• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 508 1.6 THP 2012r - USTERKA TEMPERATURY SILNIKA

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Auto odpala i jeździ prawidłowo, ale zaraz po odpaleniu wywala komunikat na wyświetlaczu USTERKA TEMPERATURY SILNIKA - ZATRZYMAJ SAMOCHÓD. Oczywiście włączają się wentylatory i przestaje działać klimatyzacja. W sterowniku silnika jest kilka błędów, min. błąd sygnału czujnika temperatury, ale żadnego błędu nie mogę skasować. Czujnik podmieniony na drugi i nadal to samo. W parametrach wszystkie temperatury są raczej prawidłowe. Po odpięciu czujnika w parametrach pokazuje -45 stopni, więc instalacja raczej jest ok. Co go boli, na jakiej podstawie wywala ten komunikat na liczniku ?

Załączniki

• 85FC8170-FC9E-4CAB-8311-4A1D275FEABE.jpeg
    85FC8170-FC9E-4CAB-8311-4A1D275FEABE.jpeg
    386,7 KB · Wyświetleń: 13

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Porownaj i podaj parametr: coolant temperature przeczytane z engine coolant i z instruments. I jakis raport jakie masz kody zeby nam ulatwic zycie.
Dzieki

akar13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2
Miasto
wrocław
Auto odpala i jeździ prawidłowo, ale zaraz po odpaleniu wywala komunikat na wyświetlaczu USTERKA TEMPERATURY SILNIKA - ZATRZYMAJ SAMOCHÓD. Oczywiście włączają się wentylatory i przestaje działać klimatyzacja. W sterowniku silnika jest kilka błędów, min. błąd sygnału czujnika temperatury, ale żadnego błędu nie mogę skasować. Czujnik podmieniony na drugi i nadal to samo. W parametrach wszystkie temperatury są raczej prawidłowe. Po odpięciu czujnika w parametrach pokazuje -45 stopni, więc instalacja raczej jest ok. Co go boli, na jakiej podstawie wywala ten komunikat na liczniku ?
Jak sobie poradziłeś , mam ten sam problem :( i cały dzień straciłem szukajac przyczyny i nic

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Ja miałem w prawdzie w 5008 ten problem i sprawę załatwiła wymiana termostatu

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Winny jest tam termostat / grzałka termostatu/ przewody do czujnika temp przy termostacie . Dodatkowo czasem może dziać się to tylko w wilgotne dni , tak już mają te auta ale da się żyć tylko trzeba bawić się częściej w elektromechanika przy nich .

PITER0546

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Buk
Witam. Mam ten sam problem. Auto odpala i jeździ prawidłowo, ale zaraz po odpaleniu wywala komunikat na wyświetlaczu USTERKA TEMPERATURY SILNIKA - ZATRZYMAJ SAMOCHÓD. Ale w moim przypadku nie chce się nawet załączyć wentylator i klima. Cz mogę prosić o radę?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Sprawdz czy dochodzi zasilanie do wentylatora jeśli sprawdziłeś go fizycznie. Usuń bledy na zgaszonym silniku i włączonym zapłonie. Tam masz również błąd żaluzji ona musi działać również inaczej nie wystartuje

PITER0546

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Buk
Został tylko ten pierwszy błąd i roleta nie może odpalić a wentylator chodzi tylko na pierwszym bieku a drugi nie może się załączyć.

Do góry Bottom