• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik Nożycowy vs Dwukolumnowy

Karmag

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Tomaszow Lubelski
Czesc,

Interesuje mnie wasza opinia, na ta chwile mam dwukolumnowy i caly czas na nim pracowalem i bylo calkiem ok.

Mysle o wymianie na nozycowy jako ze ewidetnie widac ze zajmuje mniej miejsca, dokladniej interesuje mnie jak jest z miejscem pod autem, ruch, przestrzen robocza, czy szlo by zrobic konserwacje spod tego itp. itd.

Pozdrawiam

VS Service

Początkujący
Punktów
1
W zależności jakie prace wykonujesz. Jeżeli brać nożycowy to minimum o podniesieniu 1.9-2 metry. Linki ręcznego i inne części tylniego zawieszenia ciężko na nim robić

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
mam jeden i drugi i każdy jest Ok,.
Nożycowy:
+ jeśli masz kanał - możliwość robienia zbieżności (na 2 kolumnowych ciężko przy większości samochodów aby się głowice widziały, z tego względu wybrałem właśnie nożycowy)
+ szeroko możesz otworzyć drzwi, wymiana filtrów kabinowych, instalacje elektryczne itp..
+ wymiana zawieszeń, rozrządu, skrzyń itp, tak samo jak w 2 kolumnowym
- ciężki dostęp do linek hamulcowych, przewodów hamulcowych, czasami wydech.
- jak wjedzie seicento to podnosisz go za koła/opony niż za progi - w sensie długie płyty, a krótka odległość między kołami, powoduję że przy krótkich samochodach nie obrócisz kołami jak źle sobie podstawisz.

2 kolumnowy
+ pod spodem ogarniesz wszystko
+ podniesiesz samochód nawet za wahacze czy belkę, jak zgnity na progach
- nie otworzysz drzwi
- nie ustawisz zbieżności

Do góry Bottom