• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik dwukolumnowy śrubowy - jak to wybrać?

Producent?

• MAHA

• RAVAGLIOLI

• ZIPPO

• OMCN

• CONSUL

• ROMEICO

• STENHOY

• HOFMANN

• NUSSBAUM

Wyniki ankiety widoczne po oddaniu głosu.

Talar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Cześć, zwracam się do Was o pomoc, chociaż sam nie wiem co możecie mi więcej podpowiedzieć. Szukam podnośnika śrubowego do 6 tysięcy. Używany, z wolnym przejazdem, łączony górą. Aktualnie wybrałem 9 konkretnych podnośników i nie wiem jak to dalej ugryźć. Może ktoś ze specjalistów podpowie na co zwrócić uwagę, o co pytać sprzedawcę? Najtańsza oferta jaką mam to OMCN za 4000zł, 3,2T z 2008 roku, zaś najdroższy MAHA za 6600zł 2,8T, ale wygląda dość przyzwoicie(nie styrany). Pomyślałem sobie, że może lepiej kupić taki za 4 koła i ewentualnie zmienić nakrętki gdyby było trzeba. Oczywiście jak kupię to i tak planuje ściągnąć jakiegoś fachowca, aby mi ocenił stan. Pozdrawiam, i cóż liczę na jakąś pomoc z Waszej strony. :)

PS: Dodałem ankietę, bo czemu nie. :p

ktm82

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sanok
Witam, ja posiadam podnośnik 2 kolumnowy consul 2.5t z ramą i z jednym silnikiem 3,7 kw z osobówkami daje sobie radę, ale jak szperam przy brata terrano 2 lub przy sąsiada landrynie blisko tych 2500kg to odczuwam pewny dyskomfort, więc bierz taki z zapasem udźwigu , bo teraz fury coraz to cięższe. Przy kupnie zwróć uwagę na stan śrub czy nie są wytarte, nakrętki jeszcze kupisz w miarę za rozsądną cenę ze śrubą już gorzej. A i jeszcze jedno nakrętki są po dwie na stronę jedna główna a druga pomocnicza w razie zerwania głównej, ciężar przejmuje pomocnicza i jak opuścisz podnośnik już nie uniesie się do góry bo wskoczy blokada byś go nie używał . Gdybym teraz kupował brał bym dwusilnikowy ponieważ odpada naciąganie i smarowanie łańcucha co jakiś czas . Z mojej strony to tyle powodzenia

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Do każdego podnośnika trzeba podejść indywidualnie, nie da się przy używanym polecić marki, gdyż może się okazać że cena jest nieadekwatna do jego stanu.
Jak już kupisz to może być tzw "musztarda po obiedzie"

Talar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Kupiłem Mahę Econlift 2 2,8T. Jest z 97 roku, ale mimo to podnośnik wygląda jak nowy, przeszedł przegląd, jeszzcze miesiąc temu dostał TUV w Niemczech. :) Teraz może jeszcze ktoś mi podpowie jak z montażem, a właściwie to po prostu gdzie powinny stać słupy. Gdzieś przeczytałem, że 330cm z przodu od początku słupa do ściany. Niby słup jest najczęściej w okolicach przednich drzwi, więc większa część samochodu spoczywa za słupem. Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć informacji, w którym miejscu słupy. Pozdrawiam.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
I tu się właśnie zaczynają problemy z używkami. Dokumentacji brak i co teraz zrobić. Pewnie trzeba będzie do producenta a Maha już wykasuje tyle że w sumie to będzie jak za nowy podnośnik.
Jak dostał TUV to powinien mieć wszystkie papiery w tym dokumentacje techniczną pokazującą jak to zamontować. Nie dostałeś tego ?

Talar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Mam całą dokumentację i instrukcję, rysunki, wymiary, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie jak mają stać słupy. To jest jakby na jakiej głębokości garażu. Powiedzmy, że zalewam ławę, mam jej wymiary i określone gdzie w tej ławie mają stać słupy, tylko zostaje pytanie gdzie najlepiej aby taka ława była. Bo biorąc pod uwagę, że mam 6m długości, to słupy nie powinny być idealnie w połowie, prawda?

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Jeżeli podnośnik masz niesymetryczny czyli jedne łapy dłuższe a drugie krótsze to na pewno nie w połowie.
Ławę wylej sobie dłuższą to potem będziesz mógł postawić kolumny, wjechać autem, przymierzyć, ewentualnie przesunąć kolumny i dopiero potem je zakotwić.

Talar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Podnośnik mam niesymetryczny. Ale każdy samochód winduje się nieco inaczej, więc chyba występuje jakiś wymiar kompromisowy, gdzie powinny stać kolumny?

megane22

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
montowane miałem kilka podnośników i póki najlepiej fizycznie nie pomierzysz to nie znajdziesz złotego środka

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
6 m warsztatu to idealnie dać na środku dosłownie na środku ponieważ
Na podnosniku asymetryczny mamy przykładowo 5m samochód z podnośnika wystaje 3 metry w tył i 2 do przodu i zostaje ci jeszcze ten metr na prace

Szczerze w dokumentacji tylko w podnosnikach Boscha widziałem ale dalej nie chodzi tam o ustawienie podnośnika w warsztacie bo każdy ma inny warsztat jest tam narysowane przykładowe stanowisko tzn odległości od ścian w każdą stronę minimalne odległości

Talar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Dzięki za pomoc, tak chyba zrobię. Jeszcze pomierzę sobie w tym tygodniu.

Do góry Bottom