• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po wymianie oleju w skrzyni (problem z biegami)

Czaky

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Posiadam peugeota 307 sw z silnikiem 1.6hdi 109km, po wymianie oleju w skrzyni biegow ciężko wchodzi pierwszy bieg i wsteczny lecz nie za każdym razem (olej to 75w80) wrażenie mam jakby olej był zbyt gęsty, wymieniłem gdyż przy wymianie przegubu po wyciągnięciu pół osi okazało się że w skrzyni była też woda, mam pytanie jakim olejem mógłbym jeszcze zalać skrzynie?

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Musiały ciężko chodzić już przed wymianą. Skrzynia na śmietnik, często łożyska padają w nich jak brakuje trochę oleju przez wyciek z półosi.

Czaky

Początkujący
Punktów
0
Biegi chodziły delikatnie , więc wątpię że jest w tym problem. Liczę na jakąś propozycję oleju gdyż no nie możliwe jest ze wszystko działa normalnie aż do wymiany oleju w skrzyni

M

Mattizlotaraczka

nie lej zadnych wynalazkow tanich czy drogich, bo mozesz miec synchronizatory do roboty, zarzniesz skrzynie.
nie wiem jak jest w Peugeocie ale w swoim Citroenie nauczylem sie na wlasnych bledach. tylko olej oryginalny jak zaleca producent. Do mojej cytryny Bx ponoc Olej ma jakis dodatek do synchronizatorow.
Jak mi farfocje wlali zwyklego castrola to sie meczylem z biegami, juz myslalem skrzenia do generalki Jak wlalem Totala jak producent zalecil to jak reka odjal.
Zadzwon do deleara zapytaj jaki olej oryginal ? kup od niego albo sobie gdzies znajdz.
Jakbys byl w W-wie to bym ci podal dobrego specjaliste od francuzow.

wlali ci jakis olej marki olej bo taki leja do kazdego, nie pomysleli ze francuzy maja delikatne skrzynie :)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam,
Posiadam peugeota 307 sw z silnikiem 1.6hdi 109km, po wymianie oleju w skrzyni biegow ciężko wchodzi pierwszy bieg i wsteczny lecz nie za każdym razem (olej to 75w80) wrażenie mam jakby olej był zbyt gęsty, wymieniłem gdyż przy wymianie przegubu po wyciągnięciu pół osi okazało się że w skrzyni była też woda, mam pytanie jakim olejem mógłbym jeszcze zalać skrzynie?

Skąd w skrzyni woda?
Dziwne że na oleju z wodą biegi wchodziły dobrze, a na czystym wchodzą źle.
Chyba trzeba dolać wody:D.
A serio to zmień ten olej na Totala tak jak kolega wyżej pisze.

M

Mattizlotaraczka

woda ? moze myl ktos pod cisnieniem i przez odpowietrznik, chyba ze to nie byla woda tylko jakas zupa olej zmieszany z jakimis dodatkami

Czaky

Początkujący
Punktów
0
Panowie sam wlewalem ten olej niby zalecany 75w80 total jak wymieniłem przegub to musiałem spuscic olej i była w nim woda, więc wlalem nowy

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Generalnie to w tych całych citroenach peuegotach skrzynia biegów to totalny smietnik sam miałem problem po wymianie oleju przy 180tys synchronizatory zaczeły zgrzytać a przed wymianą było wszystko ok

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
wenek, weź nie pitol. Pierwsze słyszę o problemach z manualna skrzynią w samochodach z PSA

Posty miśka należy traktować tak, jak jego avatar.
Nie spotkałem wycieku z półosi. Problem jest taki, że lewa półoś wypada przy każdej operacji i zanim durny mechanior to zauważy to pare setek oleju wycieknie. Dolać nalać to się już nie chce, bo trzeba wyjąć aku i dostać sie do odpowietrznika. Wziąć cienki przewodzik, lejek...jest roboty, tym bardziej, że nie wiadomo ile wyciekło.
O, to tylko takie kwiatki.

Czaky- Kapturek plastikowy na odpowietrzniku jest?

Czaky- a magiel już robiłeś? Płyn z układu wspomagania nie znika?

Ostatnia edycja:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
1. Zużycie uszczelniacza [twardy], zawsze coś piasku naleci, wody.
2. Przez debili co nie potrafią robić tych samochodów.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Punkt 2, nie koniecznie.
Właśnie wybijałeś półoś w Toyocie. Podchodzisz do Cytryny a ona sama wylata.
W Vagu się odkręca. No i takie tam terefere...

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Mam 3 francuskie auta w rodzinie, robiłem uszczelniacze półosi i wszystkie mają wymieniony olej w skrzyni. Biegi wchodzą bez problemu, nic nie wyje.

A to że padają skrzynie, to przez niski poziom oleju w 90% przypadkach.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
No teraz to się rozumiemy.
W samochodach które ja serwisuję, uszczelniacze są fabryczne i zero wycieków.
Skrzynki dziewicze, nie tykane. Wymiana oleju co 100tyś i wszystko działa.
W zależności od modelu wchodzi od 1,9 do 2,2l 75w80.
Nie spotkałem się z przypadkiem wycieku czy awarii manualnej skrzyni biegów w samochodach koncernu PSA.
Widziałem natomiast brak zaślepek odpowietrznika.
Sam też wyrzynałem otwór do korka spustowego w 307 2.0 hdi.
I takie tam tegesy i inne kwiatki.

Do góry Bottom