• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podrobiona data na oponach?

kleofas

Uczestnik
Punktów
5
Witam,

Na jednym z ogłoszeń znalazłem koła, gdzie sprzedający wprost napisał że przedmiotem sprzedaży są felgi a opony dorzuca gratis i są w miarę ok.
Przyglądając się bliżej zdjęciom wydaje mi się że daty produkcji opon zostały podrobione. Nie pasują do pozostałych napisów na oponach, tylko wokół nich na każdej sztuce w dokładnie tych samych miejscach są przetarcia, a daty jako jedyne są wklęsłe, pozostałe napisy wypukłe.
Plus wszystkie 4 sztuki z dokładnie tego samego tygodnia co mi się jeszcze nie zdarzyło kupując nowe w komplecie.
Zapytałem producenta ale jeszcze nie odpowiedział. Nie wiem w jakich latach produkowano ten model, czy w 22 jeszcze w ogóle były one produkowane, kiedy zaczęto je produkować i jaka może być najstarsza data ich produkcji i czy opony moga mieć np 10 lat. Pytanie czy można rozszyfrować datę produkcji po jakimś innym numerze na tej oponie?
Niżej załączam linki do zdjęć, ogłoszenia nie wklejam, nie będę robił reklamy ani ujawniał sprzedającego.
Czy znacie się na takich rzeczach i co o tym sądzicie? Ja nie jestem w stanie zweryfikować tego tematu.

1 szt.
2 szt.
3 szt.
4 szt.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
252
Miasto
Gorzów Wlkp
sprzedający wprost napisał że przedmiotem sprzedaży są felgi a opony dorzuca gratis i są w miarę ok.
Nie rozumiem w czym problem. Gość sprzedaje felgi a ty próbujesz go przyłapać na przekręcie bo nie pasują ci opony. Masz opony za darmo, chcesz to używaj nie chcesz to zutylizuj.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Nie rozumiem w czym problem. Gość sprzedaje felgi a ty próbujesz go przyłapać na przekręcie bo nie pasują ci opony. Masz opony za darmo, chcesz to używaj nie chcesz to zutylizuj.
Po za tym widac na oponach, że nie jeden krawężnik był przytarty, felgi kupujesz a opon się czepia jeszcze.

kleofas

Uczestnik
Punktów
5

To akurat widzę że nie zrozumiałeś.
Nigdzie nie napisałem że się go czepiam i chce coś od sprzedającego, tylko że mnie to zaciekawiło. Plus chciałbym wiedzieć czy mogę na tych oponach bezpieczne jeździć skoro mają jeszcze bieżnik, czy bezwzględnie je wymienić żeby nie ryzykować życia rodziny za kilka stówek 2 tonowym autem na 15 letnich oponach myśląc że mają 3 lata.
Masz napisane w pierwszym poście że ja nie posiadam wiedzy żeby na te pytania odpowiedzieć i poprosiłem osoby znające się na temacie czy mogą cos doradzić. Pytanie dotyczyło tylko i wyłącznie daty produkcji opon a nie opinii o ofercie.
Za recenzję dziękuję, przekaże sprzedającemu że ma swoich adwokatów na tym forum ;)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
324
Miasto
Rakszawa
Jak za darmo, to bierz i nie gęgaj. Najwyżej ty sprzedasz za 200 zł i jeszcze jakiś napalony Seba przyjedzie i weźmie z pocałowaniem kutasa.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
To akurat widzę że nie zrozumiałeś.
Nigdzie nie napisałem że się go czepiam i chce coś od sprzedającego, tylko że mnie to zaciekawiło. Plus chciałbym wiedzieć czy mogę na tych oponach bezpieczne jeździć skoro mają jeszcze bieżnik, czy bezwzględnie je wymienić żeby nie ryzykować życia rodziny za kilka stówek 2 tonowym autem na 15 letnich oponach myśląc że mają 3 lata.
Masz napisane w pierwszym poście że ja nie posiadam wiedzy żeby na te pytania odpowiedzieć i poprosiłem osoby znające się na temacie czy mogą cos doradzić. Pytanie dotyczyło tylko i wyłącznie daty produkcji opon a nie opinii o ofercie.
Za recenzję dziękuję, przekaże sprzedającemu że ma swoich adwokatów na tym forum ;)
W grudniu sprzedałem Foczke z oponami 12 letnimi, bieżnik miały na jeszcze parę tysięcy Km, Jak są w normie, nie popękane, to wkładaj i jedź, jak zawsze trafić możesz na kontrol z upierdliwym policjantem to się przyczepić może, ale rzadko kiedy opony sprawdzają przy rutynowych kontrolach, chyba, że będziesz pyskował to ci wszystko przetrzepią.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Osobiście przez jakieś 9 lat na wulkanizacji nie trafiłem na wklęsłe daty na oponach więc tutaj podejrzenia co do daty wydają się słuszne. Ale może jeszcze mało w życiu widziałem :p
Jednakże opony z tego samego tygodnia i roku to normalne zjawisko przy zamawianiu kompletu w hurtowni.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Nie no bez jaj, przebite, i to jak partacko, rok temu znajomy przywiózł super opony kilkuletnie leżaki, data była koślawa a naklejka na bieżniku była cała wyblakła i nie dało się jej zedrzeć, rozpadała się pod palcem. Dalej się z niego śmieję

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Dziwne te daty. Zrób fotkę samego DOT, bo wydaje mi się że ktoś majstrowal

kleofas

Uczestnik
Punktów
5
Prosiłem sprzedającego o dokładniejsze zdjęcia dat, ale obecnie jest na wyjeździe.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Dalej nie rozumiem, fakt jest taki, że kupujesz felgi, a czy na nich są sliki czy opony od "Traktora" to nie powinieneś zwracać na to uwagi. Sam twórca tematu pisze, że sprzedajacy sprzedaje felgi a gratis dorzuca opony, faktem jest tylko to, że zawsze kombinować będą na wszystkim.

kleofas

Uczestnik
Punktów
5
Dalej nie rozumiem, fakt jest taki, że kupujesz felgi, a czy na nich są sliki czy opony od "Traktora" to nie powinieneś zwracać na to uwagi. Sam twórca tematu pisze, że sprzedajacy sprzedaje felgi a gratis dorzuca opony, faktem jest tylko to, że zawsze kombinować będą na wszystkim.
Jeśli zamierzam na tych kołach jeździć to wolałbym zwracać na to uwagę jakie są opony. Dobrych wyrzucać szkoda, szkoda też znów życia żeby na lipnych jeździć.
Dodatkowo tak jak było pisane, kwestia ciekawostki, czy ktoś robi aż tak tandetne wałki, czy w tym modelu opon tak to może wyglądać.
Poza tym jeśli opony to szrot to wolałbym kupić bez nich, mniej miejsca i wagi, łatwiejszy transport i nie muszę się martwić gdzie to zutylizować.

Na marginesie sprzedawca pisał mi że takie już te koła kupił i nie wie nic więcej. Ale po obejrzeniu reszty jego oferty widzę, że ktoś kupił sobie chyba znaczniki z cyferkami i mały palnik do ich podgrzewania :D

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
sprzedający wprost napisał że przedmiotem sprzedaży są felgi
Mogą być pocięte, zdarte,podrobione, przerobione, w dalszym ciągu sprzedający zaznacza, że sprzedaje felgi a nie oponu z felgami. To że dorzuca oponu to jego wola, a co z nimi zdrobisz to już twoja wola. Ja dla swojego bezpieczeństwa kupiłbym nowe. to juz twoja decyzja.

kleofas

Uczestnik
Punktów
5
W ogóle nie chodzi tutaj o sprzedającego, ani o ofertę, ani o zakup kół. Równie dobrze mógłbym napisać że znalazłem takie w garażu albo mam takie na samochodzie, albo mój sąsiad na takich jeździ.
Tematem wątku jest data produkcji tych opon. Tylko i wyłącznie.

Kilka odpowiedzi uzyskałem, dziękuję tym którzy mają pojęcie o temacie i wyrazili swoje opinie o dacie produkcji opon. Przykro mi że reszta z państwa traciła czas na dywagacje bez sensu.
Pozdrawiam

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
To tak jak byś przyszedł np do lidla kupić masło a gratis kasjerka dała by ci zepsute mleko. I co z tego że zepsute skoro i tak było gratis...

Ewidentnie sprzedający chciał uatrakcyjnić ofertę.

kleofas

Uczestnik
Punktów
5
To tak jak byś przyszedł np do lidla kupić masło a gratis kasjerka dała by ci zepsute mleko. I co z tego że zepsute skoro i tak było gratis...

Ewidentnie sprzedający chciał uatrakcyjnić ofertę.
Albo paczkę baterii, tylko zużytych, żebyś to ty się bujał z nimi i martwił gdzie je zutylizować, bo punkt odbioru na drugim końcu miasta

Do góry Bottom