• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik żaba 3.5T Geko

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
A jak z tym mechanizmem zębatkowym ?

Ostatnia edycja:

Martinstan

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zduńska Wola
Pracowałem na Geko i jest kiepski, od roku używam takiego
http://allegro.pl/podnosnik-samochodowy-3t-zaba-lewarek-47cm-guma-i5029651963.html
i jestem bardzo zadowolony, mogę podnieść przód busa na nim i nie martwić się że mi opadnie,
jedyny minus to szybkie podnoszenie bo podnosząc cały przód busa nie da się jedną ręką, trzeba użyć siły.

A na duży plus zasługuje mechanizm opuszczania, mini wał kardana a nie jakieś trybiki z którymi już od nowości jest problem.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Mialem wlasnie kupowac tego z linka ktory podales ale akurat nie bylo na magazynie jak chcialem zamowic ;) i padlo na 3.5T ;) ten moj to nie jest konkretnie GEKO, tylko jakis taki czerwony wizualnie identyczny i z napisem 3 1/2 T

pretor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
K-Koźle
vw-clubpolska.pl
Panowie mam potrzebę zakupu podnośnika hydraulicznego typu "żaba" 2.5T, do garażu aby obsłużyć swoje 2 auta: Passata B5 i Sharana I. Obydwa auta są na lekko na obniżonym zawieszeniu i do obydwu potrzebuję "żaby", bo "lewarkowanie" oryginałem i podstawianie na zmianę słupkowego hydraulika i kobyłek już mnie nudzi. Sharan ma słabe progi i trzeba go podstawiać pod wahacz a tam słupkowy hydraulik już nie wchodzi (20cm). Jako że lubię mieć pewny sprzęt w garażu, to "żaby" z Lidla nie biorę pod uwagę wcale, zwyczajnie nie budzi we mnie zaufania i jej wykonanie jest dość żałosne. Wiem że wielu kolegów ma takie i używa ale ja chcę coś lepszego.
Moją uwagę przykuł ten 2.5T z firmy Bass: http://www.pitosz.pl/podnosnik-zaba-niskoprofilowy-2-5t-89-359mm.html i mam pytanie czy ktoś z was ma lub miał takiego z tej firmy i może coś konkretnego o nim powiedzieć. Wiem że ktoś tu pisał że firma Bass ma złą opinie ale szukałem w necie tych złych opinii i żadnej nie znalazłem. Piszecie że Geko jest słabe a Yato samo schodzi pod ciężarem a co z Bassem ? Może jakiś inny dobrze wykonany w cenie do 250 zł ?

ps. "żaby" będę używał serwisując tylko swoje 2 auta: wiosna/lato zmiana kół i czasmi jakieś klocki hamulcowe.

Ostatnia edycja:

pretor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
K-Koźle
vw-clubpolska.pl
Ta obracana głowiczka to chyba więcej bajer niż rzeczywista potrzeba, bardziej w sumie zależy mi na niezawodności niż na bajerze.
Można do tego Mastifa dokupić gumę na podstawę?
Pytam bo moim zdaniem ta guma jest bardzo przydatna.

pretor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
K-Koźle
vw-clubpolska.pl

pretor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
K-Koźle
vw-clubpolska.pl
No tak, tylko że ja nie dam za taki podnośnik 600 zł, aby 2 razy w roku podnieść obniżonego Sharana i Passata.
Mój budżet na ten cel to max 250 zł z przesyłką.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja mam bassa, tylko nie niskiego, ale zwykłego. Ogólnie jestem z niego zadowolony, po kilku latach zaczal odrobine popuszczac... ;(
musze zobaczyc i sprobowac wymienic gumki :D

pretor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
K-Koźle
vw-clubpolska.pl
W końcu żaba zakupiona, po przeanalizowaniu dostępnej oferty, cen zakupu, warunków gwarancji i moich potrzeb, zdecydowałem się na zakup w "Jula". Cena 199 zł + 18 zl guma na podkładkę, gwarancja 2-lata i bez żadnego problemu oddają kasę przy reklamacji.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
guma na pewno dobra sprawa, fajnie tez, ze pompowanie mozna pod roznym katem :)
oby sie sprawowal dobrze

pretor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
K-Koźle
vw-clubpolska.pl
@tytoos, zobaczymy jak się będzie sprawował, przy moim dość rzadkim podnoszeniu aut.
Używany 3-4 razy w roku, może przeżyć i mnie i samochody ;). Dla mnie najjawniejsza jest możliwość reklamacji przez 2 lata i możliwość naprawy lub zwrotu pieniędzy, niestety tej opcji nie oferują ani sprzedawcy na olx i allegro ani na stronach sprzedających takie narzędzia. Wielu pisze o gwarancji ale na prośbę o pokazanie jej, dostajesz warunki sprzedaży i ściemę abyś więcej nie drążył tematu. Możliwość skorzystania z gwarancji miała największy wpływ na wybór podnośnika i miejsca zakupu. Cena miała dużo mniejsze znaczenie.
Na razie został raz użyty przy podnoszeniu Passata B5 2.8 V6 4motion i przy tym zadaniu sprawdził się wyśmienicie.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Witam. Odświeżę temat.
Poszukuję żaby,z udźwigiem od 3T,w cenie około 400zł. Polecacie coś sprawdzonego,czy za taką cenę kupię coś co posłuży? Wcześniejsze linki już są nieaktualne

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Co sądzicie o którymś z poniższych?
Chyba, że macie coś sprawdzonego.

jakabasej4

Początkujący
Punktów
0
Witam. Odświeżę temat.
Poszukuję żaby,z udźwigiem od 3T,w cenie około 400zł. Polecacie coś sprawdzonego,czy za taką cenę kupię coś co posłuży? Wcześniejsze linki już są nieaktualne

Witaj ponownie! Zrozumiałem, że szukasz żaby o udźwigu około 3 ton w przystępnej cenie.

Do góry Bottom