• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnoszenie samochodu

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Witam,
Potrzebuję podnieść przód samochodu - w okolicy brak ciepłego kanału czy rampy.
Na alledrogo widać różnego rodzaju kobyłki, podstawki, rampy itp. nie wiem na ile to ustrojstwo ma sens.

Chodzi mi tylko o bezpieczne podniesienie samego przodu i odkręcenie min. osłony plastikowej silnika.
Nie chciałbym znaleźć się po tamtej stronie :)

Czym warto się zainteresować?
Cena - jak najniższa

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jeśli cena jak najniższa to dwa solidne pieńki Ci wystarczą :p
Jak tam termostat bo tyle było dyskusji i porad a nie opisałeś finału naprawy...

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
zalezy jeszce co chcesz zrobic. mozesz sobie przygotowac jakis najazd z desek i w ten sposob miec przod auta "podniesiony" praktycznie ile chcesz :D
Jak chcesz cos przy kolach robic to praktycznie kazda kobylka z allegro czy zwykly pieniek wystarczy.
Sam pare razy po podniesieniu auta podkladalem belki drewniane - solidna podstawa i nie ma obawy :)

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
A co sądzicie o takim zabezpieczeniu?
Normalnie inwencja twórcza :D

Waga pojazdu to 1260 kg
Pomysł na zabezpieczenie to kobyłki + koła samochodu stoją na metalowych felgach

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
A nie prościej kupić najazdy 30-50cm? Dobre kobylki to wydatek 100zl a najazd 200. Jeśli potrzebujesz tylko amatorsko to spokojnie wystarczy.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Ciężko znaleźć najazd do 200 zł :]
Znalazłem coś takiego - wydaje się solidnie wykonane w porównaniu do innych
http://allegro.pl/najazd-podjazd-najazdy-samochodowe-2000kg-i5946757347.html
Chyba że ktoś wie gdzie na terenie Śląska lub w okolicach można kupić równie bezpieczne w dobrej cenie?

Czy są na tyle bezpieczne że można spokojnie pracować pod samochodem?
Dla świętego spokoju i tak podłożyłbym jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenie w razie W - życie jest bezcenne ale pieniądze w zależności od czasów/niekiedy cenne ;/
Co kanał to kanał.. Teoretycznie mam dostęp ale na krótkie naprawy a turbo to jak dla mnie zabawa na parę dni.. Pewnie wiele rzeczy wyjdzie w międzyczasie.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
No fakt szkoda że wszystko oscyluje wokół 300 zł :]
Najlepsze jest to że znalazłem kilka projektów.. Ciekawe ile wyszło by pospawanie elementów.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Jakby nie bylo to nie oplacalne jak sie nierobi tego masowo i niema dobrych upustow na stal i reszte materialow.dochodzi do tego czas ktory kosztuje i motanie sie z kazdej strony.
Ci co to robia to juz w glowie maja wymiary i kupuja stal pocieta na wymiar,przywozi na firme,ma szablony i stawia taki najazd w kilka chwil,a tobie zejdzie kilka dni.taki czas ze wiele rzeczy sie samemu nie oplaca.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja zazwyczaj stqawiam na kobyłkach lub na klockach drewnianych.
Podłożenie felgi pod koło wchodzi w gre tylko jak nie ruszasz koła (hamulce, zawieszenie). Chyba najstabilniej jest właśnie na klockach drewnianych :)

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Ok no to najazd + podkłady kolejowe i powinno być bezpiecznie w razie gdyby samochód jakimś cudem zjechał z najazdu albo pękła opona
Nie chciałbym otrzymać nagrody Darwina :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja czasami daje kontowki 14x14 i na nie jeszcze 10x10 - jak dam pod progi to jest całkiem wysoko i spokojnie mozna lezec pod autem :)

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Dziwię się tym, którzy nie boją się podstawiać pod auto jakichś pustaków i innych rzeźbionych konstrukcji. Kobyłka to nieskomplikowane i pewne urządzenie za 50 zł, dziwi mnie, że komuś szkoda na to kasy. Jak ktoś chce to dodatkowo może podkładać zapas, cegły czy co tam kto ma pod ręką, ale kobyłki powinny być głównym podparciem. Do tego kliny pod koła które zostały na ziemi. Oczywiście kobyłka musi stać na twardym podłożu, jak stoi na jakimś trawiszczu to różnie może bywać. A jak będziecie sobie auto na pieńkach podpierać to może się to skończyć tak http://www.wspolczesna.pl/wiadomosc...-spadl-na-czlowieka-smierc-w-garazu,id,t.html
Trochę głupio stracić życie, bo szkoda było paru dych na kobyłkę. Nagroda Darwina mogłaby zostać przyznana za to.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
No jak ktoś pracuje pod lewarkiem..

Generalnie żeby nie przepłacać za najazdy pomyślałem że kupię 2x kobyłki i 2x kliny pod tylne koła żeby samochód nie ujechał
http://allegro.pl/stojaki-podstawki-pod-samochod-podpory-6t-proline-i5915083874.html
http://allegro.pl/klin-kliny-pod-kola-kolo-blokada-blokady-do-3-5t-i5258667830.html
A pod opony które pójdą w górę podstawię 2x felgi stalowe na których są stare opony z innego samochodu.
Ewentualnie dodatkowo jakieś kloce drewniane.. i chyba.. powinno być bezpiecznie co uważacie?
Pracował będę w garażu z dobrą i równą wylewką.

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
No jak ktoś pracuje pod lewarkiem..

Generalnie żeby nie przepłacać za najazdy pomyślałem że kupię 2x kobyłki i 2x kliny pod tylne koła żeby samochód nie ujechał
http://allegro.pl/stojaki-podstawki-pod-samochod-podpory-6t-proline-i5915083874.html
http://allegro.pl/klin-kliny-pod-kola-kolo-blokada-blokady-do-3-5t-i5258667830.html
A pod opony które pójdą w górę podstawię 2x felgi stalowe na których są stare opony z innego samochodu.
Ewentualnie dodatkowo jakieś kloce drewniane.. i chyba.. powinno być bezpiecznie co uważacie?
Pracował będę w garażu z dobrą i równą wylewką.
Będzie bezpiecznie.

Do góry Bottom