• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 1,4 Aex szarpanie na wolnych obrotach

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Witam jestem tu nowy jeśli pisze coś nie tak porsze sprostowywać. Mianowicie mam problem z naprawą Polo 1,4 Aex. spaliny śmierdzą nie przepaloną mieszanką i szarpie strasznie na wolnych obrotach oraz przy hamowaniu silnikiem.
Co do tej pory zrobiłem
-Pomiar kompresji ,średnia 12,5
=wymiana swiec\ustawienie zapłonu
=Kalibracja przepustnicy i podmiana przepustnicy
-zdjęcie kolektora i wnikliwe szukanie nieszczelności u układzie dolotowym
=sprawdzenie sondy lambda, Grzałka działa sonda oscyluje napięciem idealnie.
-sprawdzenie wtryskiwaczy czy nie leją
=palec rozdzielacza przewody i kopułka stan idealny
-podmiana map sensora
Błędy jakie mi wyrzuca Delphi
Benzyna (AEX - Motronic MP 9.0 - MT/AT)
00561 usterka ciągła oraz 00537 sporadyczny wynika że za dużo paliwa wtryskuje
teraz moje pytanie Jak sprawdzić w tym aucie ciśnienie na listwie, Wydaje mi się jeśli podłączę manometr do odpływu za zaworem upustowym paliwa to tym samym zamykam za pomocą manometru jego odpływ do baka i odczyt wychodzi przekłamany.

Proszę o podpowiedzi co jeszcze można z tym zrobić

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
no tak trójnik wpinam wie w obwód i po sprawie. Prawidłowe ciśnienie to 2,5 Bara ???

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Tak, względem ciśnienia w kolektorze ma być 3 bary. Czyli przy pracującym 2,5 na manometrze wpiętym w trójnik na zasilaniu.
Skąd wiesz, że mieszanka za bogata?
Może za uboga? Posprawdzaj przewody koło serwa hamulcowego, może jakieś popękane wężyki albo samo serwo puszcza...

Ostatnia edycja:

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Sprawdzę jutro serwo i ciśnienie paliwa. A moje przypuszczenie że mieszanka jest zbyt bogata wzięło się z zapachu spalin ale bardzo możliwe że dość pochopnie to oceniłem i mieszanka jest uboga tym bardziej tłumaczyło by to błąd
00561 Wartość adaptacji regulacji mieszanki poniżej dolnego progu przystosowania Stały

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
A więc załamałem już ręce nad tym autem,
Serwo ok trzyma podciśnienie tak samo jak inne przewody sprawdzony filtr par paliwa zawór par paliwa przewody do niego prowadzące też.
Ciśnienie paliwa w czasie pracy 2,8 sama pompka daje 4. Podmieniłem listwe z regulatorem bez rezultatu.
Rozebrałem pokrywy rozrządu czy jest na znakach wszystko elegancko.
Zdjąłem nawet blaszane osłony termiczne z przewodów zapłonowych, licząc chyba na cud.
Nie wiem co mogłem przeoczyć to już nie kwestia zarobkowa ale ciekawość co tym razem mogło nawalić.
Dodam ze auto delikatnie się uspokaja po odpięciu sondy lambda

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
nie ma czysta benzynka

jeśli jutro nic nie uda mi się z tym zrobić planuje podmianę ECU i kodowanie na nowo immo jeśli to nie wyjdzie to prawdopodobnie zmienię kolektor i zamontuje wtrysk jednopunktowy, wydaje mi się to jedyne wyjście z tej sytuacji. Wiem powiecie PARTACTWO.

Ostatnia edycja:

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Witam, Przyczyną wypadania zapłonu był uszkodzona szklanka. Nowy stary wałek i nowe szklanki silnik chodzi idealnie. kompresja wzrosła do 14.
Temat uważam za zamknięty. Dziękuje za pomoc.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zawsze twierdziłem ze spalanie odbywa się w komorze spalania a nie w komputerze :D:D:D

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Masz rację Marku ale taka dziurawa szklanka przeważnie nieźle daje o sobie znać a tu nic. Bolączka tych 1,4 niestety brak odmy w pokrywie zaworów i takie rzeczy sie dzieją potem ;P

Do góry Bottom