• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

POLO 6N2 problem z wałkiem rozrządu

alibaba1020

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrówek
Witam serdecznie
Pacjent polo 6n2 1.4 mpi aud 8v

Problem niskie osiągi podwyższone spalania problem z odpalaniem. Odpala po kilku próbach.

Generalnie chce skupić na tym co obecnie mnie nurtuje.

Grupa 51 vcds . Dziwne wartości obrotów walka i wału korbowego.

Błędu żadnego z czujników nie ma ale wartości są z kosmosu.

Załączam link z video jak to wygląda

Może ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny. A może ten typ tak ma.

Dodam że po odłączenu czujnika walka nic się nie zmienia poza bledem- wartości sygnału poza skala ( jakoś tak )
Auto jezdzi tak samo

Wymiana na 2 różne nic nie dała.

Wiązka czujnika przejrzana pod kątem uszkodzeń i zwarć

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
A czy diagnozujesz? Jak klonen to on głupoty podaje, sam się o tym przekonałem ponad 5 lat temu. A jak oryginał to pisz do producenta że są jakieś problemy z programem.

alibaba1020

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrówek
Diagnozowalem różnymi interfejsami. Ds150e Tak klon ale to samo.

Generalnie wyszło na to że coś jest z wałkiem rozrządu.
Albo koło które daje impulsy na czujnik walka jest obrócone albo kolo zębate walka ma ścięty klin.

Wałek ustawiony jest na znak a pozycja koła na wałku który daje impulsy ( nie znam fachowej nazwy) jest w złej pozycji
Automatyczne połączenie postów:

Widoczny powinien być ten fragment.

Czujnik walka zbadałem pod każdym względem wiązka inny ECU i czujniki
. używałem też oscyloskopu i wykres odprowadzania kształtowi koła dającego impulsy

Załączniki

• IMG_20240415_173549.jpg
    IMG_20240415_173549.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 18
  • IMG_20240415_173553.jpg
    IMG_20240415_173553.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 21
  • IMG_20240415_194600.jpg
    IMG_20240415_194600.jpg
    92,6 KB · Wyświetleń: 21
  • IMG_20240413_204438.jpg
    IMG_20240413_204438.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 22

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Obstawiam na koło które daje inpuls zobacz na zdjęciu one nie jest jednością z wałkiem tylko tak jak by było nasadzone na gorąco bądź wprasowanie a teraz sobie przypominam że któreś grupy aut z VAGa miały taki mankament z tymi wałkami.

alibaba1020

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrówek
Dokładnie. Znalalzem temat na innym forum ale nie wiem jak to koło obrócić na właściwą pozycję. Młotkiem to chyba nie bardzo

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Tylko i wyłącznie podgrzać i spróbować ściągnąć i zaznaczyć w jakiej powinien być pozycji pierścień względem wałka. Pierścień podgrzać a wałek słodzić ( domowy sposób dać do zamrażarki na noc)

alibaba1020

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrówek
Tylko i wyłącznie podgrzać i spróbować ściągnąć i zaznaczyć w jakiej powinien być pozycji pierścień względem wałka. Pierścień podgrzać a wałek słodzić ( domowy sposób dać do zamrażarki na noc)
W środę mam wolne to będę musiał to zrobić. Kupa roboty od nowa rozrząd ustawić itd eh. No ale szukałem przyczyny kilka miesięcy. No i skoro się znalazła trzeba próbować.

Po podgrzaniu tego pierścienia czym go ściągał?

Mam jakiś ściągasz 3 ramienny ale on się chyba nie nada za bardzo.

Może włożę wałek w jakaś rurę aby pierścień oparl się na jej brzegach i wybiję wałek..

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
To może nie być takie łatwe podczas grzania pierścienia wałek też będzie odbierał ciepło. Ale jeżeli sam się obrócił to nie powinno być tak trudno go ściągnąć.

alibaba1020

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrówek
Więc od czego zacząć?
Od pozycji koła rozrządu na wałku czy od pierścienia?

Jeden temat który znalazłam wnosi że facet próbował odkręcić śrubę koła rozrządu i zablokował sobie wałek władając klucz w otwór na czujnik położenia walka.

Tym sposobem obrócił ten pierścień.

U mnie mogło być podobnie Nie znam histori auta

Dziękuje Panowie za udział w temacie. Sam sobie bym rady nie dal

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Jak byś miał przestawione koło rozrządu to albo zawory dostaną po du..e albo będziesz miał wypadanie zapłonu bo nie będzie zgodności pracy zawodów względem tłoka.

Dla mnie i tak dziwne są te dane z VCDS. Bo tak jakby w grupie 001 kanał 1 pokazywał obroty wału i na grupie 051 kanale 1 i 2 pokazywał to samo. A nie powinien on tak czasem na kanale 1 lub 2 z grupy 51 pokazywać prędkość wałka rozrządu? Jak tak to prędkości powinna być o połowę mniejsza od prędkości wału.

Ostatnia edycja:

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
U mnie przestawiłem kolo rozrządu o jeden ząbek i błąd nie bylo, ale i tak walek poszedł nowy. Po porównaniu dwóch wałkow widać gdzie się skręcił

alibaba1020

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrówek
Jak byś miał przestawione koło rozrządu to albo zawory dostaną po du..e albo będziesz miał wypadanie zapłonu bo nie będzie zgodności pracy zawodów względem tłoka.

Dla mnie i tak dziwne są te dane z VCDS. Bo tak jakby w grupie 001 kanał 1 pokazywał obroty wału i na grupie 051 kanale 1 i 2 pokazywał to samo. A nie powinien on tak czasem na kanale 1 lub 2 z grupy 51 pokazywać prędkość wałka rozrządu? Jak tak to prędkości powinna być o połowę mniejsza od prędkości wału.
Ten silnik ma bezkolizyjny rozrząd z tego co mi wiadomo.
Wypadania zapłonu nie ma.

Które grupy w vcds polecasz sprawdzić aby szukać innych przyczyn problemów z tym silnikiem ?
Dokładnie na kanale 51 są jakieś jaja. Nie wiem czemu po odłączeniu lub wyjęciu czujnika wartość w polu 2 kanał 51 nadal jest taka sama. Nie wiem skąd komputer to bierzesz.

Powinno być tak jak piszesz 880 obr wal 440 wałek +-

U mnie przestawiłem kolo rozrządu o jeden ząbek i błąd nie bylo, ale i tak walek poszedł nowy. Po porównaniu dwóch wałkow widać gdzie się skręcił
W którym miejscu ten wałek ma łączenie ? Nie tylko ten pierścień jest oddzielnym elementem ?

Do góry Bottom