• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugot 206 brak klaksonu oraz Airbag

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Witam z drobną prośbą otóż jak w temacie w moim Peugeot 206 zauważyłem brak klaksonu oraz
nie pali się kontrolka airbag od poduszki kierowcy podpiłem pod pod telefon taką kostką do diagnostyki przez bluetooth i z aplikacji sprawdziłem że jest błąd przedniej poduszki

Znalazłem w necie najprawdopodobniej rozwiązanie już jest to taśma zwijka airbag pasowało by
bo ta taśma odpowiada za airbag kierowcy i klakson

I teraz pytanko czy jest tylko jeden rodzaj tej taśmy do wszystkich 206 czy może są różne rodzaje
nie chce kupić czegoś co nie będzie pasowało

Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/tasma-zwijak-airbag-peugeot-206-7872848781
https://allegro.pl/oferta/tasma-zwijak-airbag-peugeot-206-7872848781
Czy mogę to zakupić bezpiecznie i wymienić bez problemu cy lepiej podjechać z tym pod warsztat

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Tak i zapewne tak zrobię bo w moim wydaniu wymiana żarówki H4 trwa 30 min tylko chce podjechać od razu z częścią bo zanim coś takiego mi znajda to potrwa

tylko czy te taśmy są w jednej wersji dla wszystkich 206 czy są różne ktoś wie

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Thx o to mi chodziło teraz przynajmniej dobrze poszukam bo sam sprzedawca nie wiedział czy pasuje do mojego modelu poszukam sprzedawcy co wie

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
a nie nap
Najpierw wymontujcie starą i na podstawie numerów szukajcie drugiej. Skąd sprzedający ma wiedzieć, jaka taśma siedzi w Twoim aucie ?
A nie pisałeś czasem ze sa 2 rodzaje przed lf i po jeśli sa tylko 2 rodzaje to już sam wiem co mam kupić

Czy może jest jeszcze więcej rodzajów tych taśm i mogą się różnic nie tylko czy przed lf czy po

Bo jeśli tak to masz racje trzeba sprawdzić

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Al powiem ci że się chyba go pozbędę i to szybko co jedną usterkę usunę następna wyskakuje kupiłem go za 4,5 tys żeby do prac dojeżdżać a tu już wymieniłem pół auta i co wymienię coś nowego wyskakuje

Wymieniłem stabilizatory końcówki drążków opony zbieżność
Tarcze przednie + klocki i tu dodatkowe pytanko mechanik powiedział mi że nowe tarcze trzeba dotrzeć
przejechał się autem ze mną po wybojach i kilkanaście razy gwałtownie hamował z 70 do 0 przestało piszczeć ale po 300 km teraz piszczą znowu nie przy hamowaniu tylko podczas jazdy dźwięk się uspokaja jak delikatnie docisnę hamulec jakby tarcze nie były odpowiednio dociśnięte do klocków i jak gwałtownie hamuje teraz po jego wyczynach
kaskaderskich hamulce nie działają normalnie jakby klocki się ślizgały o tarcze chodzi mi o gwałtowne hamowanie
Wcześniej było ok

Dobra następne usterki wyciek oleju ale juz ok uszczelka walu uszczelka pokrywy rozrząd + pompa

Nastepna usterka cieknie z lampki zapewne przez antenę

No i następna coś zaczęło stukać z tyłu na wybojach i to strasznie

Wysiadła tylnia wycieracza

Auto nie trzyma obrotów na luzie mam nadzieje że to tylko świece

Koleś co mi go sprzedał zakleił kontrolke od silnika taśmą czrna zauważylem po miesiącu
pojehałem na sprawdzenie blad sądy lambda koleś co sprawdzał powiedział że pracują ok
usunol kody bledu kontrolka zgasła kontrolka sie nie zapala ale po co była ta tasma na zegarach

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Al powiem ci że się chyba go pozbędę i to szybko co jedną usterkę usunę następna wyskakuje kupiłem go za 4,5 tys żeby do prac dojeżdżać a tu już wymieniłem pół auta i co wymienię coś nowego wyskakuje

Wymieniłem stabilizatory końcówki drążków opony zbieżność
Tarcze przednie + klocki i tu dodatkowe pytanko mechanik powiedział mi że nowe tarcze trzeba dotrzeć
przejechał się autem ze mną po wybojach i kilkanaście razy gwałtownie hamował z 70 do 0 przestało piszczeć ale po 300 km teraz piszczą znowu nie przy hamowaniu tylko podczas jazdy dźwięk się uspokaja jak delikatnie docisnę hamulec jakby tarcze nie były odpowiednio dociśnięte do klocków i jak gwałtownie hamuje teraz po jego wyczynach
kaskaderskich hamulce nie działają normalnie jakby klocki się ślizgały o tarcze chodzi mi o gwałtowne hamowanie
Wcześniej było ok

Dobra następne usterki wyciek oleju ale juz ok uszczelka walu uszczelka pokrywy rozrząd + pompa
aaaaaaaaaaaaafffffffuuuuuuuuuuuuu, przeczytałem na jednym wdechu. a teraz tęsknię za przcinkiem :)

zeli333

Uczestnik
Punktów
4
Nie mam na imię Darek jestem z Bydgoszczy sorki jetem lekko pijany i się żale lekko ile awarii może wyskoczyć w takim krótkim czasie już nigdy nie kupie auta z olx a pytam się ciebie bo dostałem moje jedyne 4 docenienia na tym forum od cb właśnie

Do góry Bottom