• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podstawowe informacje o autach

kari6i

Początkujący
Punktów
0
Czesc wlasnie w tym roku koncze gimnazjum.Jak wiecie wybiera sie szkoly do ktorych chce sie isc,wybralem kilka szkol i na 5 miejscu postawilem "Mechanika Samochodowego",w razie jakbym nie dostal sie do szkoly 1 wboru.Do tej pory doczynienia z samochodami mialem tylko pod wzgledem rozpoznawania marki samochodu oraz ile moze "wyciagnac" takze w grach ale to nie o to chodzi.Chodzi o to ze gdy poszedlem zalatwiac sobie praktyki w warsztacie pytali sie mnie czy sie tym interesuje,przeciez nie powiem ze nie bo nie dostane praktyk,dlatego powiedzialem ze tak.Ale potem kierownik zadal mi pytanie czy wiem czym sie rozni silnik wysokoprezny od niskopreznego powiedzialem ze nie wiem,ale i tak wypisal zaswiadczenie o praktykach.Dlatego zwracam sie z wielka prosba o napisanie mi co moze pytac sie na mojej takiej probie mechanik(on chce sprawdzic czy mam pojecie o autach i czy sie nadaje)Prosze o odpowiedzi mechanikow oraz o podstawowe informacje ktore powinienem wiedziec na 1 probie zeby mi nie powiedzial ze sei nie nadaje

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
odnośnie pytania kierownika:
silnik wysokoprężny to tzw. diesel czyli silnik który do pracy potrzebuje oleju napędowego potocznie zwanego ropą. Silnik ten w 80 % przypadków wydaje charakterystyczny głośny dźwięk (głośniejszy od niskoprężnego), no i przede wszystkim nazwa jego pochdzi od wysokiego stopnia sprężania w cylindrach, jest ono nie rzadko dwukrotnie większe niż w benzynowcach.
silnik niskoprężny tzw benzynowy do pracy potrzebuje benzyny etyliny, ma tzw. zapłon iskrowy czyli w cylindrach silnika paliwo zapala sie od iskry, a w dieslu ropa jest wtryskiwana do sprężonego powietrza które jest ekstremalnie gorące(rozgrzane w wyniku sprężania)

A jeśli chodzi o to co musisz wiedzieć z podstaw mechaniki to:
- samochód osobowy ma podwozie, nadwozie, przestrzeń pasażerską, komorę silnika, bagażnik.
- w podwoziu interesują cię :
^zawieszenie - dzieli sie na zależne (ruch koła prawego jest zależny od ruchu koła lewego), niezależne (ruch kół jest niezależny)
*przednie zawieszenie (zazwyczaj niezależne) składa się z dwóch mc personów (amortyzator + sprężyna śrubowa) po jednym na każdą stronę auta, stabilizator (drążek skrętny łączący oba mc persony), 2 piasty z łożyskami (do nich przykręcone są koła auta), oraz maglownica czyli przekładnia kierownicza[ łączy kierownicę (którą kierujesz autem) z piastami]
*tylne zawieszenie czasami niezależne ale często zależne, prawie takie same jak z przodu ale często jest belka łącząca piasty oraz nie ma czasami mc personów a sprężyny są mocowane osobno
^hamulce - zasadniczo dzielą się na bębnowe składające się z bębna (coś takiego okrągłego przykręcone do piasty) i szczęk (takie półksiężyce z powierzchnią cierną), oraz tarczowe (tarcz zamiast bębna i klocki zamiast szczęk)
- w nadwoziu masz :
bryłę nadwozia czyli cały szkielet samochodu oprócz drzwi i klap (zazwyczaj spotykane są nadwozia samonośne czyli takie które nie mają kratownicy pod spodem, a sztywność zapewniają progi i podłużnice)
drzwi, klapy
- przestrzeń pasażerska to środek auta czyli tam gzie sobie siedzisz i kierujesz, wraz z przyrządami, schowkami itd
- komora silnika - jak nazwa wskazuje to jest to co masz pod maską zazwyczaj z przodu czyli silnik, skrzynia biegów, komputer, akumulator

Trudno mi wytłumaczyc cos wiecej bo jest tego naprawde duzo, ale byc może pomoge ci w szukaniu bardziej szczególowych materiałow z rysunkami w internecie. Ogólnie to kierownik ma rację ten zawód trzeba lubic bo jesli go nie pilubisz to bedziesz albo przeklinal dzien ukonczenia gimnazjum albo po prostu rzucisz szkole. No ale pewne jest to że Mechanik to bardzo poszukiwany i dobrze płatny zawód. Musisz też sie przygotowac na to ze nie od razu dopuszcza cie donaprawy aut tylko bedziesz musial przejsc całą droge krzyżową tak jak my :)

kari6i

Początkujący
Punktów
0
Dziekuje Ci bardzo.A tak na marginesie co to sa mc persony? i czy nie mialbys wlasnie jakis informacji z obrazkami ktore pokaza mi gdzie znajduja sie skladowe silnika auta i ogolnie,jak sie nazywaja i jaka role pelnia

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
mechanicy mówią "mc person" na zestaw - amortyzator + sprężyna ale zasadniczo jest to typ zawieszenia przedstawiony poniżej :
mc person.JPG

a tu masz cykl pracy podstawowego silnika czterosuwowego, to się tyczy zarówno diesli i benzyniaków:
czterosuw.JPG

jeśli chodzi o części składowe silnika czterosuwowego to podam ci linki do stron zawierających opisy tych części :

przykładowe silniki fiata: http://punto.autokacik.pl/oldorg/autokacik/budowa.htm

a tu masz rzadko stosowany silnik wankla : http://lukaszm.motogrono.pl/2009/05/22/silnik-wankla/

kari6i

Początkujący
Punktów
0
Wielkie Dzieki bardzo pomogles

Sorka ze tak glowe zawracam ale jeszcze potrzebowalbym info i obrazka ogolem tak jak mi otworzy kierownik maske pokaze cos spyta co to jest i ja mu odpowiem tak z gory po otwarciu maski malo czesci widac to dam rade chyba cos zapamietac

kari6i

Początkujący
Punktów
0
Wielkie dzieki jeszcze raz juz glowy nie zwracam.

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
ucz sie pilnie . klijent jezdził rok volvo s80 II i ktoregos dnia dzwoni tel i sie pyta gdzie u niego w aucie jest zbiorniczek z plynem i jak sie sprawdza stan bo mu sie kontrolka zapalila i stoi na autostradzie czy ma po lawete dzwonic :) brakowalo 0.5l

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
ja już miałem dwóch klientów którzy byli przekonani że ta kontrolka czerwona z symbolem oliwiarki pokazuje kiedy trzeba dolać oleju do silnika:eek: no i oczywiscie efekty są oczywiste

Punktów
0
Dzix... Naprawdę pomocne przy pierwszym bliższym spodkaniu z samochodem.

Do góry Bottom