• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Partner Mk1 1.4b 75KM LPG - spadek napiecia?

Liberty0

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Problem polega na tym, że wciskajac mocniej pedał gazu na niskich obrotach samochod szarpie do momentu osiagniecia wyzszych obrotów, powiedzmy do momentu 2000 obr/min. Potem nie szarpie. Ale jest jeszcze inny objaw temu towarzyszący. Mianowicie wycieraczki zaczynaja szarpać. Słychać przerywacz, jak klika wielokrotnie, zamiast pojedynczego klikniecia przy ruchu wycieraczek. Wszystko to w momencie mocniejszego wcisniecia pedalu gazu. Inna dolegliwosc to czasem w momencie wcisniecia gazu wyłączy mi sie moduł bsi. Wtedy nie mam zasilania w desce rozdzielczej itd. Pomaga odpiecie klemy aku. Benzyna czy LPG nie ma wielkiej różnicy.

Moja diagnoza to spadek napiecia albo przez alternator albo przepustnice. Dodam ze nie zauwazylem żadnych objawów jesli nie wciskam gazu. Na biegu jalowym wszystko dziala normalnie. Dmuchawa radio wycieraczki i lampy razem nie dają oznak tak dużego spadku napiecia. A jesli dodaje gazu delikatnie problemu nie ma lub jest minimalny. Jakby objawy rosna wprost proporcjonalnie do siły wcisnienia pedalu.

Jesli potrzeba zdjęć to podesle.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Moja diagnoza to spadek napiecia
piszesz diagnoza. a czym to zdiagnozowałeś?
podejrzewam, że tak sobie kombinujesz, a nawet nie użyłeś miernika.
czyli to tylko teoria, a właściwie hipoteza :)
sprawdź, zmierz najpierw

1691530714536.png

Liberty0

Początkujący
Punktów
0
piszesz diagnoza. a czym to zdiagnozowałeś?
podejrzewam, że tak sobie kombinujesz, a nawet nie użyłeś miernika.
czyli to tylko teoria, a właściwie hipoteza :)
sprawdź, zmierz najpierw

Wyświetl załącznik 50345
Dziękuję za nauki forumowego profesora Miodka.
A wracajac do tematu, poczynione dzisiejszym rankiem obserwacje, co następuje:
Klikanie przerywacza wycieraczek jest niereguralne, ale powiązane prawdopodobnie z zapłonem, gdyż w miare zwiekszania obrotow silnika czestotliwosc klikania zwieksza się. Daje to w srednim zakresie obrotów dźwięk przypominający trzeszczenie, anizeli tykanie.
Dodam, że raz albo dwa w ciągu roku zdarzyło się, że zginął zaplon na jeden cylinder. W tym momencie check engine zaczął migać, podczas gdy na codzien tylko świeci. Pomogło odpiecie aku.
Cewka wymieniana 2 krotnie. Mialem wrażenie, ze po wymianie auto chodzi normalnie, ale tylko przez kilka dni.
Co do ogolnych objawów wydaje sie jakby z czasem sie nasilały, tzn. czestsze wyłączanie bsi.

Nasuwa się hipoteza jakoby zasilanie nie spadało, gdyż kontrolki nie przygasaja. Bardziej powstaje zwarcie w ktoryms momencie miedzy cewka a akumulatorem. Ale jak ma sie to do wciskania pedalu gazu? Czy to wszystko może byc sprawką bsi?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
kombinujesz, teoretyzujesz, wymyślasz najdziwniejsze teorie...
po prostu weź miernik w łapę i zmierz te napięcia. wtedy będziesz spokojny i coś ci się wyjaśni.

jeżeli będą dobre to wymieniaj bsi jak kolega pisał. w peugeotach lubiły padać.

Liberty0

Początkujący
Punktów
0
kombinujesz, teoretyzujesz, wymyślasz najdziwniejsze teorie...
po prostu weź miernik w łapę i zmierz te napięcia. wtedy będziesz spokojny i coś ci się wyjaśni.

jeżeli będą dobre to wymieniaj bsi jak kolega pisał. w peugeotach lubiły padać.
Gdyby to wnosilo cos wartościowego do tematu to takowy miernik bym zakupil i zmierzył. Uwazam jednak ze dobrze i szczegółowo opisałem temat, wiec ktoś kto zna ten silnik z duzym prawdopodobieństwem może stwierdzić przyczynę problemu. Spadek napiecia, jak juz wspomniałem jakos by sie objawial i nie tłumaczy to zachowania auta. Moduł bsi byl pierwsza rzeczą ktora chcialem wymienić. Jestem tu jednak po to by ktoś powiedział cos madrego, wyjaśnił mi powiązania miedzy objawami a winowajcą. Naprawdę wierzę że ktoś tutaj zna podobne problemy

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Gdyby to wnosilo cos wartościowego do tematu to takowy miernik bym zakupil i zmierzył.

zacytuje klasyka: A czy masz ciupagę, meselek i pogrzebacz?

nie masz podstawowych narzędzi a porywasz się na naprawę samochodu.
aż sprawdziłem ile kosztuje multimetr. najtańsze- te sławne żółte ryżowe :) niecałe 13 zł
1691581542829.png

Liberty0

Początkujący
Punktów
0
zacytuje klasyka: A czy masz ciupagę, meselek i pogrzebacz?

nie masz podstawowych narzędzi a porywasz się na naprawę samochodu.
aż sprawdziłem ile kosztuje multimetr. najtańsze- te sławne żółte ryżowe :) niecałe 13 zł
Wyświetl załącznik 50353

Cos Ty sie tak uparl na ten miernik. Klucz dynamometryczny tez kupic? Bo znalazłem fajny zestaw...
Najblizej za pare tygodni bede w PL to podjade do serwisu LPG i zobacze co powiedzą. Moze sterownik LPG albo ECU albo jeszcze inne ustrojstwo zwiazane z zaplonem.
Wtedy dam znać.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Cos Ty sie tak uparl na ten miernik.
ja? sam tworzysz niestworzone historie o spadkach napięcia i zwarciach pomiędzy cewką i akumulatorem...

Klucz dynamometryczny tez kupic? Bo znalazłem fajny zestaw...
szczerze polecam :) jeżeli zamierzasz grzebać w aucie to wręcz niezbędny

Najblizej za pare tygodni bede w PL to podjade do serwisu LPG i zobacze co powiedzą.

to po co gitarę zawracasz. czego oczekujesz? zresztą nieważne. dla mnie koniec

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Mam to samo auto. Sprawdz na poczatek mase auta, akumulator, roznice potencjalow pomiedzy (-) a roznymi odbiornikami.

Aku mozesz sprawdzic podmieniajac aku lub podjezdzajac do sklepu z aku i tam ci go sprawdza za friko.

Warto wyjac kazdy bezpiecznik i go wymienic na nowy lub chociaz przepatrzec.

Wyjecie i rozebranie bsi/ bsm z komory silnika oraz tego w kabinie i sprawdzenie dokladne kazdej sciezki.

Na koniec styki, przeowody i czy kuny czegos nie zezarly.

To jest taka podstawa, a potem trzeba patrzec dalej.

Do góry Bottom