• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 1,6 blueHDI - do miasta?

Buncolek21

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Cześć,

Na co dzień jeżdżętPeugeot 308 (auto służbowe 1,6 blueHDI z 2016r). Robię rocznie ok 15 000 -20 000 km (głównie trasa). Auto ma na liczniku 150 000. Zrobiłem nim służbowo ok 80 000. Jestem z niego bardzo zadowolony. Oprócz typowej eksploatacji, żadnych awarii. Dobre przyśpieszenie i super się prowadzi.
Mam możliwość odkupu auta od firmy za dobre pieniądze. Kupiłbym je w ciemno, gdybym jeździł prywatnie głównie trasy. Jednak prywatne auto służy mojej żonie na dojazdy do pracy (miasto ok 10km dziennie).
Mam obawy czy nie zajadę silnika taką małą ilością kilometrów i cyklem miejskim?
Czy wyjazd raz w tygodniu w trasę aby przepalić DPF coś da?
Może ktoś z was użytkuje takie auto w cyklu miejskim i może podzielić się swoimi doświadczeniami?

Pozdrawiam
Marcin

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Dobre pytanie.
10km to znaczy ze auto sie nawet dobrze nie zagrzeje, wiec procedura wypalania sie nie rozpocznie.
Czy to jest realny przebieg tego auta?
Co bylo w nim dotad robione?

Buncolek21

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Dobre pytanie.
10km to znaczy ze auto sie nawet dobrze nie zagrzeje, wiec procedura wypalania sie nie rozpocznie.
Czy to jest realny przebieg tego auta?
Co bylo w nim dotad robione?
Przebieg auta jest realny. Jeżdżę nim od 2017 roku. Robione były: łączniki stabilizatora, klocki, oleje z filtrami wymieniane co 15 000 km. Rozrząd nie był robiony. W aucie nie ma żadnych wycieków. Nie bierze oleju. W zeszłym tygodniu wymieniany siłownik sprzęgła ale sprzęgło może wymagać głębszej naprawy ponieważ pomimo odpowietrzenia i wymiany siłownika, pedał sprzęgła dalej często zostaje w połowie (nie odbija do końca). Po za tym sprzęgło działa prawidłowo. W najbliższym czasie trzeba przyjrzeć się amortyzatorom tył (ok. 50% na badaniu).

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
To moje sugestie jezeli chcesz brac te fure:
1. Rozrzad komplet
2. Skrocenie interwalow olejowych do 8-10 tys skoro miasto. Olej ważne zebys dalej lal taki sam czyli ACEA C2 0w-30, albo dopuszczalne 5w-30
3. Sprzeglo, wlasnie lapa z lozyskiem to normalka, ze jak szumi to zaraz umiera. W uk to sie zwykle wiaze ze zmiana wlasciciela auta wiec wlatuje komplet na zicher. Nie jest to tanie.
4. Laczniki stabilizatorow to jest bolaczka tych aut. Im tansze tym krocej wytrzymuja. Co roku bedziesz je wymienial i tak, na szczescie grosze to kosztuje.
5. Plyn Eloys za chwile sie do Ciebie usmiechnie i poprosi o dolewke. Brazowy, dosc drogi, ale uzupelnisz 1020ml i na nim przelatasz drugie tyle.
Wazne zebys wtedy skontrolowal dpf i jego kondycje. Jezeli poziom popiolu jest juz wysoki to warto oddac go do czyszczenia (dolna czesc).
6. Uklad wtryskowy jezeli zadbany wytrzymuje do 220 tysiecy km. Nie spotkalem sie z pezotem, ktory przezyl dluzej. Dopoki wszystko z tym jest lala to jest i lala z dpf. Wystarczy jednak nawet sporadyczny blad odnosnie wtrysku (npP0263 nieciagly) i procedura wypalania juz nie dziala, natomiast kierowca w ogole nie jest i tym informowany (brak check engine, auto jezdzi normalnie). I w ten sposob nastepuje reakcja lancuchowa i robi sie dramat bardzo szybko.
7. Blue hdi czyli z scr. Adblue to jest oddzielny temat w ogole, bo to mose sie wysypac wlasciwie bez powodu i ciezko czasem znalezc wspolny mianownik.

Tyle z glowy I na szybko. Pozniej pewnie jeszcze cos dopisze.
Pytania? Bardzo prosze. Sam tez chetnie poczytam co inni maja do dodania :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja mam teraz coś lepszego do miasta. Skuter hondy ale to motocykl. Ale się tym po mieście popyla, korki światła zawsze jestem poerwszy. Maszyna nie moja ale już się rozglądam za Suzuki Burgman.
Ale ogólnie diesel do miasta da radę. Będą problemy z DPF/FAP. Ja mam puncioka w dieslu i jak zawołasz halo do rury wydechowej to mi echo odpowie. Takiego już kupiłem i dobrze bo nie mam cyrku z zapychaniem wypalaniem

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Diesel do miasta? Spoko, o ile to coś pokroju 1.5D w Saxo jak u mnie. Cokolwiek powyżej Euro4 mija się z celem.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Brat kupił VITO 1.6 CDI(francuz),auto miało 60 tyś przebiegu,myślał,że sobie pojeżdzi wokół komina też,nic z tego,z czasem nawet co tygodniowe trasy nie były w stanie pomóc,musiał dokupić drugie auto ,benzynka,dwa razy w krótkim czasie był z dpf-em w zakładzie,raz wyczyścili,i krótkim czasie znowu zaczął świecić.Jest jeszcze jedna kwestia,ja to przerabiam w moim dieslu jeżdżącym wokół,,wioski,,na miejsxu spalanie zima 12 l,latem 10,gdy rusze w trasę schodzi poniżej 6(kapcie mam 225)Plus taki,że się w ogóle nie psuje,masełka pod korkiem nie ma,no ale wiadomo,Mercedesy z tamtych lat odmy mają b.wydajne,szczerze?! Diesla z dpf-em nie polecam w tym wypadku.

Do góry Bottom