• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po 500 Km zużyte tłumiki drgań na nowej tarczy

sebo_runner

Początkujący
Punktów
0
witam !
Mam nielada problem
otóż w zakładzie zmienili mi sprzęgło na exedy bo w poprzednim mialem padnięta tłumiki drgań ( bylo sprzęgło chyba oem ) przebieg 150 tys km. Sprzęgło oczywiscie poszlo kompletne. Po paru dniach auto zaczęło szarpać przy ruszaniu ( identyko jak na poprzednim sprzęgle ) teraz wyjąłem sam cały silnik ze skrzynia i po wyjęciu sprzęgła okazało sie ze dwiema sprężynami moge obracać a dwie stoją w miejscu ( czyli tak chyba powinno byc ze stoją ) ale te co kręcę to juz chyba nie bardzo ? Czym może to być spowodowane ? Tuleja w silniku wymieniona była.

Pacjent to Honda Accord VII 2.0 benzyna 2003 rok

Pozdro Sebo

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Szarpanie sprzęgła przy ruszaniu jest spowodowane tym, że obracający się docisk, lub tarcza nie mają identycznej osi obrotu co koło zamachowe i by to sprawdzić, trzeba wziąć suwmiarkę i pomierzyć odległości od otworów mocowania docisku do przylgni i zmierzyć odległości od okładziny do środka tarczy sprzęgła. Trzeba sprawdzić czy docisk na płaskownikach jest zmontowany centrycznie i czy okładzina tarczy jest centrycznie przynitowana. By sprzęgło brało delikatnie bez szarpania tarcza, docisk i koło zamachowe, muszą się obracać idealnie w jednej osi.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom