• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugot boxer 2.8 hdi gaśnie na wyższych obrotach

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Witam kolegów pacjent jak w temacie przy obrotach 3,5 - 4 tys gaśnie wywala błąd P0335 .
Czujnik wału ktoś zamontował za blisko koła i go wytarło wymieniłem na nowy boscha i dalej to samo , po instalacji doszedłem ze ktoś wsadził czujnik położenia wałka rozrządu od alfy 1.8 benzyna i zamienił we wiązce 2 kable miejscami żeby auto normalnie odpalało żółty był z różowym a różowy z żółtym . Po zmianie tak jak ma być auto nie odpalało , jak były zamienione i odpalił to w trakcie pracy silnika zamieniłem kable różowy do różowego , żółty do żółtego i auto kręciło się normalnie i nie gasło , wiec zamówiłem czujnik odpowiedni kable połączyłem według kolorów . Auto pali normalnie ale znowu przy 4 tys obrotów gaśnie , spotkał się ktoś z was z takim przypadkiem ?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
A czy przy tych obrotach w parametrach czujnik mierzy odpowiednio, czy go np. odcina w tym momencie i gaśnie ?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Przestawiony rozrząd, inne koło albo przekładka silnika ?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Usterka nie jest typowa, zatem może warto poznać historię auta ;)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Cicnienie paliwa jak i obroty czujnika w czasie gdy gaśnie od razu spadają , czemu czujnik ciśnienia skoro nie generuje błędu o spadku ciśnienia itp ?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ale czy czasem cisnienie paliwa tuż przed nie rosnie zbyt duzo???

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
miałem kiedyś podobne problemy podmieniłem czujnik i bingo :)

czasami podmianki duzo daja

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ciśnienie tuż przed nie rośnie , dziwi mnie tylko czemu nie gaśnie jak w trakcje pracy silnika zamieni się kable kolorami przy czujniku wałka rozrządu ? Trochę nie pasuje to do problemów z ciśnieniem paliwa

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
mozliwe ze masz cos innego z tego co czytalem to jakis skladak :)

to auto chodzilo i przestalo czy historia nie znana

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Historia nieznana , klient kupił w takim stanie , tez mi się wydaje ze to składak i silnik od jakiegoś ducato 2.8 jtd. Wiązka od czujnika do komputera dobra , więc wychodzi ze będzie ecu uwalone tak jakby pod obciążeniem nie widziało obrotów z czujnika , bo błąd za każdym razem Po335 Czujnik prędkości obrotowej , sygnał niezrozumiały

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Nie robię busów, ale może koło nadawcze dla czujnika jest nie takie. Skoro to jakiś składak...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Faktycznie, kolego. Przeoczyłem to. Ciekawe czy autor sprawdził.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja tez nie robię busów ten się trafił z wielkiego proszenia , koło ciężko sprawdzić czy jest odpowiednie musiał bym je sciagnąć i zamawiać inne dla porównania a na ziemi robić tego nie będę bo podnosnika do tego auta brakuje :)
Koło zdawcze jak by było złe to by nie odpalił raczej , fakt faktem ze nieraz kreci i nie chce zapalić i obroty widzi wtedy 280-300 a po kilku razach próby palenia wskakuje z 0 na 700 i pali od strzała.

Dla pewności podmieniłem czujnik ciśnienia paliwa i brak poprawy , w parametrach zauważyłem że pierw leci w dół ciśnienie paliwa a zaraz po tym spadają obroty , zastanawiam się czy winny nie jest regulator paliwa , albo nowy filtr paliwa tylko czemu generował by błąd czujnika obrotów a nie błąd ciśnienia paliwa ?

Ostatnia edycja:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Jakiej firmy regulator cisnienia paliwa zamontowales??

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Ja tez nie robię busów ten się trafił z wielkiego proszenia , koło ciężko sprawdzić czy jest odpowiednie musiał bym je sciagnąć i zamawiać inne dla porównania a na ziemi robić tego nie będę bo podnosnika do tego auta brakuje :)
Koło zdawcze jak by było złe to by nie odpalił raczej , fakt faktem ze nieraz kreci i nie chce zapalić i obroty widzi wtedy 280-300 a po kilku razach próby palenia wskakuje z 0 na 700 i pali od strzała.

Dla pewności podmieniłem czujnik ciśnienia paliwa i brak poprawy , w parametrach zauważyłem że pierw leci w dół ciśnienie paliwa a zaraz po tym spadają obroty , zastanawiam się czy winny nie jest regulator paliwa , albo nowy filtr paliwa tylko czemu generował by błąd czujnika obrotów a nie błąd ciśnienia paliwa ?
Prawdopodobnie łapie błąd i przestaje brać pod uwagę któryś z czujników.
Co do koła szukaj zdjęć w internecie i będziesz widział czy są różne.

Do góry Bottom