• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Początkujący elektromechanik !

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
Witam!
Jestem nowy na forum i zawsze interesowała mnie mechanika oraz elektromechanika samochodowa lecz jestem zielony w tym temacie... Chcąc to zmienic postanowiłem założyc tu konto i kszałcic sie w tym kierunku jako samouk. I teraz wysuwam prośbę do doświadczonych użytkowników forum.
1. Co polecacie dla osoby kompletnie zielonej w temacie elektromechaniki? Chodzi mi tu głównie o książki i teorie.
2. Od jakiego programu komputerowego powinienem zaczac aby zidentyfiwoac podstawowe błędy w aucie i je usunąc i np. cofnac licznik.
3. Każda inna rada. która waszym zdaniem bedzie dla mnie pomocna i dla wszystkich innych którzy przeczytają ten temat.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Uzywasz opcji szukaj i znajdujesz tu na forum podobne tematu do twojego tam opisane jest co na początek.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Szukaj tu na forum :) wszystko jest

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
Ah no szukam szukam, widze masę Twoich postów, ale jeszcze nie odnalazlem zadnych konkretów od, których taka zielona osoba jak ja może zaczac :)

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Na początku Książka podstawy elektrotechniki :p żeby co o prądzie czytać :p ja to miałem w technikum :p miałem gdzieś książkę o elektronice ale bajzel na kompie :p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W moich postach nie szukaj tylko w odpowiednich działach dlatego że ja nie uczę :)

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
wielkie dzieki! spróboję ja znaleźc na necie a jeśli nie to jakas biblioteka :) drążę dalej w temacie i czekam na nastepne rady :)
W moich postach nie szukaj tylko w odpowiednich działach dlatego że ja nie uczę :)
chodziło mi o to że na całym forum jest pełno Twoich postów a nie o naukę :) szukam podstaw i bede dalej brnął w ten temat sam i z pomocą innych użytkowników mam nadzieje :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Lepiej samemu szukać, my do dziś musimy szukać, a nie zawsze ktoś nam pomoże, w tym fachu umiejętność wyszukiwania. samodzielnego informacji oszczedza wiele czasu :)

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Wiesz kolego ja też sam cały czas się uczę dokształcam szukam staram się i pomagać na forum także kolego w tym fachu człowiek sie cały czas uczy a i tak przychodzi chwila że trzeba się skonsultować :) mam znajomego internetowego o takim niku :p

Masz na moim chomiku coś na początek :) w folderze elektronika dla początkujących 371 stron :p

http://chomikuj.pl/Lenyostry

Ostatnia edycja:

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
Wielkie dzięki ! Biore się za książkę i będę sie douczał w praktyce rozbierajac moje rozbite BMW e39 :)

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Tam są takie podstawy :p są to starsze systemy ale najpierw trzeba mieć podstawy potem można się rozwijać :p

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
A możesz mi polecic jakis podstawowy program do usuwania błedów z auta. Bo przegladam forum czytam mase postów i tak naprawde każdy powtarsza że ten temat był wałkowany XXX razy lecz w żadnym temacie nie ma np czegos konkretnego jak tutaj. Przykładowo: chcesz zaczerpnac podstaw masz ksiazke taka i taka, chcesz nauczyc sie obslugi podstawowego programu masz taki i taki. A najwiecej postów jest o tematyce jaka szkole wybrac etc.. i powtarzenie że bylo to walkowane tyle i tyle razy, nawet przegladalem post ktory ktos podal z linkami i nie bylo w nim nic konkretnego procz gadaniny ile rayz to bylo walkowane. Tak wiem że jestem tu nowey ale wydaje mi sie że przydany bedzie temat gdzie bedzie opisane konkretnie co i jak robic aby wdrożyc sie w ten zawód :)

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
Wielkie dzięki! Udało mi sie wyszperac w otchłani postów kilka polecanych ksiązek przez pewnego użytkowniaka także wklejam je tu dla nastepnych "zielonych".

Hubertus Gunther - Układy wtryskowe Common Rail w praktyce warsztatowej
Hubertus Gunther - Diagnozowanie silników wysokoprężnych
Anton Herner, Hans-Jurgen Riechl - Elektrotechnika i elektronika w pojazdach samochodowych

Wszystko z wydawnictwa WKŁ, ładnie i ciekawie opisane, ze zdjęciami i rysunkami.

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
kolego na pierwszy rzut to ryżowy autocom 1000 zł ale wiele marek robi i to ambitnie niektóre

tylko dobry w sensie nie kupuj najtańszego :p nie ma sensu lepszy co będzie służył ja od pewnego gościa kupiłem i majątek

albo jak masz z 2500 na wdanie to scandiag ponoć fajny ale jak masz poszczególne marki śmigać to lexia vcsd can clip itd ale to koszty i do tego z dwa programatory to znowu 2000 także na początek auto com dobra cena do jakości

a pchasz się immo i liczniki/? to upa i vp 390 t piękna sprawa chyba że stać cię na vp 590

Ostatnia edycja:

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
okej wiec jeśli bede chciał kupic jakis program to drodzy koledzy na allegro poszukiwac czy sa jakies inne pewniejsze źródła ? i co do programów to wiem dzięki Wam że sątakie do poszczególnych marek i takie ogólne do wszystkich i z upływem czasu jakei byście bardziej polecali, co lepsze ? i przykladowo gdy kupie program to czy bedzie jakas podstawowa instrukcja obslugi ? czu tylk płytka i ucz sie pan na błedach ?

Ostatnia edycja:

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
ja mam takiego pewnego gościa tą głowice autocoma co mi sprzedał ładnie chodzi vcds drogi ale do grupy vw elegancki robisz wszytko praktycznie no to can clip do renówki też wszystko potrafi no i lexia do citroena i pegeota ja mam jeszcze mvci do toyoty hondy i volvo. Opel to ryżowego ope coma i auta do 2010 spokojnie zrobi do fiata ja mam oryginał multiscanecu program a kable to zwykły vag kkl no i elm chodziarz elm słaby jest obd key 1.40 jest fajny ale na razie nie kupuje ale pewnie wydam 600 zł i kupie :p ja sam nawet dokładnie nie pamiętam jakie tam kable jeszcze mam

A co do instrukcji kolego to nauka na błędach i ostrożne postępowanie z samochodami :p

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
A Twoim zdaniem myślisz ze moglbym zaczac uczyc sie obslugi autocomu bez znajomosci mechaniki samochodowej ? bo takwoej jeszcze nie posiadam ale bede dzialal w tym kierunku :) co do samego programu to autocom jest na allegro za 1000zł ze wszystkimi kablami do kupna i chyba sopbie go sprawie :)

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Auto com mógł byś się zacząć bawić myślę że nic nie zepsujesz tylko ostrożnie korzystać z funkcji serwisowych no ale wiesz interpretacja błędów i wyników to inna sprawa a jakie marki chcesz dłubać ?? bo jak na początek to może nie ma co tak szaleć tylko np do swojego auta kupić kabel i zacząć się bawić

Sarmat

Początkujący
Punktów
0
w sumie chcialbym zajmowac sie wszytkimi markami, wiecej sie naucze, wiecej klientow wiecej pieniedzy :p ale do tego to daleko :) a np. autocomem można wgrac inna mape wtrysków ? czy do takich rzeczy to juz bardziej zaawansowane programy ?

Do góry Bottom