• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 1.9 sdi 2001 wycieraczki

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Witam.
Posiadam problem z wycieraczkami przód i tył, żyją własnym życiem potrafią włączać się w czasie jazdy co chwila albo w ogóle. Nie znalazłem nigdzie przetartej wiązki więc podejrzewałem uszkodzony włącznik ale nawet po jego odpięciu (3 kostki przy stacyjce + 1 przy kierunkach, stacyjki nie odpinałem) przełącznik wciąż działa i mogę sobie włączać te wycieraczki lub same się włączają po przekręceniu zapłonu. Jak to jest tam sterowane, czy to auto posiada jakiś moduł nadwozia czy co ?Auto nie posiada czujnika deszczu. Nie posiadam schematu do tego układu więc jak ktoś by coś miał to poproszę, z góry dziękuję za podpowiedzi. :)

miro1997

Początkujący
Punktów
0
Miasto
biała podlaska
A jak wygląda instalacja wycieraczek przy podszybiu . Miałem kiedyś taki problem , opaska z zatrzaskiem odpadła na mechanizm i przetarła instalacje wycieraczki działali różnie same zmieniały biegi .

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Przelotka w tylnej klapie jak i sama tylna klapa wygląda jak ok
Podszybie to samo, brak wody itp.
Pod kolumną kierownicy tez wszystko wygląda w porządku.
Jedyny wspólny mianownik w tej usterce to włącznik wycieraczek z tym że po jego odłączeniu też wycieraczki same się włączały dlatego chyba tylko schemat mnie uratuje bo jak nie ogarnę jak to jest połączone to nic nie zrobię.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przelotka w tylnej klapie jak i sama tylna klapa wygląda jak ok
Podszybie to samo, brak wody itp.
Pod kolumną kierownicy tez wszystko wygląda w porządku.
Jedyny wspólny mianownik w tej usterce to włącznik wycieraczek z tym że po jego odłączeniu też wycieraczki same się włączały dlatego chyba tylko schemat mnie uratuje bo jak nie ogarnę jak to jest połączone to nic nie zrobię.
W tym roczniku (Polo 6N) to chyba jeszcze jest przekaźnik wycieraczek- chyba nr 19 albo 99 do przedniej i nr 72 do tylnej - w skrzynce bezpieczników. Może też czasem masa nie łączyć jakaś w tylnej klapie albo przy tylnej lampie i układ się wzbudza...

safek1

Gaduła
Punktów
7
Miasto
WĄBRZEŹNO
Tak jak pisze kolega wyżej jeżeli nie pomaga wypięcie kostek od włącznika to przekaźnik nr 19 do podmiany

Do góry Bottom