• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 Anti-pollusion system fault

pitpuck

Początkujący
Punktów
0
Witam
Proszę o radę mam Peugeota 308 sw 1.6 vti 2010 i przejechane 37 tys mil i następujący problem. Jakiś czas temu samochód na zimnym silniku zaczął mi szarpać na wolnych obrotach na 2 i 3 biegu przy 2tys do 3 tys obrotów. Teraz jest zimniej i problem się nasilił, mianowicie ostatnio zaczął tak szarpać że pojawił się komunikat Anti-pollusion system fault i silnik stracił moc, jak wyłączyłem silnik to jeszcze buczalo jakieś 3 min. jakby chłodnica albo jakaś dmuchawa chodziła.
Byłem u mechanika szkockiego (aktualnie mieszkam w uk) i wyszło mu na kompie że "misfire on cylinder nr 3" znaczy chyba że coś zapłonem. Została wymieniona cefka. Nic nie pomogło. Wymienione zostało również czujnik temperatury chłodnicy. Dalej ten sam problem.
Może ktoś miał już coś podobnego. Proszę o rady bo już nie mam sił do tych mechaników.
Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Panie Marku. Jest Pan niezłym starym zgorzkniałym zgredem. Jestem mechanikiem z wykształcenia. I nawet zrobiłem doktorat badają synchronizatory skrzyń biegów ZF. Problem o którym napisałem niestety dotyka wielu posiadaczy Peugeota 308 benzyna 1,6 Vti. I tzw zawodowi mechanicy co leją olej rzepakowy do silników (to przeczytałem na waszym "forum mechaników") to nie są dla mnie żadni fachowcy, tylko domorośli cwaniacy robiący fuchy. Więc niech się Pan głupio nie wymądrza. Bo ja ze swoimi radami dotyczącymi tego Peugeota kilku ludziom już pomogłem. A Pan jeszcze nie żył. jak ja miałem prawo jazdy. I regulowałem zawory w swojej i wielu znajomych ładzie.
2274530974_czysta_zajebistosc.jpg

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Smakowe teksty;p Motor BMW, ten z cytrynki fakt cierpi na wszytsko ale sa to usterki znane powszechnie, w ASO to nie jest tak ze sobie nie radza, prawda jest taka ze nikt za te marne grosze nie bedzie sie pier* z twoim trupem jak tu za rogiem czeka kasa do zarobienia na autach prawie nowych i sprawnych.
Sprawa druga, nie wiem co Ty badales za synchronizacje w skrzyniach ZF, temat komicznie brzmi. Tak samo jak to ze uszkodzony reduktor gazu powoduje wypadanie zaplonu na cylindrze numer 3. To juz jatka godna dyplomu mgr czy inz z synchronizatora ZF.
Motor cierpi na chroniczne problemy z rozrzadem, osprzetem elektrycznym czy zaworami, to zadna tajemnica. Po dokladnej diagnostyce mozna problem zokalizowac, benzyna to nie statek kosmiczny wiec i naprawic sie da.

Witold640

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
A. Ale osobie która podjęła ten temat na forum nikt konkretnie nie odpowiedział. A pytała się tylko co ma zrobić. Bo żaden z tzw. "mechaników" nie wiedział co trzeba zrobić. Tylko próbowali naprawiać coś na nosa. Co i tak nie dawało pozytywnego rezultatu. Nie sztuką jest nabijać się z fachowców którzy na czymś się znają. I proponują rozwiązania które im pomogły. Jak piszesz, że niedomogi są znane to konkretnie odpowiedz na pytanie jakie zadał gość na początku tematu. A walisz jakieś ogólniki.

B. Konkretnie zapytanie i opis sytuacji osoby Pitpuck" jest taki:
"Proszę o radę mam Peugeota 308 sw 1.6 vti 2010 i przejechane 37 tys mil i następujący problem. Jakiś czas temu samochód na zimnym silniku zaczął mi szarpać na wolnych obrotach na 2 i 3 biegu przy 2tys do 3 tys obrotów. Teraz jest zimniej i problem się nasilił, mianowicie ostatnio zaczął tak szarpać że pojawił się komunikat Anti-pollusion system fault i silnik stracił moc, jak wyłączyłem silnik to jeszcze buczalo jakieś 3 min. jakby chłodnica albo jakaś dmuchawa chodziła.
Byłem u mechanika szkockiego (aktualnie mieszkam w uk) i wyszło mu na kompie że "misfire on cylinder nr 3" znaczy chyba że coś zapłonem. Została wymieniona cefka. Nic nie pomogło. Wymienione zostało również czujnik temperatury chłodnicy. Dalej ten sam problem.
Może ktoś miał już coś podobnego. Proszę o rady bo już nie mam sił do tych mechaników."

C. I konkretnie nikt poniżej "kolesiowi" nic nie odpowiedział. Czyli są dwie możliwości:
1. Nikt nie wie z tych co są na forum co trzeba zrobić,
2. Ktoś wie ale olewa, bo jest wielkim mechanikiem może z ASO i nie będzie się zniżał.
Więc się odezwałem bo to miałem w swoim samochodzie. I opisałem co u mnie pomogło.

D. Na co koleś z tzw Wsparcia technicznego Marek_S zaczął się nabijać:żartujesz chyba ?
I potem poszło ostrzej. a ponieważ on jest ze Wsparcia technicznego więc niby fachowiec to poskarżył się Pani Marlenie

E. Piszę silnik BMW bo to jest konstrukcja - silnik, który został kupiony od BMW przez PSA. I najbardziej udany to on nie jest. Np. bierze olej jak pijak. A BMW nie włoży silnika montowanego we francuzach do swojego samochodu. Tylko wkładają go do Mini.

F. Jeżeli serwisy są jak piszesz od naprawiania nowych samochodów, a tych co mają powyżej 50k km wysyłają na drzewo, to bardzo dziękuję. To znaczy że całą tą waszą fachowość można rozbić o kant wiesz czego. I nie biorą groszy za swoje "usługi" tylko łoją do kości. Myślę, że mechanicy dostają z tego nie za dużo. Ale jak pracują tutaj i nie wyjeżdżają na zachód to znaczy, że da się wytrzymać.

G. Napisałem o skrzyni ZF i badaniu synchronizatorów ( a nie synchronizacji), bo w niektórych skrzyniach jakie wtedy zaczęto produkować w Polsce występowały problemy z zacieraniem synchronizatorów na torze badawczym w Austrii u Steyera. I trzeba był ustalić czemu to się dzieje. I udało się to ustalić.

H. Jak przeczytasz ze zrozumieniem co napisałem to "odkryjesz" , że nic nie pisałem o tym że reduktor gazu ma coś wspólnego z cewką na trzecim cylindrze. Tylko trzeba czytać ze zrozumieniem. Gość napisał, że mu wymienili cewkę na trzecim cylindrze. I nie pomogło. A ja że u mnie wymienili reduktor gazu i pomogło. I że musi znaleźć dobrego diagnostę, który komputerowo ustali (po kodach błędów) co jest jego silnikowi. tak jak ustalił diagnosta u mnie. Dobry diagnosta. Nie szarlatan jakich wielu. I w Polsce i w Szkocji. Może u nich jeszcze więcej bo oni jak coś nie jest napisane w instrukcji z fabryki to nie wiedzą co zrobić.

I. A gość ze "Wsparcia technicznego" zaczął na mnie z góry. Taki ważny "mechanik". I nawet się poskarżył do Pani Marleny, że ktoś ma wątpliwości co do jego kwalifikacji. A pani Marlena bez przeczytania o co chodzi zaczęła mnie dyscyplinować.
A trzeba było zostawić tą dyskusję moją z gościem co miał problem i z tym 308 i byśmy sobie radę dali bez udziały takich pożal się Boże "mechaników".

J. I myślę, że na tym temat się zakończy. Bo jak widzę kilka osób zadało kilka pytań. a potem była niepotrzebna przepychanka. Ale konkretnie żaden "mechanik" nic konkretnego nie odpowiedział. A pan pisze, że coś jest na rzeczy itd. Ale konkretnie to też nic Pan nie odpowiedział. Mechanika samochodu jest logiczna. I nie trzeba z tego robić tajemnicy dostępnej tylko dla "wybranych".

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Heh dobre. Poprawiam się. Chodziło mi o cewke . A teraz najlepsze. Dzwoniłem do mechanika który wymieniał mi czujniki temperatury chłodnicy, powiedział mi jak sprawdzał to było ok i to może być wina złego oprogramowania. Polecił mi aby jechać do Peugeota salonu i wgrać najnowsze oprogramowanie. Szkocy mechanicy. Masakra.

Teraz pytanie czym oni sie podlaczali, bo od tego trzeba zaczac ten watek?? skoro kazali jechac do Peugota.
Obecni tu mechanicy wiedza ze kazdy inny sprzet pokaze cos tam ale czasami potrzebny jest dedykowany :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
I nawet zrobiłem doktorat badają synchronizatory skrzyń biegów ZF.

PKM, wytrzymalosc. Umiem czytac, generalnie to nie napisales ze badales to pod katem awaryjnosci. A tu ameryki nie mozna odkryc, zle smarowanie, zle materialy, zla konstrukcja elementow synchronizacji.
Wracajac do tematu, reduktor gazu ma sie tak do wypadania zaplonu na jednym konkretnym cylindrze jak chromowana koncowka wydechu do skutecznosci ukladu hamulcowego.
Pytanie jest g* a nie konkretne, brak opisu bledu, brak dokladnej diagnostyki dedykowanym urzadzeniem, po dwoch wizytach juz jest "masakra". Prosba o wizyte w ASO celem aktualizacji softu jest czyms "dramatycznym". Ciezko pomagac komus kto nie sprawdzil podstaw w takich wypadkach, kompresja, szczelnosc dolotu, parametry pracy silnika.
Nie widze sensu pomagac komus kto nie wykonal podstawowych czynnosci a jednie psioczy ze "masakra" i "nie mam sily".

Co do samej naprawy, skoro przyczyna wystepuje na jednym i konkretnym cylindrze to i tam trzeba szukac przyczyn. I wlasnie tak to ise ma do tego reduktora gazu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
bo to teoretyk , możliwe ze reduktor był niesprawny a jakikolwiek błąd pochodzący z kontroli sładu generuje taki błąd ogólny dla użytkownika zeby pojechał do serwisu , jeżeli system po 5 uruchomieniach nie stwierdzi usterki to wygasi komunikat tak ma PSA, to nie windows ze przeinstalowanie softu nagle uruchamia prawidłowe spalanie w cylindrze . Ale wiesz spotykałem się z twierdzeniami typu panie masz pan komputer to napraw pan bo jutro muszę jechać

Do góry Bottom