• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy automat do jazdy po mieście

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Cześć,
Szukam bezpiecznego samochodu do jazdy po Warszawie i wyjazdów do 200km. Od kilku lat poruszałem się jedynie komunikacją miejską i uberem. Oboje z żoną pracujemy z domu, a poza miasto wyjeżdżamy raz na kilka miesięcy. W tym roku jednak postanowiłem kupić coś dla nas, bo wyjazdy do rodziny bywają bardzo uciążliwe.

Moje wymagania na ten moment:
Budżet do 30k PLN
Skrzynia automatyczna
Przebieg do 250,000
Rocznik 2008>
Bezpieczny, ale relatywnie mały samochód, żeby można było zaparkować w centrum miasta

Na tę chwilę znalazłem dwie opcje:
Mercedes B W245, silnik 2.0
Chevrolet Captiva, silnik 2.0, 150 KM, 4x4

Czy pomożecie mi w wyborze? Kompletnie nie znam się, długo nie jeździłem niczym, a wcześniej stara Opel Astra i Pajero (r.1988).

Pozdrawiam,
Łukasz

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Jezeli raz na kilka miesiecy to wg. mnie korzystniej wypozyczyc sobie auto.
Pozdrawiam
lalek

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Jezeli raz na kilka miesiecy to wg. mnie korzystniej wypozyczyc sobie auto.
Pozdrawiam
lalek
Myślę, że to może się zmienić w najbliższych latach i będziemy częściej jeździć po samej Warszawie. Z tego powodu szukamy czegoś budżetowego, ale bezpiecznego.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Odpuść sobie obydwa auta.

1szy tragiczny w serwisie

2gi tragedia z czesciami

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Skrzynie M32 siadają lozyska, należy w nich częściej zmieniać olej, silniki spoko lubią sobie podcierac. Generalnie robią duże przebiegi te auta.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
kazde auto ma swoje + i -

astra spoko

w tej jest automat , ktory bym sobie odpuscil

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
No właśnie bardzo mi zależy na automacie, bo w większość będę jeździł po zakorkowanej Warszawie. Dlatego idealnie byłoby mieć benzyniaka w automacie. Marzylem o Marcedesie w klasie B, ale po zasięgnięciu informacji w internecie zaczynam się przekonywać do Astry J.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
To ja stawiam na BMW Serię 1, ale bezpieczniejszy wybór to niestety diesel w tym przypadku. Automaty bardzo dobre, potrafią zrobić lekko 300 tys km, auto samo w sobie bardzo ładne, świetnie się prowadzi, a w tym budżecie, którym dysponujesz można nawet nieśmiało pomyśleć o wersji cabrio, która jest sztosem!

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
To ja stawiam na BMW Serię 1, ale bezpieczniejszy wybór to niestety diesel w tym przypadku. Automaty bardzo dobre, potrafią zrobić lekko 300 tys km, auto samo w sobie bardzo ładne, świetnie się prowadzi, a w tym budżecie, którym dysponujesz można nawet nieśmiało pomyśleć o wersji cabrio, która jest sztosem!
Niestety poza moim budżetem. Chyba, że mówimy o rocznikach starszych, niż 15 lat.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Faktycznie ciekawa opcja, ale chyba jednak Astra J będzie lepsza w tym budżecie. Dzięki za poradę w każdym razie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Myślę, że będzie młodsza, ale szczerze wątpię czy lepsza, zwłaszcza jeśli ma być z automatem.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Astra niestety ma za słabą widoczność przy cofaniu. Tam dosłownie nic nie widać. Bmw fajne, ale niestety tylko diesel

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
za 35000 masz juz naprawde ladnego golfa 6 w kombi z 1.6 tdi i 7b DSG ktore jest tanie w eksploatacji.

Do góry Bottom