• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pobór prądu przez alternator.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Witam
Mam takiego gruza ,2.0 HDI 8v 307 . Problem jest tego typu że piszczy pasek na zimnym. Dosłownie ślizga się na alcie aż go pali, po czasie w miarę rozgrzewania jest ok. Prąd pobierany po zimnym rozruchu to ponad 120 A które spada po czasie do 30A. Większość tego prądu pchana jest w aku, mierzyłem około 100A. Napęd alta oprócz koła pasowego cały nowy. Brak oporów mechanicznych alta. Tętnienie max 0.3 volta AC, ładowanie 14.2V. Akumulator przechodzi test . Kto co doradzi?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
603
Miasto
Podkarpacie
Ile procent SOH ma akumulator oraz jaka ma pojemność zmierzoną ??

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Tak szczerze to nie pamiętam ,wiem że było dobra bateria . Zmierzę dokładniej na czasie . Też podejrzewam aku albo koło pasowe wału, choć na nim nie ślizga ,ma tylko lekkie bicie. Pokonało mnie to ,na dziś dosyć mam.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Akumulator może być dobry, problem może być w alternatorze, ewentualnie kablach, może w rozruszniku (zbyt mocno rozładowuje akumulator przy rozruchu)
Normalne jest, że zaraz po rozruchu alternator daje duży prąd, bo musi naładować akumulator, który został "wydojony" do odpalenia auta, zwłaszcza w dieslu.
Natomiast nie może to powodować, "palenia się" paska, przez stawiający opór alternator.
Alternator stawia tak duży opór, ponad normatywny, poza mechanicznym czynnikiem, który wyeliminowałeś, w sytuacji gdy ma zwarcie na stojanie lub diodach prostowniczych więc ja bym zaczął od sprawdzenia alternatora.
A z ciekawości, sprawdzałeś jakie są spadki napięcia przy rozruchu i ile prądu pobiera rozrusznik podczas swojej pracy?
No i czy alternator w tym aucie jest w ogóle od tego auta:).

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Pobór rozrusznika około 250 A, wiadomo na starcie pik ponad 500. Valeo CL15 . Z tym paleniem to nie az tak, ale zaśmierdziało chwilę gumą. Miałem cęgi na b+ i krokodyla na drugim kanale. Racze spadek normalny ,wiem że nie wbiło odrazu na 14.2 ale dosc szybko.Zapędziłem sie w kozi róg.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Czyli rozrusznik normalnie pobiera, spadek napięcia też mówisz normalny więc nie dziwi, że test pokazuje sprawny akumulator, no i auto normalnie odpala. Choć akumulator najłatwiej podmienić na inny.
Ja bym zaczął od sprawdzenia alternatora na stole.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
46
Miasto
Błonie
Jaki jest prąd znamionowy alternatora?
Koło pasowe alternatora nowe?

Może pirometrem udałoby się namierzyć na którym kole następuje poślizg.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Sprzęgło nowe jak pisałem, tylko koło pasowe stare. Nie mam go już ale wrócę do tematu. Dla przykładu miałem fordy gdzie mimo "intelygentnego" ładowania pobór jest ogromny i spadek znaczny do nawet 12.5 V na zimnym i włączeniu szyby przód. Nie zauważyłem tam ani grama pisku a koło pasowe alta było opasane nawet w mniejszym stopniu .

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
46
Miasto
Błonie
Nie wiem jak przebiega tam pasek i co po kolei napędza, ale opór alternatora pracującego z mocą znamionową nie jest moim zdaniem przyczyną ślizgania napędu.
Napinacz jest nowy, wiarygodny?

Do góry Bottom