• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Piaskowanie felg z oponami?

fexel

Nowy
Punktów
0
Witam.
Mam możliwość wypiaskowania sobie felg za darmo w zakładzie w którym pracuję.
Chodzi o durzą piaskarkę przemysłową z obiegiem zamkniętym. W środku jest gumowa jakby taśma transmisyjna z dziurkami, po której obracają się piaskowane detale. Dodam jeszcze jeden szczegół, który znam, że piasek w niej użyty jest chyba stalowy (przyczepia się do magnesu). Sorry za lamerski opis, ale nie znam się na piaskowaniu.
Mam pytanko:
Czy można w takiej maszynie wypiaskować felgę bez zdejmowania opony?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Chcesz kupic sobie nowe ?? bo stare nie beda sie juz do niczego nadawac :D

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jestem praktykiem nie teoretykiem, mialem w warsztatach gdzie pracowalem piaskarki, moje zdanie jest wyzej napisane :p

Dla mojego osobistego bezpieczenstwa nie jezdzilbym na takich oponach.
Nie wiem, moze tasma gumowa o ktorej piszesz w pierwszym poscie jest moze jakos [tu nie wiem jak nazwac] impregrowana czy jak ze wytrzymuje piaskowanie.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Co za problem ściągnąć opony ? Kilka złotych i dokładnie wypiaskujesz felgi...

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Tu masz racje sciagnac, bo kto mial do czynienia to wie ze najwiecej rdzy czasami jest na rantach gdzie trzyma sie opona a ze teraz tylko sa bezdentkowe to samo sie rozumie ze te miejsca trzeba wypiaskowac a nie widok dla podrywanych panieniek na zewnatrz :D

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
fexel a czy to na pewno jest to piaskarka czy "bęben" w którym obracają się elementy które ocierają się o siebie i o ścierniwo które jest w środku - zastanawia mnie ta gumowa taśma transmisyjna, spodlałem się z czymś takim na wałbrzyskiej toyocie na kuźni mają takie coś i wrzucają tam jakieś odkuwki chyba zębatek. Tak czy inaczej opony ściągnij chyba że masz szroty i chce ci się czyścić rant ręcznie bo jak malować to całe, to tak jak byś wymienił olej a nie zmienił filtra - można ale tak się nie robi. lepiej parę złotych dołożyć i mieć coś porządnie zrobione, a i uważaj przy alusach je powinno się szkiełkować bo piach czy śrut narobi wżerów.

ziolo10

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gorzów
Witam.

Posiadam felgi stalowe które są bardzo skorodowane. Mam możliwość wypiaskowania(oczyszczenia) oczyszczarką której materiałem czyszczącym jest stalowy piasek(malutkie kuleczki). Oczywiście chce zrobić to bez opon na felgach. Jak może takie piaskowanie wpłynąć na szczelność felgi? Czy miejsce styku opony z felgą(rant) musi być gładki i wypolerowany czy po piaskowaniu malowanie proszkowe będzie wystarczające bądź malowanie domowymi sposobami(pokładówka+baza koloryzująca)??

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
Jak masz bardzo skorodowane a śrutem narobisz dziur to może być nieszczelna, najlepszym materiałem do piaskowania felg są mikrokulki szklane albo piasek kwarcowy drobnej granulacji, idzie tym bardzo powoli ale dziur nie narobisz

Ostatnia edycja:

maj0nez

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraśnik
Witam.

Posiadam felgi stalowe które są bardzo skorodowane. Mam możliwość wypiaskowania(oczyszczenia) oczyszczarką której materiałem czyszczącym jest stalowy piasek(malutkie kuleczki). Oczywiście chce zrobić to bez opon na felgach. Jak może takie piaskowanie wpłynąć na szczelność felgi? Czy miejsce styku opony z felgą(rant) musi być gładki i wypolerowany czy po piaskowaniu malowanie proszkowe będzie wystarczające bądź malowanie domowymi sposobami(pokładówka+baza koloryzująca)??
Jeżeli są duże wżery w stali to po malowaniu proszkowym będą dołki.

Mati1987

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Tarnowskie Góry
tg-wulkan.pl
Witam.

Po piaskowaniu nie powinno uciekać powietrze (pod warunkiem, że jest to zrobione porządnie). Miałem ostatnio klienta który oddał 2 komplety
felg do piaskowania i malowania proszkowego. Wszystkie były szczelne po za jedną. przepuszczała powietrze na rancie (pomimo, że była bardzo dokłądnie wyczyszczona). Po odtłuszczeniu i nałożeniu uszczelniacza problem zniknął.

Do góry Bottom