• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podmianka ECU jako alternatywa dla przeprogramowania podczas usuwania DPF

hitek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam!

Mam Renault Trafic 2007 2.5 dci, który jest wyposażony w zapchany filtr cząstek stałych. Z tego co wiem DPF instalowany byl w Trafikach od 2007 roku. Niestety w okolicy nie znam nikogo, kto umiał by fachowo usunąć filtr poprzez przeprogramowanie ECU. Natomiast istnieje szansa na zakup komputera z takiego samego Trafika tylko z 2006 roku - fabrycznie bez filtra. Stąd moje pytanie: czy podmiana komputera sterujacego jest dobrą alternatywą dla przeprogramowania? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Co znaczy, że w okolicy nikogo nie ma? W Szczecinie jest kilka jak nie kilkanaście firm, które wykonają dla Ciebie tę usługę.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Podmienisz sterownik, a co z immo ? Jesteś pewien, że czujnik różnicy ciśnień jest sprawny?

Masz jeszcze dwie opcje. Wysłanie do czyszczenia (sam wysyłałem od boxera - namiary na pw jak chcesz) lub samemu próbować czyścić jakimś płynem i myjką ciśnieniową...

hitek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Co znaczy, że w okolicy nikogo nie ma? W Szczecinie jest kilka jak nie kilkanaście firm, które wykonają dla Ciebie tę usługę.

Przepraszam za brak precyzji: powinno być: "Ja nikogo nie znam w okolicy kto byłby godny zaufania". Już poprawiłem ;-)

Podmienisz sterownik, a co z immo ? Jesteś pewien, że czujnik różnicy ciśnień jest sprawny?

Immo byłbym w stanie przeprogramować samemu, a co do czujnika różnicy ciśnień to nie bardzo wiem gdzie jest? Czyszczenie jest co prawda jakimś rozwiązaniem, ale nie wiem czy to coś da...

Ostatnia edycja:

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Z dpf wychodzą rurki do czujnika ( na wejściu i wyjściu najczęściej ) Po rurkach dojdziesz do czujnika. Sprawdź czy wężyki gumowe nie są popękane...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Przepraszam za brak precyzji: powinno być: "Ja nikogo nie znam w okolicy kto byłby godny zaufania".

Immo byłbym w stanie przeprogramować samemu, a co do czujnika różnicy ciśnień to nie bardzo wiem gdzie jest? Czyszczenie jest co prawda jakimś rozwiązaniem, ale nie wiem czy to coś da...
Najprościej kup książkę ,,Sterowanie slników o zapłonie samoczynnym '' , lub typowo o katalizatorach i szybciej sprawę załatwisz i taniej wyjdzie bo sam wtedy poradzisz .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
z dpf nie poradzisz a z immo jak kupisz stera poradzisz.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Jeden koleś z Polic pisal na forum Chevroleta że mu na Golisza DPF'a wywalili i jeszcze na dodatek poprawili mapy co skutkowało poprawą osiągów i zmniejszeniem zuzycia paliwa.
Tak ze może warto.

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Jak umiesz odczytac flesza,i przesłac meilem,a potem wgrac, moge ci wywalic dpfa Swifteckiem, mam dobre ceny dla warsztatów

Do góry Bottom