• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 607 2.2 HDI 133 ps - opóźniona reakacja na gaz

pedro647

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Mój Peugeot na biegu jałowym po wciśnięciu gazu wkręca się na obroty z opóźnieniem około 2 sekundy
Podobnie przy ruszaniu, lub przyspieszaniu, potrzebuje chwili, jakby nie dowierzał że naprawdę chcę ruszyć czy przyspieszyć. Po tych 2 sekundach jedzie żwawo w każdym zakresie.
Rzadko, ale zdarza się że jest ok.

Czy silniki HDI tak mają ? Kiedyś jeździłem Xsarą 2.0 HDI i było podobnie .

Mieliście podobne doświadczenia ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Tak mają. Jadą jak stare baby na rowerze. Żona ma 2.2 HDi porządnie mapę zrobiłem i tera się gania z bemkami 3.0d

Tu masz filma

Tu też masz filma. Ten silnik ma duży potencjał

pedro647

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
manual czy automat?

Nie. Hdi startuje jak strzała.

Peugeot 607 jest w automacie. Ale na obroty wchodzi z opóźnieniem też na biegu jałowym, myślę że skrzynia nie ma znaczenia.
Żeby była jasność, silnik ma dynamikę i po tych 2 sekundach opóźnienia "idzie" jak należy.

Jeżeli to nie jest norma, to od czego zacząć przy szukaniu przyczyny ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Geometria w turbinie. Zrobiłem to żonie było ciut lepiej. Powiem Ci że na YT jest gdzieś test C5 MK3 i poruszają ten problem ze dalej nic z tym nie zrobili. Musial bym się przejechać ale moim zdaniem ingerencja w soft załatwia sprawę

pedro647

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Geometria w turbinie. Zrobiłem to żonie było ciut lepiej. Powiem Ci że na YT jest gdzieś test C5 MK3 i poruszają ten problem ze dalej nic z tym nie zrobili. Musial bym się przejechać ale moim zdaniem ingerencja w soft załatwia sprawę

Dzięki Bartek. A jak wg Ciebie sprawa pompy i wtrysków ? Podobno pompy lubią szwankować. jakieś objawy zużycia, na co zwracać uwagę. Mój 2.2 hdi mocno kopci, ma 345 tys nalatane, ale mechanik ocenia stan silnika jako dobry. Ma emulator FAP, więc pewnie FAP był usunięty. Może to mieć wpływ na dymienie ? Oczywiście dymi na czarno nie na siwo.
Nie bierze oleju, co trochę mnie dziwi, bo nawet Octavia 1.9 TDI nowa z salonu,którą miałem brała olej 100 g na 1000 km, a ten nie bierze nic. Jak u Ciebie ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
345 tys to wtryski raczej już do roboty. Jedyne "awarie" auta żony to zawór na pompie wtryskowej. Coś się działo z ciśnieniem na szynie najpierw wymieniłem czujnik ciśnienia a potem ten zawór. Przy zwiększonej mocy no niestety przeguby napędowe a reszta to rzeczy eksploatacyjne
Oleju o dziwo nie ubywa. Od wymiany do wymiany. A z tym fapem to co tam masz za emulator. Z tego co pamiętam to gapa da się wyłączyć poprzez przekodowanie lexia w sterowniku silnika i bsi

pedro647

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
345 tys to wtryski raczej już do roboty. Jedyne "awarie" auta żony to zawór na pompie wtryskowej. Coś się działo z ciśnieniem na szynie najpierw wymieniłem czujnik ciśnienia a potem ten zawór. Przy zwiększonej mocy no niestety przeguby napędowe a reszta to rzeczy eksploatacyjne
Oleju o dziwo nie ubywa. Od wymiany do wymiany. A z tym fapem to co tam masz za emulator. Z tego co pamiętam to gapa da się wyłączyć poprzez przekodowanie lexia w sterowniku silnika i bsi

Mam coś takiego https://www.filtry-dpf-fap.pl/aktualnosci/emulator-dpf

Nie znam historii serwisowej swojego auta, dlatego nie wiem co i jak było robione.
To po co taki kupiłeś ?
Bo jest 100 % w oryginale, bez napraw blacharskich, i w rzadkiej konfiguracji jakiej szukałem czyli 2.2 hdi z automatem w jasnych skórach. no i cena 9,5 tys za 607 z 2005 r. to dobra cena

Nie wiem czy coś w nim diagnozować, sprawdzać np. pompę wtryski, czy skoro jeździ to ni pchać się w koszty. Zrobiłem rozrząd, oleje, pasek, filtry. Zrobiłem 2,5 tys. km i jest wszystko ok. Z tym że kopci, no ale to diesel.
Więc jak sądzicie, grzebać coś, diagnozować , sprawdzać czy dać sobie spokój ?

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak kopci to albo coś z ładunkiem powietrza albo wtryskiwacze leją. Ta drugie prędzej czy później skończy się uszkodzeniem denek tłoków.
Skocz gdzieś na komputer niech podejrza parametry. Dolot ilość powietrza, temp zasysanego powietrza. Korekty wtryskiwaczy, czy jest synchronizacja wału z walkami rozrządu

as1234

Początkujący
Punktów
0
uszkodzony soft tak jak wyrzej kolega opisal zla mapa ster chyba edc 15 c2 mialem taki pare dni temu pokazywal ruzne uszkodzenia czujnikuw co bylo nie realne

pedro647

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Zrobiłem delikatny chip tuning i problem jak ręką odjął. Delokatne dotknięcie gazu i auto jedzie. Rusza dynamicznie bez opóźnienia . Ci co stawiali na zła mapę mieli rację , gratuluje

Do góry Bottom