• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

plan nauki podstaw mechaniki - prośba o weryfikację

sigviper

Nowy
Punktów
0
Od lat marzę o posiadaniu amerykańskiego muscle cara ('68 Camaro SS lub '91 Viper SRT-10), jednak coraz boleśniej dociera do mnie, że przy polskich pensjach zakup takiego auta w dobrym stanie nigdy nie będzie dla mnie możliwy. Zamiast narzekać postanowiłem opracować plan, który docelowo umożliwi mi zakup i serwisowanie takiego auta.

1. nauka zupełnych podstaw na aktualnie posiadanym aucie Nissan Primera P11 i motocyklu Suzuki
* wymiana gałki skrzyni biegów, piórek wycieraczek, przedmuchanie dyszy spryskiwaczy
* wymiana filtra powietrza, zdjęcie i wyczyszczenie/spolerowanie pokrywy zaworów
* wymiana oleju z filtrem w samochodzie i motocyklu
* samodzielny naciąg łańcucha w motocyklu, montaż scottoilera itp
* i tym podobne proste rzeczy
* kompletowanie narzędzi (mam już zestaw kluczy Proxxon, w tym klucz dynamometryczny 40-200Nm)
2. zakup tanio Fiat 126p i nauka napraw w następującej kolejności:
* wymiana linki gazu, sprzęgła
* przeczyszczenie pompki paliwa
* wymontowanie, rozłożenie, oczyszczenie i montaż gaźnika
* wymiana tłumika, klocków hamulcowych, wahaczy
* samodzielny tuning zawieszenia (cięcie sprężyn (na próbę tylko, przesz wiem.. :), montaż całych kolumn itp.)
* wymiana uszczelki pod głowicą
* wymiana wałka rozrządu na 385
* nowe zawory (docieranie)
* rozmontowanie silnika aż do wału korbowego i ponowny samodzielny montaż
3. zakup taniego jeżdżącego amerykańskiego auta z V6 (ze sprawnym automatem) i rozpoczęcie rozpoznawania i dłubania aut amerykańskich

Mam na to czas 2-3 razy w tygodniu po 2h. Nie spieszy mi się, plan do punktu 3 może potrwać 3-5 lat.

Celem jest aby przy niskich zarobkach dotrzeć do punktu w którym posiadam i samodzielnie (w większości) serwisuję Chevroleta Camaro.

Co sądzicie? Marzenia nierealne czy może warto próbować?

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Od lat marzę o posiadaniu amerykańskiego muscle cara ('68 Camaro SS lub '91 Viper SRT-10), jednak coraz boleśniej dociera do mnie, że przy polskich pensjach zakup takiego auta w dobrym stanie nigdy nie będzie dla mnie możliwy. Zamiast narzekać postanowiłem opracować plan, który docelowo umożliwi mi zakup i serwisowanie takiego auta.

1. nauka zupełnych podstaw na aktualnie posiadanym aucie Nissan Primera P11 i motocyklu Suzuki
* wymiana gałki skrzyni biegów, piórek wycieraczek, przedmuchanie dyszy spryskiwaczy
* wymiana filtra powietrza, zdjęcie i wyczyszczenie/spolerowanie pokrywy zaworów
* wymiana oleju z filtrem w samochodzie i motocyklu
* samodzielny naciąg łańcucha w motocyklu, montaż scottoilera itp
* i tym podobne proste rzeczy
* kompletowanie narzędzi (mam już zestaw kluczy Proxxon, w tym klucz dynamometryczny 40-200Nm)
2. zakup tanio Fiat 126p i nauka napraw w następującej kolejności:
* wymiana linki gazu, sprzęgła
* przeczyszczenie pompki paliwa
* wymontowanie, rozłożenie, oczyszczenie i montaż gaźnika
* wymiana tłumika, klocków hamulcowych, wahaczy
* samodzielny tuning zawieszenia (cięcie sprężyn (na próbę tylko, przesz wiem.. :), montaż całych kolumn itp.)
* wymiana uszczelki pod głowicą
* wymiana wałka rozrządu na 385
* nowe zawory (docieranie)
* rozmontowanie silnika aż do wału korbowego i ponowny samodzielny montaż
3. zakup taniego jeżdżącego amerykańskiego auta z V6 (ze sprawnym automatem) i rozpoczęcie rozpoznawania i dłubania aut amerykańskich

Mam na to czas 2-3 razy w tygodniu po 2h. Nie spieszy mi się, plan do punktu 3 może potrwać 3-5 lat.

Celem jest aby przy niskich zarobkach dotrzeć do punktu w którym posiadam i samodzielnie (w większości) serwisuję Chevroleta Camaro.

Co sądzicie? Marzenia nierealne czy może warto próbować?

Trzymam kciuki Chłopie! Marzenia należy mieć i je spełniać.
Myślę ,że każdy z nas takowe posiada. Ja ma zamiar na starość ;) zrobić autko dla siebie i będzie to
Mustang 1968 .
Choć nie ukrywam ,że rozbawiłeś mnie jednym z Twoich punktów.
* wymiana tłumika, klocków hamulcowych, wahaczy- troszkę maluszków w życiu zrobiłem ale ja tam klocków nigdy nie widziałem ;)
Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
maluch chyba nie ma sprężyn tylko resory jeśli dobrze pamiętam:confused:

Piotr V8

Nowy
Punktów
0
Od czegoś trzeba zacząć, jak możesz to podpatruj race innych i pytaj jak nie jestes pewien zawsze to taniej , najważniejsze u mechanika to umiejetnosć posługiwania się narzędziami j nieważne jakie firmy będą. Dzisiaj o dobrego mechanika (pracownika) bardzo trudno wiec jak Ci zal;ezy to osiągniesz dużo.

Tulej

Nowy
Punktów
0
Fajne marzenie i fajnie, że starasz się robić coś, by wychodziło poza strefę marzeń. Też trzymam kciuki :)

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Teraz co robisz? Uczysz się, pracujesz ?Proponuje w wakacje, na urlopie zatrudnij się u mechanika z chęcią nauki. Zdobędziesz wiedzę, podpatrzysz jakich narzędzi używają itp.

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
I jak idzie nauka? Ciekawi mnie czy na prawdę realna jest taka nauka, bo pewnie wszystkie te naprawy robisz w garażu.

Do góry Bottom