• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 407 1.6hdi sw '05 *pdf

L T racing

Bywalec
Punktów
3
w/w pojazd co jakis czas wyswietla komunikat RYZYKO ZABLOKOWANIA FILTRA CZASTEK STALYCH
po podpieciu blad:niewlasciwe cisnienie w zbiorniku paliwa(spr. korek wlewu)
faktycznie korek nie byl oryginalny,po wymianie zero bledow i wciaz ten sam komunikat na konsoli srodkowej.
wszelkie sugestie mile czytane

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
no to nierydzykuj a weź i wyciągnij go i przemyj szlaufem z wodą ... Tylko tak by go nie rozwalić...Pisze jak najbardziej poważnie. Demontaz to kilka śrub. Jak nie wierzysz to poszukac na necie...

L T racing

Bywalec
Punktów
3
nie no luz ,on jest praktycznie na wierzchu,tylko oslona i pare srub,mowisz ze woda da se rade?

L T racing

Bywalec
Punktów
3
dzieki richi9,dodam ze akcja toczy sie na zielonej wyspie,wlasciciel auta juz prawie zdecydowal sie na usuniecie tego filtra,znalazlem garaz zajmujacy sie typowo tymzagadnieniem i razem z korekcja ecu wolaja okolo 300e,jak myslisz warto?

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Witam! Podepnę się pod temat , samochód jak wyżej 407 1.6HDI , z tym problemem,aczkolwiek najpierw był komunikat o braku dodatku , został uzupełniony ,proces wyzerowania przeprowadzony i teraz komunikat jak wyżej , też adaptacja fap-a i i auto pojechało 2 tygodnie było OK . Dostałem telefon że kontrolka wróciła+check , po chwili zgasło,ale zastanawia mnie jedno jak pamiętam bloki , to jedna rzecz mi nie gra - masa dodatku fap 4g . Grupie VW inaczej to wygląda wiec podejrzewam ,że to jest stopień zapchania bo obciążenia fapu 10%,moje pytanie brzmi ,ile wynosi maksymalna gramatura jeśli filtr jest zapełniony,a do ilu gram można zrobić wypalanko? Auto wróci w przeciągu kilku dni więc bedę wymuszał proces .

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
wypalanie komputerem może już nic nie dać. ja z takimimi problemami radzę sobie palnikiem. demontuję filtr, rozcinam, wypalam i wydmuchuje, składam z powrotem i chodzi. w fordach kontrolka gasnie samoczynnie, nie trzeba nawet kasowac komputerem. ostatnio w seacie trzeba było zresetowac ustawienia, żeby nie było problemu.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Zregeneruje ten filtr za 250-300 zł. Dam gwarancję na rok. Lub można usunąć programowo. Jak chcesz to na pw pisz

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
to jedna rzecz mi nie gra - masa dodatku fap 4g . Grupie VW inaczej to wygląda wiec podejrzewam ,że to jest stopień zapchania bo obciążenia fapu
Kolego chyba coś ci się pomyliło, masa dodatku to nie stopień zapchania tylko masa dodatku jak nazwa wskazuje, dodatek to, to co dodawane jest do paliwa. Co do vw to chyba wiesz że tam dodatków nie ma.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Co do VW napisałem że wygląda to inaczej ,jeśli się zajmujesz to o tym wiesz. Generalnie wygląda tak jak piszę ,coś mi nie pasuje ponieważ stopień obciążenia wynosił jak auto pojechało 10% .Zmyliło mnie ilość dodatku pozostałego w zbiorniku w mililitrach,a dodana w gramach. Różnice ciśnień w układzie się zmieniały w zalezności od obrotów , pod obciążeniem ,ale nie wywaliło checka . Więc wniosek jest jeden obciążenie to zapełnienie w % . Przyjedzie zobaczę co dalej.
Zregeneruje ten filtr za 250-300 zł. Dam gwarancję na rok. Lub można usunąć programowo. Jak chcesz to na pw pisz
wypalanie komputerem może już nic nie dać. ja z takimimi problemami radzę sobie palnikiem. demontuję filtr, rozcinam, wypalam i wydmuchuje, składam z powrotem i chodzi. w fordach kontrolka gasnie samoczynnie, nie trzeba nawet kasowac komputerem. ostatnio w seacie trzeba było zresetowac ustawienia, żeby nie było problemu.
Dziękuje za propozycję .Odezwę się jeśli coś będę wiedział

Do góry Bottom