam żadnej masy. Próbowałem ją podawać na różne sposoby, ale bez efektu. Oba siedzenia nie grzeją, przyciski się nie zaświecają po wciśnięciu. Za cholerę nie mogę załączyć tego przekaźnika ( przekaźnik z elektroniczną płytką w środku ). Jak i kiedy to przestało działać - nie wiadomo.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Podaj vin auta bo bez tego jest zbyt wiele wersji...

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
VF33BNFUC84520228
Problem w tym, że ja mam do tego schemat, ale nie do końca mi się on zgadza.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Ale masz schemat po numerze vin?

Czy jakis przypadkowy?

Wyslij mi w takim razie jeszcze numer OPR. fotke naklejki najlepiej.

Masz tu schemat Podgrzewanych siedzeń z Peugeota 307CC. Jeśli to nie pasuje to musisz mi podać numer OPR tego auta.

Załączniki

• Podgrzewane Siedzenia.rar
    963,7 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Mam po numerze VIN od chłopaków z ASO, jednak wygląda identycznie. Problem polega na tym, że na nóżce 2 przekaźnika nie mam masy tylko 12V. Według schematu 12V powinno być na nóżce nr.3 z bezpiecznika F39.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Schemat jest napewno ok. Próbowałes mierzyć napięcia na odłączonych przekaznikach?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Mało prawdopodobne żebyś na pinach 2 w przekaznikach miał +12, odłącz przekazniki (oba) i zmierz dokładnie pamietajac o tym że zasilanie przekaznika to cewka i będziesz miał "przejście"

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
Są tylko dwa typy obwodów w aucie i ich zrozumienie jest kluczem do rozwiązania wszystkich zagadek.
1. masz podane zasilanie(12V) na odbiorniku/przekaźniku/cokolwiek , a obwód 'szuka' masy (załączanej przez sterownik lub mechanicznie) . Tzw. Pull-down
2. masz podaną masę, a obwód 'szuka' zasilania(12V załączanego przez sterownik lub mechanicznie). Tzw. Pull-up

Przy WŁOŻONYM przekaźniku i WYŁĄCZONYM (przycisk/sterownik) obwodzie jak najbardziej można mieć +12V na obu nóżkach cewki w stosunku do masy auta.

Może trochę zamieszałem, ale nie wiem jak to prościej wyjaśnić. Tu jest super film o tym(po angielsku niestety):

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
Nikogo nie chcę niczego uczyć. To nie moje zadanie. Pomogam koledze zrozumieć sytuację i rozwiązać problem. Czy nie po to jest to forum?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Zrobione. Tapicer który naprawiał fotel kierowcy, źle podłączył dwie wtyczki 4-ro pinowe, tzn. zamienił je ze sobą miejscami. Po poprawnym podłączeniu wszystko wróciło do normy.

Do góry Bottom