• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307SW 2.0HDI 136KM - Dławienie podczas spokojnej jazdy (1.5k-2k obrotów)

Patryk14

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam,
Od długiego czasu mam problem z przydławianiem się auta podczas spokojnej jazdy, utrzymywanie stałej prędkości.
Problem występuje na każdym biegu i tylko w zakresie 1.5-2k obrotów. Jadę spokojnie np. 1800 obrotów i auta zaczyna się dławić i "kicać".
Efekt coś jak dodawanie i odejmowanie gazu bardzo szybkie. Czasami auto dodatkowo wpada w wibracje co prawda niewielkie ale jednak.
Jest to strasznie denerwujące. Próbowałem jazdy z odpiętą przepływką, odpiętym EGR. Kolektor ssący miał mała nieszczelność, wymienione na inny szczelny. Egr wyczyszczony. Ogólnie auto ma moc, ładuje 1bar przy max boost. Innych problemów które mogłyby mieć z tym związek nie zauważyłem. Ktoś coś może doradzi? FAP mówi już stanowczo do widzenia? Elektrozaworki przed kolektorem? Już brak pomysłów a nie chce wymieniać pół auta na czuja.

Patryk14

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
sprawdź na kompie jak pracuje pedał gazu
Czy coś jeszcze dodatkowo sprawdzić, niestety do peugeota nie mam kompa więc muszę się zawsze kogoś prosić, albo jechać do jakiegoś mechanika. Tak jak już podłączę to chciałbym ew. coś jeszcze sprawdzić, jeżeli jest sens.

Patryk14

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Brak doładowania

Stanowczo za mało.
Na komputerze jak miałem okazję zobaczyć. Program chce ok. 2000mbar i tyle też ładuje. Sprawdzałem wykres przeplywki i turbo i podczas jazdy zadane i zmierzone się pokrywają. Niestety akurat podczas jazdy nie było czasu wynusic tego zachowania żeby zobaczyć jak przplywka wtedy pokazuje.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ta rura plastikowa w kształcie litery U między filtrem a turbo nie wiem czemu ale lubi pękać i łapie lewy luft

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Też bym zajrzał do egr czy się nie przycina czasem.

Patryk14

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Prawdopodobnie zespół klap przepustnicy będzie trafiony albo czujnik, pytanie czy na kompie da radę to jakoś zweryfikować w pełni czy nic się nie przycina?
Czy tylko podmiana na inne?

Do góry Bottom