• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podstawowe zrozumienie elektroniki samochodowej?

SiyonKart

Nowy
Punktów
0
Gdzie mogę nauczyć się podstaw elektroniki samochodowej, okablowania i tego typu rzeczy? Na przykład, jak zainstalować radio na rynku wtórnym, jaki przewód idzie gdzie, różne kolory przewodów i czytać schematy okablowania dla początkujących? Absolutnie nie mam pojęcia, jak zabrać się za montaż świateł przeciwmgielnych w moim aucie.

Załączniki

• 1628622536485.png
    1628622536485.png
    312 bytes · Wyświetleń: 8

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1682
sam nie wiesz co chcesz: bawić się w elektronikę, podłączać radyjka czy naprawiać elektrykę
najlepiej to szkoła samochodowa- elektryka.
polecam, ja spędziłem 6 lat na naukach :)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
To elektryczne sprawy ogarniasz w aucie?

Do autora tematu : wiesz moja ś.p prababcia Janina zawszę powtarzała mi jak byłem mały że książka twym najwierniejszym przyjacielem.;)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1682
To elektryczne sprawy ogarniasz w aucie?
to chyba pytanie do mnie :)
niechcący dodałem "a".

miałem na myśli siebie- 6 lat spędzone w szkołach i praktykach ucząc się w zawodzie elektryk i elektromechanik samochodowy.
w trakcie nauki w szkole okazało się, że coś tam się pozmieniało i nie ma już zawodu elektryk samochodowy a jest elektromechanik pojazdów samochodowych :D więc część świadectw mam na elektryka, a część na elektromechanika. prócz tego technikum, studia i jeszcze jedne... kur##cze sam nie wiem po co...

ale najważniejsza jest praktyka, dobry nauczyciel i jak przedmówca napisał książki, internet i chęć nauki.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Praktyka plus bardzo dobry program z schematami plus parę przydatnych narzędzi i możesz robić elektrykę . W przypadku elektroniki : albo ktoś kto będzie chciał podzielić sie wiedza na co raczej nie licz albo technikum/studia kierunek elektronika .

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Elektryka jest bajecznie prosta. Elektronika trudna. Trzeba mniej wiecej znac zasady działania elementów. To trudne. Diagnostyka tez jest prosta. Np hella ladnie opisuje dzialanie czujników.
W elektronice stosunkowo prosta sa zasilacze i procesory. Ale juz wszelkiem maści drivery sa czasem klopotliwe. Jak chcesz cos zrobić to stawiasz sobie cel, szukasz schematow, i miejsc polozenia elementów i sprawa sie z reguły rozwiazuje. Większość elektrykow to samouki. Jak masz pusty łeb to i szkoła ci nic nie da. Ja jestem po elektryce sieciowej. Zero kontaktu z autami. Ale przynajmniej 12 volt nie wali po łapach w maszynach.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Gdzie mogę nauczyć się podstaw elektroniki samochodowej, okablowania i tego typu rzeczy? Na przykład, jak zainstalować radio na rynku wtórnym, jaki przewód idzie gdzie, różne kolory przewodów i czytać schematy okablowania dla początkujących? Absolutnie nie mam pojęcia, jak zabrać się za montaż świateł przeciwmgielnych w moim aucie.
Najlepiej zacząć od początku czyli od szkoły, człowiek uczy się naprawy i sprzątać warsztat po sobie no ale takiej szerokiej wiedzy jak ty chcesz posiąść to obawiam się że legalnie nie zdobędziesz, możesz popytać i poszukać dziupli samochodowej, tam nauczysz się elektroniki, blacharstwa, mechaniki i to w trybie ekspresowym :D serio oni mają takie narzędzia i umiejętności o jakim nam się nie śniło

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Praktyka plus bardzo dobry program z schematami plus parę przydatnych narzędzi i możesz robić elektrykę . W przypadku elektroniki : albo ktoś kto będzie chciał podzielić sie wiedza na co raczej nie licz albo technikum/studia kierunek elektronika .

Jaki to program ze schematami jeśli nie tajemnica?

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Najpierw kup książkę , przeczytaj . Potem zrób sobie tablicę z paroma żarówkami przewodami włacznikami przekaźnikami bezpiecznikami akumulatorem i baw się. Tak najwięcej zrozumiesz i się nauczysz podstaw. I będzie to bezpieczne i mało kosztowne jak popalisz. Pamiętaj że jak zaczyna śmierdzieć to jest coś nie tak i odłącz akumulator.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Najpierw kup książkę , przeczytaj . Potem zrób sobie tablicę z paroma żarówkami przewodami włacznikami przekaźnikami bezpiecznikami akumulatorem i baw się. Tak najwięcej zrozumiesz i się nauczysz podstaw. I będzie to bezpieczne i mało kosztowne jak popalisz. Pamiętaj że jak zaczyna śmierdzieć to jest coś nie tak i odłącz akumulator.
To się nazywa tablica interaktywna :D może faktycznie lepiej zrobić samemu bo dużo kosztuje Screenshot_20210811-220606.jpeg Screenshot_20210811-220545.jpeg

Do góry Bottom