• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Piszczenie w hamulcach seat Ibiza IV

dominikl

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mam taki problem ostatnio wystąpiło u mnie w samochodzie piszczenie najprawdopodobniej tył. Piszczenie nie występuje od początku czasami po kilku kilometrach bądź po jakimś mocniejszym skręcie przy większej prędkości ( zjazd z autostrady).
piszczenie nie jest ciagle tylko słychać jakby było to jedno miejsce bo przy mniejszej prędkości słychać to rzadziej wyraz ze wzrostem prędkości i szybszym obracaniem się kół jest coraz częstsze. W momencie skrętu tez czasem ustępuje na chwile i oczywiście również po nawet delikatnym naciśnięciu hamulca. Wczoraj sprawdzałem to piszczenie ustępuje również po zaciągnięciu ręcznego w trakcie jazdy nawet na jeden ząbek dzisiaj miałem wyjazd musiałem przejechać około 90km później godzina przerwy o znowu powrót ta sama trasa po przejechaniu sprawdziłem felgi nie nagrzewają się. Obecnie jestem na granica i w przyszłym tygodniu muszę zjechać do polski (1000km). Pytanie czy dam radę dojechać i ogarnąć to spodnie w Polsce już na spokojnie bo nie wiem czy tutaj ktoś będzie miał tak szybki termin żeby mi to naprawić czy to raczej ciężki temat i koniecznie szukać kogoś na już ?

dominikl

Początkujący
Punktów
0
Nie nie dzisiaj 2x90km i nic felgi wszystkie sprawdziłem od razu po zaparkowaniu i zimne. Może delikatnie ten tył gdzieś cieplejszy ale to mogło po prostu tez się nagrzać od słońca jak było auto cały dzień zaparkowane no i podczas jazdy w słońcu ale temperatura to nie była taka ze nie można dotknąć po prostu zimne normalna temperatura.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
No to, jak to się mówi: jeździć, obserwować. Możliwe, że kamień ci tam gdzieś tylko wpadł i tak piszczy.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
599
Nie na takich tarczach się jeździło.

To nie możesz szczotką tego przejechać, śrubokręt podłożyć ranty zjechać, młotkiem trochę postukać...

Tarcza wygląda jak lalka - na miasto.
W góry z przyczepą, raczej bym się nie wybierał...

Nic nie pękaj, dobra jest...będziesz wymieniał klocki to możesz przy okazji od razu tarcze wymienić.

dominikl

Początkujący
Punktów
0
Nie na takich tarczach się jeździło.

To nie możesz szczotką tego przejechać, śrubokręt podłożyć ranty zjechać, młotkiem trochę postukać...

Tarcza wygląda jak lalka - na miasto.
W góry z przyczepą, raczej bym się nie wybierał...

Nic nie pękaj, dobra jest...będziesz wymieniał klocki to możesz przy okazji od razu tarcze wymienić.
No właśnie chce się za to zrobić jak przyjadę do Polski od razu tarcze z klockami tył bo przód robiłem niecały rok temu a ten tył był jeszcze możliwy wtedy tylko właśnie zaniepokoiło mnie to piszczenie czy po prostu dojadę do Polski bez żadnych problemów przez to a w Polsce już mam mechanika umówionego żeby posprawdzał co tam się dzieje z tymi eksploatacyjnymi rzeczami i wymienił co trzeba.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
599
Dojedziesz, dojedziesz. Na autostradzie, to raczej tarcze nie łapią wysokiej temperatury.
Patrz tylko czy któreś z kół ponadnormatywnie się nie grzeje i tyle.

dominikl

Początkujący
Punktów
0
Dojedziesz, dojedziesz. Na autostradzie, to raczej tarcze nie łapią wysokiej temperatury.
Patrz tylko czy któreś z kół ponadnormatywnie się nie grzeje i tyle.
Ok dzięki bardzo będę robił co jakiś czas przystanek żeby sprawdzić temperaturę pojadę trochę dłużej ale jak to pomoże i dojadę i spokojnie sobie to w Polsce naprawie bo to warto jeszcze raz dzięki bardzo.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Majster zawsze gadał. Coś ci k...a nie pasuje? Radio se podgłosnij albo to co na foto

Załączniki

• ochronniki-sluchu-do-kasku-3m-peltor-optime-i-h.jpg
    ochronniki-sluchu-do-kasku-3m-peltor-optime-i-h.jpg
    51,5 KB · Wyświetleń: 1
Do góry Bottom