• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307cc tylny hamulec się blokuje

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Hej.
Miałem okazję robić tylne hamulce tylne w 307cc. Wymiana przebiegła bez problemów poza tym że klient kupił źle dobrane tarcze (miały być z łożyskami). Tarcze i klocki Daco, poprzedni komplet mocno zużyty. Po przeglądzie jarzma prowadnic i zacisku przystapilem do montażu. Wszystko pasowało ok. Sprawdziłem jeszcze bicie na nowej tarczy (0.05mm) i poskładałem wszystko do kupy. Sprawdziłem jeszcze tylko jak hamulce odpuszczają i koniec roboty.
Popołudniu dzwoni klient że mu zablokowało hamulece z tyłu. Jakoś mu odpuściły i podrzucił mi samochód na następny dzień.
Po wstępnym przeglądnięciu nie stwierdziłem niczego niepokojącego, nic nie było zakleszczone, koła obracały się dość swobodnie, hamulce odpuszczały.
Zauważyłem że po dłuższym przytrzymaniu wciśniętego hamulca tarcze obracały się z większym oporem. Zrobiłem próbę ponownie i po odpuszczeniu pedału zluzowałem minimalnie odpowietrznik i hamulec zluzował się momentalnie
Jest szansa że jest to wina spuchniętych przewodów elastycznych?
Ja już nie mam pomysłu ...

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Jest jakiś sposób żeby to jednoznacznie zweryfikować ?

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Jest ale to byś musiał trochę pomyśleć. ;)

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Do tyłu są dwa przewody elastyczne. Jedne standardowy, a drugi wstawiony w sztywny stalowy.
Nie mam manometru żeby zobaczyć jak ciśnienie schodzi w układzie (ale zawsze mogę kupić)

marcinlowicz

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Łódzkie
witaj, zaproś kogoś do pomocy. po mocnym wciśnięciu hamulca i jego puszczeniu poluzuj przewód hamulcowy przy połączeniu z elastycznym. będziesz widział w którym miejscu masz zator. Miałem taki przypadek też w aucie podobnej budowy że przyczyną źle działających hamulców, tylko objaw trochę inny była mocno spuchnięta gumka w tłoczku(mam na myśli tą małą wewnątrz która powinna się obracać ).

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj testowałem samochód dość intensywnie. Ustaliłem że zwyczajnie para klocek - tarcza bardzo się grzeje I nie poza tym. Hamulce działają prawidłowo, ładnie odpuszczają, zarówno zasadniczy jak i ręczny. Po mojej stronie wszystko ok. Po wykonaniu kilku jazd próbnych wstawiłem auto na podnośnik i sprawdziłem jak hamulce działają. Bez problemów.
Klientowi hamulce zablokowały się po długiej jeździe na hamulcu z góry.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Przewody elastyczne bym wymienił. Często miałem taki efekt gdy się w środku rozwarstwil. Oczywiście po wykluczeniu zacisku.

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Lub jeśli tłok jest z tworzywa to też puchnie że starości i nie odbija jak powinien, w jakimś Chryslerze się naszukalem

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Hamulec znów się zablokował. Samochód zrobił kilkadziesiąt kilometrów bez problemów i dzisiaj znów się zablokował tylko o że na przeciwnym kole z tyłu. Oczywiście na zimno gdy auto już do mnie trafiło problemu nie ma.
Poszukałem trochę w internecie (w tym na forach francuskich) i ludzie mają podobny problem lecz niestety nigdzie nie ma jednoznacznej solucji. Na forum we Francji było napisane że podregulowali podał hamulca razem z pedałem sprzęgła. Samochód był w kilku warsztatach i nic.
Identyczny problem w naszym kraju i rowniez brak solucji.

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Najgorsze jest to że
nie idzie tego zasymulować w żaden sposób w warunkach warsztatowych.
Co do pompy to z tego co mówił klient wcześniej problemów nie było przed wymianą. Zresztą pompa ma chyba upuszczać ciśnienie, a nie dodawać

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Najgorsze jest to że
nie idzie tego zasymulować w żaden sposób w warunkach warsztatowych.
...więc w tym przypadku wymieniaj pompę ...bo to jest najrozsądniejsze rozwiązanie ...już Ci Toomii o tym wspomniał .Nie trać czasu na domysły i gdybanie lecz wsłuchaj się w rady bardziej doświadczonych Kolegów i...zaufaj !

pablodc

Początkujący
Punktów
0
Ok, nie zamierzam podważać kompetencji bardziej doświadczonych osób odemnie i doceniam pomoc. Proszę tylko o wyjaśnienie w jaki sposób pompa blokuje te koła. Teoretycznie w takim wypadku powinno pomóc
wyłączenie ABSu na próbę. No i dlaczego stało się to po głupiej wymianie klocków???

Do góry Bottom