• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 407 20hdi nie odpala błąd stały P1210

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Witam może ktoś z was panowie miał już taki przypadek i borykał się z takim samym problemem , więc tak Peugeot407 20 hdi rhr 136 km układ wtryskowy Delphi auto nie odpala jedyny jaki ma błąd to P1210 oraz P0215 ten pierwszy dotyczy regulatora ciśnienia paliwa i rzeczywiście regulator był uszkodzony więc kupiłem nowy Delphi zamontowałem posprawdzałem kable oraz wtyczkę odpowietrzyłem układ no i lipa auto dalej nie odpala .Próba na samostarcie auto odpala , bardzo nie równo pracując i gaśnie po 5 sekundach .Błąd p1210 jest cały czas nie da się go skasować ciśnienie paliwa z pompa na listwę podaje natomiast nie wiem jakie napięcie ma mieć regulator ciśnienia w pompie i jak go zmierzyć z np punktu masy do 1 lub 2 pin czy też między pinami i jakie powinno być napięcie 5 czy 12 volt oraz czy już powinno być po załączonej stacyjce czy dopiero przy próbie rozruchu .Drugi błąd daje się skasować ale powraca natomiast ten który dotyczący regulatora nie da się skasować jest błędem stałym .Sprawdziłem wtyczkę i okablowanie z regulatora do sterownika i jest przejcie .Może się mylę ale wygląda to tak jak by regulator nie miał zasilania i wysterowani z sterownika .Będę wdzięczny
za wszelkie sugestie
Automatyczne połączenie postów:

Dodam jeszcze że dla pewności dałem wtryski do sprawdzenia okazało się że są ok więc można je wykluczyć , myślałem na początku że być może tak leją że pompa nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia Z błędów sterownika wynika że w dalszym ciągu jest problem z regulatorem ciśnienia pomierzyłem ten nowy omomierzem na 5,5 OHM podłączyłem napięcie z 9 wolt i słychać jak pracuje wiec jest ok .Natomiast po załączanej stacyjce zapłon z przewodów do regulatora w pompie mierząc np z punktu masy do 1 lub drugiego pinu nie ma żadnego napięcia .Czyżby sterownik silnika padł ?

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A nie ma jakiejś 'adaptacji' po wymianie/usterce tenże regulator, by skasować błąd?

Maszyna diagnostyczna może za słaba.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Nie no nie ma adaptacji regulatora ciśnienia paliwa diagnozuje go Diagboxem więc jest ok dziwi mnie właśnie że nie ma napięć żadnych na ten regulator, nie mam do tego schematu tak czy inaczej przewody idą bezpośredni z sterownika do regulatora dziwne że nie ma żadnego napięcia wskazywało by na uwalony sterowinik

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Mam diagbox i planet adaptacje można zrobić ale błąd przy prubie odpalenia auta od razu wraca

karolkulaga

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Stalowa Wola
Jeżeli odepniesz wtyczkę od regulatora samochód powinien bez problemu zapalić gdyż zawór jest otwarty na 100% oczywiście nie można długo trzymać silnika na takim ciśnieniu ale będziesz miał pewność że układ jest ok. Raz miałem ten sam problem, zaworki we wtryskach stały po odpięciu regulatora samochód pochodził na maksymalnym ciśnieniu i wszystko ruszyło, co prawda po podpięciu regulatora toroche kulał ale jazda testowa i wszystko się doklepało. Spróbuj może pomoże

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Fakt z tą adaptacją można to wykonać co niestety nie zmienia faktu że po adaptacji i wykasowaniu błędu błąd wraca auto nie odpala ciśnienie pompa wytwarza wtryski ok nowy filtr paliwa sitko w zbiorniku wszszystko czyste
Automatyczne połączenie postów:

Dzieki za sugestie doceniam ale już wcześniej Odpiołem wtyczkę z regulatora niestety nic to nie dało coś tam prubuje załapać ale gaśnie zachowuje się dziwnie klekoczą wtryski jak by były zblokowane .Auto ogólnie trafiło do mnie po 2 warsztatach gdzie sobie nie poradzili więc zaczełem od podsaw najpierw zbiornik filtr sprawdzenie szczelności czy gdzieś sie nie zapowietrza pompa była wyciągnieta więc odrazu sprawdziłem regulator był walniety więć kupiłem Delphi taki jak był dałem wtryski do sprawdzenia wszystko poskładałem sprawdziłem wiązki no ale puki co efekt zerowy a koszta już rosną

Ostatnia edycja:

karolkulaga

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Stalowa Wola
U mnie właśnie wtryski były poblokowane i nie chciał za diabła odpalić, próbował ale nie było możliwości, zabieg z odpięcie zaworu naszczescie pomógł. Jeszcze pamiętam jeden przypadek gdzie klapa gaszenia zablokowała się w pozycji zamkniętej i silnik nie dostawał powietrza ale wtedy na plaku w ogóle nie chodził, także obstawiał bym wtryski.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Witam wieczorem więc tak po długiej walce z tym nieszczęsnym autem które trafiło do mnie po dwóch warsztatach w końcu doszedłem co tam się z nim dzieje .Problem tak jak pisałem na początku dotyczył regulatora ciśnienia paliwa w pompie błąd p 1210 problem z odpaleniem auta a jak odpalił na Plaka to nierówna praca i zaraz gasł .Sprawdziłem wszystko , zbiornik czy nie ma syfu, nowy filtr paliwa , wtryski poszły do sprawdzenia okazały się ok . pompa wysokiego ciśnienia podawała mocno paliwo . sprawdziłem wiązkę z regulatora do sterownika też ok .Zrobiłem adaptacje nowego regulatora nic nie dało ciągle p 1210 błąd stały - układ otwarty błędu nie dało się skasować Akumulator w aucie nowy wyczyściłem wszystkie masy posprawdzałem wiązki do sterownika i do BSM ORAZ BSI jak sterownika dalej nic .Martwiło mnie że na regulator ciśnienia nie ma żadnego napięci mierząc zarówno z punktu masy do 1czy drugiego pinu czujnika albo miedzy pinami nic .Logicznie myśląc regulator jest sterowany napięciem z sterownika skoro wiązka jest ok regulator również pompa wtryski ok a dalej nie ma sterowania to problem jest w sterowniku .Wziąłem sterownik na stół rozebrałem i przylutowałem wszystkie piny gniazd w sterowniku oraz punkty mas i to był odpowiedni trop .Podpiąłem go do auta jeszcze raz zrobiłem diagnostykę zrobiłem adaptację pompy oraz regulatora ciśnienia no i tu zaskoczenie błąd udało się skasować test wtrysków ok test regulatora ok Więc próba odpalenia silnik pracuje aż miło .Tyle zachodu przez zimne luty w sterowniku . Może taka wiedza się komuś przyda i zaoszczędzi roboty tak czy inaczej z racji że dokładnie nie znałem historii próby napraw tego auta musiałem zacząć od początku sam błąd wskazywał by na błahostkę regulator ciśnienia albo wiązkę czasem problem z pompą no i też wtryskami trochę mi to zajęło by to wykluczyć tym bardziej że stary regulator w pompie był uszkodzony aczkolwiek nie wiem czy był z tego auta czy tylko poprzedni mechanik go wadził na sztukę jak oddawał auto dzieżko powiedzieć . Jeszcze raz dzieki koledzy za wcześniejsze sugestie pozdrawiam

Do góry Bottom