• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polepszenie hamulców Sprinter 212

Flesz

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Gdańsk
Witam, czy ktoś orientuje się czy jest opcja polepszenia skoku pedału hamulca w sprinterze 212? Chodzi mi o to że fura zaczyna hamować dopiero po dość głębokim wciśnięciu pedału. Sama siła hamowania jest ok. Od razu uprzedzę iż z tyłu są tarczobębny więc o regulacji hamulca roboczego przez regulację szczęk nie ma mowy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Witam, czy ktoś orientuje się czy jest opcja polepszenia skoku pedału hamulca w sprinterze 212?
Możesz sobie dospawać metrową wajchę z rury...:rolleyes::D
Od razu uprzedzę iż z tyłu są tarczobębny więc o regulacji hamulca roboczego przez regulację szczęk nie ma mowy.
Serio...???:eek: nigdy bym na to nie wpadł...:wideyed: dzięki, że nas o tym poinformowałeś...:finger::D

Flesz

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Gdańsk
Dobra, nie piszcie jak do idioty. Pytam znawców marki. Czy serwo w tym modelu ma możliwość regulacji trzpienia..Nie każde ma więc pytam.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
no co ty, chcesz dłubać w serwie?
może te hample trzeba odpowietrzyć, może pedał masz wyjepany, może tarcze jak żyletka, może zaciski, może przewody puchną, może pompa. w serwach sie dłubie, nie tędy droga.

Flesz

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Gdańsk
Tarcze klocki przód-tył mają z tysiaka przelatane, przewody miedziane były wymieniane, heble odpowietrzane z użyciem KTSa. Pedał nie rośnie więc zapowietrzenie odrzucam z listy możliwych usterek. Puchnące przewody...hmm sprawdzę ten trop. Fura ma 25 lat jakby nie było. Dzięki.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
heble odpowietrzane z użyciem KTSa. Pedał nie rośnie więc zapowietrzenie odrzucam z listy możliwych usterek

przepraszam za sugestję, mimo wszystko spróbowałbym jeszcze upuścić cokolwiek płynu z zacisków grawitacyjnie, bo nie wiem co tak naprawdę zrobiłeś i po co jakiś kts do starego kapcia.

Flesz

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Gdańsk
Wymieniał ktoś jakiś czas temu przewody i tarcze/klocki-zanim go kupiłem. Po zakupie odpowietrzałem hamulce z użyciem KTSa bo znalazłem w nim taką funkcję.

Flesz

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Gdańsk
I bez śmieszków proszę. Mam na serwisie koleżkę co wymienia świece zapłonowe z użyciem VCDSa. :)

Dobra narka. Widzę że tu się robi jak na elektrodzie. Mokrego poniedziałku

Flesz

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Gdańsk

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wydaje mi się że korektor sam w sobie ma zwężkę bo mimo wszystko tył hamuje słabiej niż przód-nic nie zarzuca, hamulec jest idealny jak na 26 latka :)
Automatyczne połączenie postów:

Ssij
To dobrze, w samochodzie ford fiesta courier jak kiedyś nam się zablokował korektor to jadąc na pusto tył wyprzedzał przód :D

Do góry Bottom