• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 brak wspomagania

ZenFis

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Radom
Jak w temacie, przestało działać wspomaganie w takim peugeocie. Ponoć czasami zadziała, ale jak stoi u mnei to się jeszcze nie zdarzyło. Wiem, że występuje problem ze szcztkami w elektrycznej pompie, ale komputer wywala mi błąd: No communication with power stering ECU. Local. W związku z tym błędem zacząłem się zastanawiać czy aby to napewno szczotki. Instalację przejrzałem, wygląda wszystko w porząku, jedynie co to ktos troszkę napsuł przy kostce, bodajże 5 pinowej przy samej pompie, a mianowicie plastik w koło pinów połamany oraz zaczep w kostce urwany. Dość luźno latała ta kostka. Pomimo dogięcia styków problem dalej występuje i się zastanawiam czy poprzez taka kostkę mogło spalić elektronikę w pompie?

figus2

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Ryki
Sprawdź zasilania i masy czy są, najlepiej jakąś żarówką. A jak będzie ok to pewnie wymiana pompy będzie.

ZenFis

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Radom
Wymieniona pompa, sprawdzone masy, kostka wymieniona i dalej jest to samo. Czasami coś mu zagra i zaczyna działać to wspomaganie. Ręce już mi opadaja.

janek9

Początkujący
Punktów
0
A poziom płynu w porządku?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Czujnik kąta skrętu też może wyeliminować skutecznie wspomaganie tak miałem np. w 407

ZenFis

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Radom
Diagnozowałem go Launchem x431 diagun. Niestety teraz już nieaktualne. Kodu błedu nie pamiętam. Pozdrawiam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Może wystarczy zrobić konfigurację sterownika i będzie po kłopocie.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Tak z ciekawości jak się to robi?
W autocomie jest taka funkcja jak konfiguracja nowego sterownika po wymianie lub naprawie. Robiłem to nawet wczoraj w skodzie fabi. Błąd po wymianie był stały i nie można go było wykasować i po tym zabiegu poszło.

ZenFis

Gaduła
Punktów
3
Miasto
Radom
W Launchu chyba nie kojarzę takiej funkcji. Ale przy najbliższym Peugeocie sprawdzę czy jest taka możliwość. Dzięki! Pozdrawiam.

Do góry Bottom