• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 Anti-pollusion system fault

pitpuck

Początkujący
Punktów
0
Witam
Proszę o radę mam Peugeota 308 sw 1.6 vti 2010 i przejechane 37 tys mil i następujący problem. Jakiś czas temu samochód na zimnym silniku zaczął mi szarpać na wolnych obrotach na 2 i 3 biegu przy 2tys do 3 tys obrotów. Teraz jest zimniej i problem się nasilił, mianowicie ostatnio zaczął tak szarpać że pojawił się komunikat Anti-pollusion system fault i silnik stracił moc, jak wyłączyłem silnik to jeszcze buczalo jakieś 3 min. jakby chłodnica albo jakaś dmuchawa chodziła.
Byłem u mechanika szkockiego (aktualnie mieszkam w uk) i wyszło mu na kompie że "misfire on cylinder nr 3" znaczy chyba że coś zapłonem. Została wymieniona cefka. Nic nie pomogło. Wymienione zostało również czujnik temperatury chłodnicy. Dalej ten sam problem.
Może ktoś miał już coś podobnego. Proszę o rady bo już nie mam sił do tych mechaników.
Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Bez diagnostyki i dobrego mechanika nie wiele zrobisz , to co buczy to pompa powietrza najprawdopodobniej .. A ten bład to taki ogolny ze coś nie tak

pitpuck

Początkujący
Punktów
0
Taka informacja chyba była na kompie. Wymienili mi wtedy cefke na cylinderze nr 3 i pompę temperatury chłodnicy. I nic.
Ciekawe co jeszcze mi po wymieniają aby wreszcie znaleźć przyczynę.

pitpuck

Początkujący
Punktów
0
Heh dobre. Poprawiam się. Chodziło mi o cewke . A teraz najlepsze. Dzwoniłem do mechanika który wymieniał mi czujniki temperatury chłodnicy, powiedział mi jak sprawdzał to było ok i to może być wina złego oprogramowania. Polecił mi aby jechać do Peugeota salonu i wgrać najnowsze oprogramowanie. Szkocy mechanicy. Masakra.

Witold640

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Też to miałem w swoim 308 z 2008 roku. Nikt nie umiał w Polsce pomóc (Trójmiasto). Dopiero mechanik w serwisie 4x4 autogaz na Osowej podłączył komputer i znalazł. Ja mam LPG i wyszło, że to był uszkodzony reduktor gazu. Ale z internetu wiem, że to się wielu ludziom z tym silnikiem (1,6 Vti benzyna tzw konstrukcja BMW - występuje też w Mini Morisie) zdarza. To jest jego wada "wrodzona". I trzeba dobrego mechanika z komputerem. Serwis fabryczny sobie z tym nie radzi.

Witold640

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Panie Marku. Jest Pan niezłym starym zgorzkniałym zgredem. Jestem mechanikiem z wykształcenia. I nawet zrobiłem doktorat badają synchronizatory skrzyń biegów ZF. Problem o którym napisałem niestety dotyka wielu posiadaczy Peugeota 308 benzyna 1,6 Vti. I tzw zawodowi mechanicy co leją olej rzepakowy do silników (to przeczytałem na waszym "forum mechaników") to nie są dla mnie żadni fachowcy, tylko domorośli cwaniacy robiący fuchy. Więc niech się Pan głupio nie wymądrza. Bo ja ze swoimi radami dotyczącymi tego Peugeota kilku ludziom już pomogłem. A Pan jeszcze nie żył. jak ja miałem prawo jazdy. I regulowałem zawory w swojej i wielu znajomych ładzie.

Do góry Bottom